|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
madmanz Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 0:21 Заглавие: Изчисляване на микрофонен предусилвател |
|
|
Здраваейте, наложи ми се да изчисля студиен микрофонен предусилвател за курсова работа. Учтелят ми, ми каза, че трябва да избера микрофон и в зависимост от изхдното му напражение да изчисля коефициента на усилване. Аз избрах кондензаторен микрофон(MKH 800 на Sennheiser), който изисква фантомно захранване и изникна проблем. Не мога да разбера колко V е напрежението, което се подава към усилвателя. Това са данните, които намерих:
sensitivity 40 mV/Pa ± ldB
maximum output voltage 5 V
И ако напрежението е 5V тогава не ми е ясно как ще го направя 1,55V, колкото би трябвало да е след предусилвателя.
Извинявам се предварително ако има допуснати грешки или неточности, но нямам налична литература на тази тематика. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 2:03 Заглавие: |
|
|
| Едно предусилвателче със Операционен усилвател, въобще не изглежда сложно, може да усилва предостатъчно, ако не може и с два ОУ. Изходното напрежение на този микрофон е дадено 40mV на паскал (звуково налягане). Звуковото налягане зависи от това колко силно ще се говори или вика пред микрофона, затова сигурно има някакви норми към които трябва да се придържаш или нещо от сорта че, по принцип налягането е там някъде 1 паскал. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2006 6:28 Заглавие: |
|
|
Не съм запознат с конкретния микрофон, но предполагам, че това е микрофон с вграден електронен усилвател вътре в капсулата, който иска захранващо напрежение. Изходното напрежение се получава най вероятно, като се постави дрейново съпротивление между активния извод и плюса на захранването. Та тези 5V са променливата съставка, която се получава на изхода на вградения предусилвател при максимално допустимото акустично налагане, т.е. ако се крещи пред микрофона. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
|
|
 |
madmanz Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2006 21:20 Заглавие: |
|
|
За схема съм се спрял на нещо подобно .
Единствено не ми е ясно каква функция изпълняват R4, R5, R6, C3 и четирите диода. Ще съм много благодарен ако някой ми обясни и формула за изчислението им ще ми е много полезна.Разбрах, че фантомното захранване е стандартизирано и стойностите на резисторите са точно 6,81kR, но попаднах на схема където бяха 5,1kR. Аз ли греша или схемата не е била точна? |
|
|
 |
А Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2006 22:45 Заглавие: |
|
|
Избрал си схема със специализиран усилвател за микрофон
Ползвай даташеета за обяснения
Въпросните елементи служат за ограничение,защита и т.н. във тази схема |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2006 23:38 Заглавие: |
|
|
| Има подобна схема в datasheet-а, но не пише как се избира стойността на C3, не мога да го поставя просто така, а R4, R5, R6 липсват. Ценеровите диоди явно са за защтита от пренапрежение, но също не пише как се подбират. Трябват ми формули за изчисление. В момента нямам налична литература. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2006 0:31 Заглавие: |
|
|
Колко са максимално допустимите синфазно и диференциално напрежение на входовете на микросхемата - ето ти идея за ценерите.
За диаграма на Боде чувал ли си. Това ще ти даде идея за С3. |
|
|
 |
madmanz Гост
|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 21:51 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички отзовали се. Особени благодарности на Desert Leo. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 21:54 Заглавие: |
|
|
| You're welcome! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|