Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

въпроси за L298 и стъпкови мотори
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2006 15:59    Заглавие: въпроси за L298 и стъпкови мотори Отговорете с цитат

Здравейте!
правя си една схема за управление на стъпков мотор с познатя L298. Като прочетох в интернет няколко коментара по тази схема възникнаха следните въпроси, на които не мога да си отговоря и не намерих подходящ(разбираем за мен Smile ) отговор.
Въпросите са елементарни, ако е възможно моля за елементарен отговор Smile :

1 - за да пусна въобще единия от изходите Out1.1 Out1.2 трябва Enable1 да получава сигнал 1. Това ясно, но в един сайт прочетох, че ако въпреки това двата входа in1.1 и in1.2 са с еднакъв потенциал, т.е. не протича ток(това в случай че биполярният мотор е в позиция +---) се включва някаква "ЕМК" спирачка (източникът е немски и не обяснява какво е това ЕМК, аз нямам никаква идея...).
Искам да попитам това дали е вярно, ако да , то мисля че не е проблем да си направя една NOR логика, която да изключва enable като входовете са на 00 или 11.

2 - не мога да разбера как точно са свързани тези Sense изходи за да огранича тока към мотора със едно съпротивление. По-точно питам каква е връзката изразена в проста формула с която да си сметна съпротивлението.

3 - прочетох Datasheet-а на 298-цата, но искам да попитам някой от опит - какъв радиатор му трябва на чипа и евентуално вентилатор при работа на 2А - т.е. максимумът му. (т.е. колко голям Smile )

пс: не мога да прикача схемата, защото нямам права да прикачвам файлове, но тя всъщност не е нищо особено - просто чипа, осемте диода BYV27 и клемите за кабелите към входовете...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2006 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

1.Fast Motor Stop - "електрическа" спирачка. Не виждам причина да вкарваш допълнителна логика за да изключваш това състояние. С помоща на това множеш бързо да спираш мотора и да си сигурен, че го "държиш" на едно място.
2. При положение, че максималния изходен ток е 2А, то сметките зависят от напрежението на което ще я използваш и съпротивлението на намотките на мотора.
3. Това донякъде зависи и от честотата на която ще работиш и колко продължително.

Ето тук има Datasheet на англ. (въпреки, че като гледам откъде си - немския не би трябвало да ти е проблем).
http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22437/STMICROELECTRONICS/L298.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2006 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Sense изходите се използват по следния начин (дано ме разбереш): Тъй като мотора е с индуктивен характер, когато му подадеш захранване, токът не скара изведнъж на стойност I=U/R, а се увеличава плавно, като започва от 0. Съпротивлението Rs е свързано последователно във веригата +захранване, намотка на мотора (пропускам падовете в ключовите транзистори, коит оса в 298), Rs и маса. Следователно токът през него е същият, както в намотката на мотора. И така, пада на напрежение е U=I.R и от тук следва, че пада на напрежение върху този резистор също ще се увеличава плавно, когато съответните ключови транзистори за отпушени. И тъй като пада е пропорционален на тока през намотката, когато пада достигне някаква определена стойност (предварителни изчислена), се използва схема, която изключва (запушва) ключовите транзистори, което става като се подаде логическа 0 на Enable входа. Най-често за тази цел се използва компаратор. На неинв. вход му подаваш напрежителния пад от Rs, а на другия Uref. И когато напрежения се изравнят, компаратора превключва и подава 0 на Enable входа. По този начин престава да тече ток през намотката на мотора. Съответно напр. пад върху токовия резистор (Rs) почва да пада (направо си става 0) и когато пада стане под Uref, компаратора пак превключва и подава 1 на разрешаващия вход на 298. И така си ограничаваш тока. Това се използва, като мотора се захрани с по-голямо напрежение и целта е, че при по голямо захранване, тока нараства по-бързо. Но ти ползваш токоограничение и няма опасност да си прецакаш мотора. Най-добре виж и даталиста на L297, която е предназначена да управлява 298. Там всичко това е обяснено предполагам по-разбираемо от моето Very Happy Успех!
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2006 19:13    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря много за отговорите!
след като ги прочетох и след като погледнах по-внимателно листовката на 298 видях че всъщност Rs си е свързан чисто и просто серийно, т.е. ограничението представлява I=U/(Rs+Rw), Rw е R на намотката. Аз си мислех, че може да има нещо от сорта на "linear current limiter", с транзистор, ценер и съпротивления, май точно това което elektronchika е описал.
Т.е. на практика това има приложениe ако максималният мотор който искам да използвам е да кажем 24V, 12ohm, т.е. 2A ток, и ако да кажем Rs е 1ohm, то токът ще е ~1.85A, съответно и падът на напрежението през Rs ще е 1,85V, но мощността на съпротивлението трябва да е ~ 3,5W???
аз исках да свържа там тример околу 1ом с който да мога да си настройвам евентуално според мотора съпротивлението. но май няма да е много евтин тоя тример.... и не знам къде да го търся....

Тогава имам още един въпрос - май имаше една формула за времето за зареждане при намотките - Lw/(Rs+Rw), т.е. с вкарване на допълнително съпротиеление кривата от 0 до Vs става още по "плавна", или бъркам?
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2006 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

това е формулата Lw/(Rw+R1) нарича се "времеконстанта" за намотката на мотора (буквално преведено от английски - time constant for the motor winding)Rolling Eyes да, като имаш допълнително съпротивление тока ще нараства по-бавно.

Схемата, която съм описал не е за линеен токоограничител, а ШИМ ограничител (разликата е в КПД-то). Идеята е, че можеш да захраниш мотора (който да речем е за 24В) с 96В (4 пъти по високо напрежение) и да ползваш токоограничение, което в случая трябва да ограничава на 2А (ако мотора ти е за 2А). При по-високото напрежение, подадено на намотката, токът ще нараства по бързо (4 пъти). От там ще получиш "по-правоъгълни" импулси, които се подават на намотката. Де да знам и аз за какво ги приказвам тези неща Confused

резистора, който се слага в даталиста го пишат 0,5ома. Пък какво ти пречи да е 0,1ом Smile
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2006 14:28    Заглавие: Отговорете с цитат

здравейте отново!
вече се "справих" Smile със схемата и мисля че всичко ще е наред. не използвах никакви ограничители, освен резистора, защото нямам нужда от по-бързата реакция на моторите.
Имам все пак два въпроса, които мисля са малко в страни от темата, но ако някой може да ми отговори, информацията може би ще е полезна за форума.

моторите ще се ползват за задвижване на телескоп с екваториално монтиране, т.е. най-вече за да може автоматично да се следят орбитите на избраните обекти. та, както е известно земята се движи с ~0.00418°/сек. , а стандартните стъпкови мотори с някъде към 1.8°/сек. Т.е. ако карам на полустъпков режим с 0.9°/сек то ми е нужна предавка 1:215, което е .... "непрактично" Smile. За микростъпки не ми се и мисли, защото става прекалено сложно.
Но въпросът ми е: обикновените моторизирани стативи са с доста малки предавки, най-много 1:20, а не вярвам да са с толкова прецизни мотори за парите си. Знае ли някой на какъв интервал "опресняват" положението? Защото моята идея, която както видяхте доста куца, е за 1стъпка/сек. , но при 1/10сек, е съвсем поносимо.

и вторият ми въпрос е доста кратък : има ли някой, който ползва за схеми и платки програмата Target 3001/2001. отговорите може и да са лични на л.с. Smile
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2006 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

какъв е проблема да въртиш мотора с по-голяма скорост?

междувременно от къде го имаш този мотор, защото на мен ми трябват 1-2-3 такива Very Happy
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2006 22:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
какъв е проблема да въртиш мотора с по-голяма скорост?

аз друго имах в предвид, май не съм обяснил механиката добре:
трябва ми полярната ос да се движи с 0.00418°/сек. , а максималното което мога да изстискам с апаратурата ми от мотора за секунда са 0.9° (т.е. ако въртя по-бързо> 1.8°/сек, > 2.7°/сек, > 3.6°/сек и т.н. ). т.е. за да въртя с необходимата скорост ми трябва "чудовищна" предавка от сорта на 10мм на мотора към 2150мм (2м и 15см!!!).... Ако увелича времевия интервал, не за секунда, а за 3-5-10... всичко става ок, но не знам колко ще е чувствителен ефекта в/у камерата....

Цитат:
междувременно от къде го имаш този мотор, защото на мен ми трябват 1-2-3 такива

ами това си е обикновен стъпков мотор 12V, 1A, биполярен, 200 стъпки, т.е. 360°/200=1.8°/стъпка, в моя случай, ъъъъ откъде го вземам - ами от почти всеки електронен магъзин в .... мюнхен. даже има един в който има цяла стена с такива..... не съм се заглеждал къде ги има във варна, но мислех че са разпространени. а и на работа имаме каталози бол с такива мотори, пристигат за 2 дена до седмица, цените са от 10Е > 50Е > 150Е > 600,700Е , зависи какъе ти трябва... главната им разлика естествено е въртящият момент и.. някакви параметри дето идея си нямам какво значат. не зная какво ти трябва, но ако наистина не можеш да го намериш в бг, няма проблем да спретнем някоя уговорка.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Яну 29, 2006 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Такива големи предавки се правят червячни от мотора към голямо колело40:1 и още един път линейна 5:1 например.И е никакъв проблем за ниски скорости.Почти всяка система за чистачките на автомобил има такава предавка само трябва да се преработи на безконечна...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 29, 2006 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Такива големи предавки се правят червячни от мотора към голямо колело40:1 и още един път линейна 5:1 например.И е никакъв проблем за ниски скорости.Почти всяка система за чистачките на автомобил има такава предавка само трябва да се преработи на безконечна...

мдаа.....,
защо ли не се сетих да питам чичко гоогле едно "telescope gear"... определено се намира материал....
благодаря, Stoy40
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети