| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tangra Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2006 15:59 Заглавие: Проблем с хоризонталното откл. на монитор NEC FE1250 |
|
|
Здравейте,колеги.Въпросния проблем се появи след като изгоря крайния транзистор на хоризонталното отклонение Q561(2sc5453).Както си работеше нормално,защитата му прицъка около 10-на пъти и след това тотално изключи.Оказа се,че въпросния транзистор е изпаткал(съпротивлението м/у трите му извода клонеше кам нулата).Замених го с непълния му аналог 2sc5244,който изгоря още при включването.Предварително проверих елементите около Q561 дали са изправни.Проблем нямаше.Реших,че транзистора може би трябва да се замени с пълния му аналог които е 2sc5047.Пробно го включих без товар(с изключена ХО намотка).Трагна без да сработва защитата.Естественно имаше само вертикална черта.Втория опит бе с товар и резултата беше-още един транзистор в боклука .Явно бъркам някаде в методиката..... Ще съм ви много благодарен ако можете да ми помогнете с идеи или съвети. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2006 16:11 Заглавие: |
|
|
Ам че ,братле ,вземи позамери напрежения малко ,посмени електролитчета в хоризонтала ,кондензатора между емитер-колектор ,замени го с друг ,ам че вземи тури една скопиика на атаката на крайния ,ам че след туй може и ТХО да е проплакало ам,че вземи една лампичка му вържи вместо предпазител ,да не сменяваш транзистори до посиняване ,па тури едно БУ 508 за проба ,па след това пиши ,хаиде успех и чакаме отговор  |
|
|
 |
Emil Evtimov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 9:38 Заглавие: |
|
|
Т'ва BU508 ще изпука за секунди .То озобщо не става за монитори а за телевизори ! Трябва да се провери и ''Чопера''(полевия по захранването на ключовия ТХО т-тор) . Провери и капацитета на анодния кондензатор на ТХО то .С мултицета на 200Мом на високоволтовия накрайник и на маса . Какво показва ? А без транзистор включва ли се ? Колко волта му се подават на колектора ? _________________ Когато гледам , виждам !!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 9:41 Заглавие: |
|
|
| Опитай с товар друга отклонителна бобина. Намирисва ми на късо в оригиналната. |
|
|
 |
Tangra Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 23, 2006 16:19 Заглавие: |
|
|
| Аз също имам самнения за късо в бобината.Проблема е че не знам как да я проверя.Не разполагам с аналогична на оргиналната.Не ми се вярва да има проблем в ТХО-то,защото както писах,с изключена бобина монитора пали и има вертикална линия,т.е. по високото всичко е наред.Доколкото за BU-то съм съгласен,че ще изпатка веднага.Оргиналния транзистор е за 50А все пак.Разполагам с няколко 17-ки които имат други проблеми.Ще мога ли да използвам някоя от тяхните бобини?.... |
|
|
 |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Пон Яну 23, 2006 16:45 Заглавие: |
|
|
| Tangra написа: | | Доколкото за BU-то съм съгласен,че ще изпатка веднага. |
Ще изпатка ако има проблем.А иначе ако всичко е наред става за проба издържа няколко минути без проблем.Пробвал съм многократно.  |
|
|
 |
Tangra Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 1:59 Заглавие: |
|
|
С осцилоскоп проверих синхроимпулсите,които постъпват на входа на полевия транзистор q552.Направи ми впечатление,че са доста назъбени в горната хоризонтална част на графиката,където по схема го дават да са прави.В сервизния бюлетин са обърнали специално внимание на този проблем,като споменават за виновник стабилизатора IS541(PQ20WZ5U),които служи за захранване на процесора формиращ вапросния импулс.Оказа се,че е доста трудно да се намери подобно чудо и че е по добре(според съвета на познат,занимаващ се професионално с TV,video и т.н.) да го сваля от някои дефектирал монитор,ако намеря такъв разбира се.Възможно ли е крайния транзистор да гори от смущенията в синхроимпулсите и при пожение,че е така,с какво може да се замести IS541.Елементите около крайния транзистор включително и отклоняващата бубина съм ги проберил и са ОК.Предварително благодаря за помоща.....! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 11:26 Заглавие: |
|
|
На тези монитори слабото им място е драйверния трансформатор. Преди да се скапе окончателно гори няколко пъти предпазния резистор. Виж дали не е сменян вече. Гледаш осцилиграмата на първичната. Ако не е 2 пъти захранването, пренавивай. Не е голям зор, малко навивки са. Обърни внимание на посоката на навиване и средната точка. За вторичната (към базата) може да използваш и стария проводник. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Tangra Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2006 11:08 Заглавие: |
|
|
Резистора наистина беше сменян,а напрежението на парвичната намотка на драйвърния доста по-малко от даденото 45 волта.Пренавих го и смених стабилизатора на процесора за развивките.За всвки случай при пробата не включих хоризонталната бубина за да не изгори отново краиния транзистор.При стартиране на компа осцилограмата на входа на полевия и на парвичната намотка на драйвърния трансформатор отговарят на зададените по форма и амплитуда,но при преминаване на по голяма резолюция осцилограмата става много изкривена и двойна,някой от импулсните трансформатори започва да съска (не мога да разбера точно кой) и съпротивлението 2,2 ома изгаря.Захранването и входните сигнали на процесора за развивките са нормални.Възможно ли е някой кондензатор да ми прави номера(на вид изглеждат добре),или процесора си е изпял песента,или.....? Предварително благодаря за помоща  |
|
|
 |
|