Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

USB към сериен порт

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danyguit2000
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Яну 14, 2006 17:38    Заглавие: USB към сериен порт Отговорете с цитат

Здравейте,искам да помоля за вашите мнения относно това:
http://www.scan.co.uk/Products/ProductInfo.asp?WebProductID=98192
Понеже нямам сериен порт на Лап Топа и се налага да ползвам старият си компютър за да свързвам JDM-програматора,обаче е доста ретро и искам да свържа програматора към Лап Топа чрез този конвертор! Въпросът ми е дали ще работи по този начин,как мислите?
plamen petrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Съб Яну 14, 2006 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Такива нещица се продават и по нашите фирми за компютри къде заби на острова .А ще може и да пробваш и да прециниш дали те удовлетворява.
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Яну 14, 2006 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че няма да имаш проблеми, стига да излизат всички сигнали нужни на програматора ти. Мога да ти предложа и друга алтернатива http://www.olimex.com/dev/pic-usb-adapter.html
Sharo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 15, 2006 2:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи и аз се борих с този проблем. Повечето кабели от този тип на rs232 изхода имат ТТЛ нива (+5 дори и +3.3V и 0V ), а не както е по спецификация +12 и - 12V. Примерно използващи PL-2303. Може да ти се наложи да промениш малко хардуера който ще ползваш (особено ако се захранва от серийния порт) или да сложиш някакъв междинен конвертор. А може естествено и да си намериш кабел с вграден max233 или подобен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 15, 2006 8:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Този на Olimex е със MAX.
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Нед Яну 15, 2006 13:23    Заглавие: USB към RS232 Отговорете с цитат

Има един чип - FTDI232 - продават го в КОМЕТ - София. Със него съм правил преходник USB-RS232 - не работи лошо, но понеже изкарва TTL нива, се налага след него да се сложи MAX232 - иначе си работи добре - аз го ползвам за интерфейс за бокс при ремонт на GSM-и...(там се ползва без МАК-са)
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Яну 17, 2006 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

A каква е идеята първо да слагаш FT232, след това MAX232 за да обърнеш в +12 -12 нива, след това да имаш JDM който също обръща (в накой модели чрез МАХ232) нивата от +-12V към TTL 5V Very Happy Вариант е да си сглобиш USB JDM (както аз направих) чрез FT232 Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 17, 2006 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Predator_MF, тези JDM програматори които аз съм виждал са без MAX и работят с RS 10V.
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2006 9:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Тия 2V не го бъркат толкова, говорех принципно за схемата че не е изгодно първо да слагаш MAX232 за да обърнеш в RS232-нива и после със или без MAX JDM-a ги сваля на 5V-TTL. Идеята на този който аз съм сглобил е PIC12/16/18 закачен директно към FT232 чипа, който е конфигуриран с VCP драйвърите (Virtual COM Port) като COM4 примерно, който пък вече можеш да избереш от IC-Prog/Pony Prog/WinPIC800 като обикновен JDM програматор.... В случая само трябва да се погрижите за +12V Vpp (програмно напрежение за PIC-a) чрез прост DC-DC конвертор...Другия вариант е пускане на FT232 в BitBang режим (където за разлика от RS232 режима скоростите са до 3Mbit) през D2XX драйверите му, за целта обаче се пише специализирана програма за програмиране на PIC/ EEPROM и т.н. (и такова съм писал) И понеже знам че малко си падате неверющи, директно към краката на FT232 съм закачал и графично LCD от Nokia 3310....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
gr
Гост

МнениеПуснато на: Вто Яну 24, 2006 0:07    Заглавие: Отговорете с цитат

а колко струва това което ти правиш ако реша да сикупя от теб кайицена моля те или помогни сас схеми и софтоер
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети