Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Идея за защита
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 22, 2006 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено, че всичко може да се счупи. Ще сложим три на всеки от крановете. Ако спре тока и кранът спира. Тогава проблемът е друг. Нарича се "аварийно спускане на товара". За контрол на сближението може да се постави параметър 2 пъти над необходимия с повторна контрола на 1.5 пъти над необходимия и блокиране на движението на крана.

Изобщо Мульо да казва дали темата преминава в раздел "комерсиална" и да му рисувам на PM всичко от до или няма да се занимава и да продължаваме лафа тук.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото това е работа от която могат да се спечелят пари - да темата е комерсиална. Както вече писах всичко все още е в съвсем суров вид и накъде ще се завъртят нещата един бог знае. Целта засега е да се опитам да намеря техническото решение.
Въпреки, че се занимавам с електроника, винаги съм предпочитал простите и надеждни "електротехнически" решения. Естествено всичко зависи от конкретния случай. Идеята на Ваклин е хубава, макар, че си мисля как се поддържа опъната 150 м стоманена проволка, и по - точно как ще се държи през лятото и зимата. Имам пред вид температурните разширения и съответно изпъване и провисване. Но това е въпрос на по-задълбочено обмисляне.
С колегите когато първоначално обсъждахме темата търсехме решение по-скоро с някакъв безконтактен метод, имайки пред вид, че монтажа на механична конструкция би създало затруднения в нормалната експлоатация на обекта. Въпреки, че това значително усложнява системата. Единият вариант бе да се търси ултразвуков датчик, но засега се оказва, че дистанцията на която може да се мери не ни удовлетворява. Другият, както г-н Сапунджиев и Светославчо предложиха - да се измерва разстоянието изминато от двете крайни точки и да се калкулира оставащото.
Не съм работил с лазерни далекомери, но ще прочета по въпроса. Някой виждал ли е на живо такъв?

Последната промяна е направена от мульо на Пон Яну 23, 2006 11:22; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се че се връщам назад , но имам един въпрос , крановете се движат по релси . Нали така ? Има ли галванична връзка между тях освен самия кран ?
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще проверя, най-вероятно - да. Искам да видя на място и точните разстояния и други подробности, но това ще е по-нататък.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи има на 100%. Крановете се заземяват през захранването. А релсите пък се свързват към заземителен контур.

Ако не е направено така ТБ'то ще ги затвори в деня в който се усети.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:43    Заглавие: Отговорете с цитат

мульо написа:
макар, че си мисля как се поддържа опъната 150 м стоманена проволка, и по - точно как ще се държи през лятото и зимата. Имам пред вид температурните разширения и съответно изпъване и провисване. Но това е въпрос на по-задълбочено обмисляне.

Ами както се държи подобното стоманено въже по което се движи кабелът с ток за крановете. Ако не тези то порталните.

Ще внеса и малко доуточнение. Изобщо не е задължително въжето да е чак толкова опънато. Даже е добре в крайщата да се демпферира с пружини с определено преднатягане. Самото въже и тръбата могат да се скрият в U образен канал. Тръбата може да се боядиса сигнално и да се вижда от оператора на крана и т.н.

Изобщо ... стига да има желаещ да му се направи считай, че е станало.
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 11:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ми е следната :
Кран А , двете релси и кран B образуват един затворен контур с определено съпротивление което е в пряка зависимост от разтоянието между тях. Ако да речем на двете предни колела / в неподвижната част разбира се / на всеки кран или около тях на подходящо място се постави
два извода , се образуват два паралелно свързани резистора / образно разбира се Smile / единия е съпротивлението на самия кран , другия е през релсите до другия кран.Едното съпротивление е постоянно , това е на самия кран , а другото се мени в зависимост от разтоянието като се добавя съпротивлението и на самите релси. остава да се премери и падне ли под определена стойност означавач е разтоянието е малко.....
Просто идея.......
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 12:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Съпротивлемието на заземителния контур в мрежи над 1000 волта трябва да е по ниско от 1 ом. За до 1000 май да беше 5 ома, но не съм сигурен защото работя в над 1000. Мери се като се прави мостова схема от 3 точки. Едната е на измервания обект, втората примерно на 10 метра от прибора и третата на 30 метра. Получава се с качествен заземителен контур в сухо време 0.2 - 0.3 ома. В мокро по-ниско. Това е ако изобщо не считаме релсите. Сега вземаме сечението на една релса. Нека условно да го приемем 10000 кв.мм. Повече е сигурно, но няма значение. Сега смяташ паралелните съпротивления на земята, заземителния контур и релсите (две). Получваш стойност Х. Е когато в два последователни дни измериш една и съща стойност в две произволни точки с постоянно растояние между тях, отчитайки, че бай Генчо е препикал единия кран ... ще ми пишеш писмо Smile
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

аз както виждам нещата, с въжета, ултразвук и лазерни "далекомери" няма да стане, все ще има положение при което трябва да мине нещо между крановете, така че според мен единственно следенето на едно или пове4е колела на крана ще е наи-удачно. Дори няма нужда от инкрементални енкодери. Може да се ползва технологията от ABS на автомобилите, като допълнително се земе сигнал от контролера на крана за посока на движение. Също така, може да се сложи едно пръстенче с дупки на самия мотор и пак според посока на движение на крана се добавя или изважда няква стоиност от мцу-то. И така се премахва гореспоменатия проблем при които, при достигане на граничната стоиност трябва да спре крана, с посо4ения от мен метод, може при наближаване на стоиността, да се издава звук които се променя според това колко е наближил крана, и ако до тогава не са взети мерки за намаляване на скоростта или спиране на крана, то в краината то4ка се спира крана принудително от мцу-то. Тука проблема е, 4е при внезапно спиране на крана (ако е възможно де), крана може да се обърне заради товара които продължава да се движи. И ако се добави и някъв толеранс, при които командата за спиране да се генерира толкова по-рано колкото е нужно на крана да спре от максимална скорост до 0ева, и да си остане в границите на допустимото разстояние то според мен няма как да стане беля.

Не знам, все пак сме в 21-ви век ве4е, трябва да гледаме напред. То верно 4е наи простия метод е в пове4ето слу4еи по-сигурен ама....
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пон Яну 23, 2006 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Метода със съпротивлението има и друг недостатък - ако то поради ръжда или други замърсявания съпротивлението нарастне, контролера ще сметне, че е много далеч от другия кран. Така че дори съпротивлението да е в лесно измерваем диапазон системата не е достатъчно надеждна.
Моята идея беше да се разделят релсите на участъци (ако вече не са разделени самите траверси) и да се поставят детектори за наличието на кранове във всеки участък. До колкото разбирам това е стандартна ЖП система, която може би има вариант да се намери като готово изделие, а в Интернет има достатъчно идеи за реализиране.
По принцип тези схеми задействат светлинна сигнализация ако участъкът е зает, така че остава проблема как тази стандартна индикация да се пригоди за твоя случай.
Иначе лазерните далекомери какво пречи да се поставят на средата на височината на крана, където няма да бъдат пресичани от хора и машини?

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети