|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 10:07 Заглавие: |
|
|
Ваклин е прав.
На първо място в решаването на проблема стои сигурността. Решението трябва да е на 100 процента технически издържано. Финансовият въпрос е по-назад, а и за момента целта ми е да достигна именно до надеждно техническо решение. Ако няма такова, няма за какво да се говори за друго - финанси, съглавуване с надзора и т.н.
Едва ли съм първия пред когото стои такава задача, затова съм пуснал темата - да се сподели опита от правено, видяно или чуто, а защо не - да се роди и нова идея.
Благодаря още един път на всички отзовали се. Задачата е достатъчно сложна за да се реши за ден или два и все още е отворена за други мнения. Надявам се да се спазва добрия колегиален тон и да не се стига до излишно изостряне на дебата, мисля, че на първо място трябва да са добрите взаимоотношения  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 10:48 Заглавие: |
|
|
Като най-надежда ми се струва идеята с опънато въже между двата крана. Имам и други предложения. Възможен вариант е оптика, като се използва ъгъл на пречупване на светлината, но не е надежден. Мисля, че най-интелигентния метод е, чрез модел на пътя в самия кран На всеки оборот на колелото се изминава линейно разстояние. Чрез реверсивен брояч това разстояние може да се превръща в число. Чрез радиовръзка или ултразвукова връзка двата крана могат да кореспондират по всяко време, кой къде се намира. Един контролер може да следи промените и при опасна близост да сигнализира, а при критична ситуация да извършва аварийни действия. Надявам се при такова тегло да няма приплъзване в колелото. В случая може да се контролира и скоростта на движение и да се изключи задвижването в зависимост от тази скорост. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 12:20 Заглавие: |
|
|
не знам дали гн.Сапунджиев има това предвид което ще предложа но идеята е че е нужен само по един датчик на кран, имам предвид инкрементален енкодер, безкраина врътка, безконечен потенциометъ или както там го наричат хората. Използва се наи-често в комп. мишки, няя лъжа няя измама, наи-скъпите модели (надявам се и наи-добрите)които съм виждал струват по 30-40евро, тука в комет има един модел които струва 2-3лв, та идеята е на по едно колело на всеки кран се закача по едно такова нещо което е боднато към един RFpic и си готов, е, тряя ти и малко софтваре което за пове4ето хора които се занимават с МЦУ-та е "елементарно"....не виждам по добра идея. Дори и да дават грешки тия енкодери, то тя ще е нищожна, да не говорим ако се боднат и 3-4 дат4ика на релсите,които казват на мцу-то на коя то4ка в момента се намира крана и ето ти я и автомати4ната калибрация на инкременталните декодери. Пропуснах да кажа, 4е тия датчици са двупосо4ни, демек програмата която ги следи знае на каде се върти енкодера и колко стъпки е направил, тоя в комет има 24 стъпки и е механи4ен, демек с нормални контакти, а има и по 200-300 стъпкови, но за такова проложение нее проблем, както и нее проблем да не дава грешка при въртене с около 1000об/мин(дано не се лъжа но цифрата беше огромна), а ако се намерят оптични, там няма за кво да се притеснява 4овек, даже програмата за следене става по проста заради липсата на дебоунсе кода, които филтрира "прецъркването" на механи4ните контакти.
аре стига толкова, дано съм помогнал..
аа, забраих да направя уто4нение за хората които не знаят какво е RFPic, това е мцу с вграден приемник-предавател което се нуждае само от един или два цондензатора, може би няколко резистора и една ЛООП антена, в описанието на 4ипа си пише и как се проектира такава антена, а има и готови, само тряя си ецне6 една плат4ица 3х2см и вси4ко е на едно място, остаат само 5 кабел, +,-, и трите за енкодера. |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 18:28 Заглавие: re |
|
|
От повечето написано дотук основната идея е :"защо да е просто като може да е сложно"
Според мен не е необходимо да се ползва електроника.
Идеята с въжето е най изчистена , да не кажа и единствено приложима.
Имам предвид че най бързо и лесно ще мине през инспекцията.
Лично аз съм чакал по две години че и отгоре да издадат "експертното си решение" при това за нещо което ако откаже не води до абсолютно никакви последици , просто съоражението не може да се ползва.
Важно е да е изпълнено със стандартни материали което не е трудно постижимо.
И накрая простете ми за погледа на темата от този ъгъл , дано не съм засегнал някого  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 20:24 Заглавие: |
|
|
| Не може ли да ползваш лазерен далекомер монтиран на единия кран? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 20:40 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Не може ли да ползваш лазерен далекомер монтиран на единия кран? |
Тц. Едното е, че я мерил, я не мерил. Второто ... сигнализация, проверяемост на системата, визуален контрол на работоспособността .. и т.н.
Между другото ако наистина представлява интерес мога да скицирам по-конкретно идеята. Там ще трябва да се монтират и едни тежести на въжета които да изхвърлят тръбата след като се раздалечат крановете. Защото не може да се залага на "махина" 500 тона, че ще закове на място при звънкане на звънче. Ако е с твърда упора тръбата ще се деформира, ако е без упора ще си остане в заработило състояние крайният изключвател.
P.S. В такъв вид техника се залага на простите решения и ВИНАГИ се избягва каквато и да е електроника. Иначе се започва с трройно резервиране на каналите, самотестване и ред други идиотщини измислени за да дават хляб на народа. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 20:44 Заглавие: |
|
|
| Идеята, която дадох за ФМ приемник-предавател признавам си беше малко детска нямах представа за сложноста на начинанието, но просто споделих идея. В същият ред на мисли може да не се използва радиосигнал а да е лазер както ЕЛП спомена или GPS. Сега си мисля зе това с въжето че не много добро . До нас строят блок с кран който се движи по релси не по дълги от 30-40м . Като гледам как работниците преминават по релсите и крана си работи над главите им представям си ако има 2 крана и опънато въже между тях ,макар че на крана виси гордо табела "Нестой под стрелата".Или пък може и така но въжето да е на някаква височина. Не може ли да се ползва паркинг локатор какъвто имат колите помагащ им при паркиране |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 21:43 Заглавие: |
|
|
Въжето може да се намира и на 10 сантиметра от земята.
Явно ще трябва да рисувам ... ама утре, че сега трябва да ходя на бачкане. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2006 22:49 Заглавие: |
|
|
Потърси в Интернет за "Block Occupancy Detector". Ще намериш доста схеми. Остава само да решиш дали са подходящи за твоя случай. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 22, 2006 8:09 Заглавие: |
|
|
Проблемът е много сериозен и не си правете майтап. Беше проблем в световен мащаб, когато бях студент през 70-те години. Очевидно още стои на дневен ред. Не е въпросът, да се изключи задвижването, а колко време кранът ще продължи да се движи по инерция. Внезапни спирачки също няма да подействат благоприятно поради височината. Тук трябва да се мисли за постепенно намаляване на оборотите на задвижването и използване на управляеми спирачни режими.
Въжето е прост метод, но изключването трябва да става твърде далече при една и съща скорост.
Заслужава си да се помисли и да се разработи серийно изделие по въпроса, но винаги трябва да се държи сметка, ако токът спре или дефектира елемент. Между другото и простите решения не са застраховани, защото и един краен изключвател може да се счупи. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|