|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2006 15:59 Заглавие: въпроси за L298 и стъпкови мотори |
|
|
Здравейте!
правя си една схема за управление на стъпков мотор с познатя L298. Като прочетох в интернет няколко коментара по тази схема възникнаха следните въпроси, на които не мога да си отговоря и не намерих подходящ(разбираем за мен ) отговор.
Въпросите са елементарни, ако е възможно моля за елементарен отговор :
1 - за да пусна въобще единия от изходите Out1.1 Out1.2 трябва Enable1 да получава сигнал 1. Това ясно, но в един сайт прочетох, че ако въпреки това двата входа in1.1 и in1.2 са с еднакъв потенциал, т.е. не протича ток(това в случай че биполярният мотор е в позиция +---) се включва някаква "ЕМК" спирачка (източникът е немски и не обяснява какво е това ЕМК, аз нямам никаква идея...).
Искам да попитам това дали е вярно, ако да , то мисля че не е проблем да си направя една NOR логика, която да изключва enable като входовете са на 00 или 11.
2 - не мога да разбера как точно са свързани тези Sense изходи за да огранича тока към мотора със едно съпротивление. По-точно питам каква е връзката изразена в проста формула с която да си сметна съпротивлението.
3 - прочетох Datasheet-а на 298-цата, но искам да попитам някой от опит - какъв радиатор му трябва на чипа и евентуално вентилатор при работа на 2А - т.е. максимумът му. (т.е. колко голям )
пс: не мога да прикача схемата, защото нямам права да прикачвам файлове, но тя всъщност не е нищо особено - просто чипа, осемте диода BYV27 и клемите за кабелите към входовете... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2006 16:21 Заглавие: |
|
|
1.Fast Motor Stop - "електрическа" спирачка. Не виждам причина да вкарваш допълнителна логика за да изключваш това състояние. С помоща на това множеш бързо да спираш мотора и да си сигурен, че го "държиш" на едно място.
2. При положение, че максималния изходен ток е 2А, то сметките зависят от напрежението на което ще я използваш и съпротивлението на намотките на мотора.
3. Това донякъде зависи и от честотата на която ще работиш и колко продължително.
Ето тук има Datasheet на англ. (въпреки, че като гледам откъде си - немския не би трябвало да ти е проблем).
http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22437/STMICROELECTRONICS/L298.html |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2006 17:55 Заглавие: |
|
|
Sense изходите се използват по следния начин (дано ме разбереш): Тъй като мотора е с индуктивен характер, когато му подадеш захранване, токът не скара изведнъж на стойност I=U/R, а се увеличава плавно, като започва от 0. Съпротивлението Rs е свързано последователно във веригата +захранване, намотка на мотора (пропускам падовете в ключовите транзистори, коит оса в 298), Rs и маса. Следователно токът през него е същият, както в намотката на мотора. И така, пада на напрежение е U=I.R и от тук следва, че пада на напрежение върху този резистор също ще се увеличава плавно, когато съответните ключови транзистори за отпушени. И тъй като пада е пропорционален на тока през намотката, когато пада достигне някаква определена стойност (предварителни изчислена), се използва схема, която изключва (запушва) ключовите транзистори, което става като се подаде логическа 0 на Enable входа. Най-често за тази цел се използва компаратор. На неинв. вход му подаваш напрежителния пад от Rs, а на другия Uref. И когато напрежения се изравнят, компаратора превключва и подава 0 на Enable входа. По този начин престава да тече ток през намотката на мотора. Съответно напр. пад върху токовия резистор (Rs) почва да пада (направо си става 0) и когато пада стане под Uref, компаратора пак превключва и подава 1 на разрешаващия вход на 298. И така си ограничаваш тока. Това се използва, като мотора се захрани с по-голямо напрежение и целта е, че при по голямо захранване, тока нараства по-бързо. Но ти ползваш токоограничение и няма опасност да си прецакаш мотора. Най-добре виж и даталиста на L297, която е предназначена да управлява 298. Там всичко това е обяснено предполагам по-разбираемо от моето Успех! |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2006 19:13 Заглавие: |
|
|
благодаря много за отговорите!
след като ги прочетох и след като погледнах по-внимателно листовката на 298 видях че всъщност Rs си е свързан чисто и просто серийно, т.е. ограничението представлява I=U/(Rs+Rw), Rw е R на намотката. Аз си мислех, че може да има нещо от сорта на "linear current limiter", с транзистор, ценер и съпротивления, май точно това което elektronchika е описал.
Т.е. на практика това има приложениe ако максималният мотор който искам да използвам е да кажем 24V, 12ohm, т.е. 2A ток, и ако да кажем Rs е 1ohm, то токът ще е ~1.85A, съответно и падът на напрежението през Rs ще е 1,85V, но мощността на съпротивлението трябва да е ~ 3,5W???
аз исках да свържа там тример околу 1ом с който да мога да си настройвам евентуално според мотора съпротивлението. но май няма да е много евтин тоя тример.... и не знам къде да го търся....
Тогава имам още един въпрос - май имаше една формула за времето за зареждане при намотките - Lw/(Rs+Rw), т.е. с вкарване на допълнително съпротиеление кривата от 0 до Vs става още по "плавна", или бъркам? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2006 20:58 Заглавие: |
|
|
това е формулата Lw/(Rw+R1) нарича се "времеконстанта" за намотката на мотора (буквално преведено от английски - time constant for the motor winding) да, като имаш допълнително съпротивление тока ще нараства по-бавно.
Схемата, която съм описал не е за линеен токоограничител, а ШИМ ограничител (разликата е в КПД-то). Идеята е, че можеш да захраниш мотора (който да речем е за 24В) с 96В (4 пъти по високо напрежение) и да ползваш токоограничение, което в случая трябва да ограничава на 2А (ако мотора ти е за 2А). При по-високото напрежение, подадено на намотката, токът ще нараства по бързо (4 пъти). От там ще получиш "по-правоъгълни" импулси, които се подават на намотката. Де да знам и аз за какво ги приказвам тези неща
резистора, който се слага в даталиста го пишат 0,5ома. Пък какво ти пречи да е 0,1ом  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 14:28 Заглавие: |
|
|
здравейте отново!
вече се "справих" със схемата и мисля че всичко ще е наред. не използвах никакви ограничители, освен резистора, защото нямам нужда от по-бързата реакция на моторите.
Имам все пак два въпроса, които мисля са малко в страни от темата, но ако някой може да ми отговори, информацията може би ще е полезна за форума.
моторите ще се ползват за задвижване на телескоп с екваториално монтиране, т.е. най-вече за да може автоматично да се следят орбитите на избраните обекти. та, както е известно земята се движи с ~0.00418°/сек. , а стандартните стъпкови мотори с някъде към 1.8°/сек. Т.е. ако карам на полустъпков режим с 0.9°/сек то ми е нужна предавка 1:215, което е .... "непрактично" . За микростъпки не ми се и мисли, защото става прекалено сложно.
Но въпросът ми е: обикновените моторизирани стативи са с доста малки предавки, най-много 1:20, а не вярвам да са с толкова прецизни мотори за парите си. Знае ли някой на какъв интервал "опресняват" положението? Защото моята идея, която както видяхте доста куца, е за 1стъпка/сек. , но при 1/10сек, е съвсем поносимо.
и вторият ми въпрос е доста кратък : има ли някой, който ползва за схеми и платки програмата Target 3001/2001. отговорите може и да са лични на л.с.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 21:42 Заглавие: |
|
|
какъв е проблема да въртиш мотора с по-голяма скорост?
междувременно от къде го имаш този мотор, защото на мен ми трябват 1-2-3 такива  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 22:42 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | какъв е проблема да въртиш мотора с по-голяма скорост? |
аз друго имах в предвид, май не съм обяснил механиката добре:
трябва ми полярната ос да се движи с 0.00418°/сек. , а максималното което мога да изстискам с апаратурата ми от мотора за секунда са 0.9° (т.е. ако въртя по-бързо> 1.8°/сек, > 2.7°/сек, > 3.6°/сек и т.н. ). т.е. за да въртя с необходимата скорост ми трябва "чудовищна" предавка от сорта на 10мм на мотора към 2150мм (2м и 15см!!!).... Ако увелича времевия интервал, не за секунда, а за 3-5-10... всичко става ок, но не знам колко ще е чувствителен ефекта в/у камерата....
| Цитат: | | междувременно от къде го имаш този мотор, защото на мен ми трябват 1-2-3 такива |
ами това си е обикновен стъпков мотор 12V, 1A, биполярен, 200 стъпки, т.е. 360°/200=1.8°/стъпка, в моя случай, ъъъъ откъде го вземам - ами от почти всеки електронен магъзин в .... мюнхен. даже има един в който има цяла стена с такива..... не съм се заглеждал къде ги има във варна, но мислех че са разпространени. а и на работа имаме каталози бол с такива мотори, пристигат за 2 дена до седмица, цените са от 10Е > 50Е > 150Е > 600,700Е , зависи какъе ти трябва... главната им разлика естествено е въртящият момент и.. някакви параметри дето идея си нямам какво значат. не зная какво ти трябва, но ако наистина не можеш да го намериш в бг, няма проблем да спретнем някоя уговорка. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 14:12 Заглавие: |
|
|
| Такива големи предавки се правят червячни от мотора към голямо колело40:1 и още един път линейна 5:1 например.И е никакъв проблем за ниски скорости.Почти всяка система за чистачките на автомобил има такава предавка само трябва да се преработи на безконечна... |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 20:29 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | Такива големи предавки се правят червячни от мотора към голямо колело40:1 и още един път линейна 5:1 например.И е никакъв проблем за ниски скорости.Почти всяка система за чистачките на автомобил има такава предавка само трябва да се преработи на безконечна... |
мдаа.....,
защо ли не се сетих да питам чичко гоогле едно "telescope gear"... определено се намира материал....
благодаря, Stoy40 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|