Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електромер при 160V
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз смятам че звездния център именно е нулата и при ситуация подобна на тази която описвате то при потенциално изместване на този център в дадена фаза напрежението ще е по малко а в друга по- голямо в зависимост от активния товар и тогава там ще става каквото не трябва Very Happy Very Happy Very Happy Три и пет проводния стандарт ми е известен но по мои впечатление извън трафопоста а мисля че и в него все пак нулата е заземена.Може да ме поправите ако на ПРАКТИКА не е така Very Happy
Ако ще се топи и ще свети моста то значи до момента нямаме никаква нула. Второ това в къщи не е ПОВТОРНО а се нарича ЗАЩИТНО зануляване.Наистина е интересно да се спори за нула която събрана или дублирана с друга нула пак прави нула Very Happy Моля да споделите това което ви запитах няколко пъти .Ако греша то ви помолих да ме поправите. Все пак нулата заземена ли е след трафото към потребителя или не ???? Ако ми кажете че не са дублирани то вероятно аз не съм от тази планета Very Happy

Последната промяна е направена от sacho на Пон Яну 30, 2006 14:55; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pavelari
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Нека е така.... Smile Важното е да не се получи така, че мостчето на N и РЕ да почне да яде 20-30 лв. месечно
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

И все пак на 800м земята може да е мнооого по-различна та какво като е заземена нулата в трафопоста.
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

С неук човек може и да се разбереш,но с учил-недоучил никога.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 16:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Хаха, да, докато се огледаме и вдигна трафопоста във въздуха.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм много наясно, но не трябва ли през един два стълба нулата да се заземява. Сега се сещам, че в кв. Бузама преди години вдигаха напрежението на трафопоста за да стига до последния консуматор някакво напрежение, а първите караха на 240-250V. Лично съм мерил междуфазово 425V. Може би и аз съм последна брънка.
Върнете се в началото
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко уточнение.
При трифазна промишлена мрежа със заземен звезден център/нула/ и СИМЕТРИЧЕН трифазен товар, през нулевия проводник НЕ ПРЕМИНАВА електрически ток. По тази причина нулевия проводник при кабели ниско напрежение е с най-малко сечение. По него преминават УРАВНИТЕЛНИ токове, предизвикани от несиметрията в товара. Въпросната НЕСИМЕТРИЯ предизвиква изместване на звездния център в посока към най-натоварената фаза и възникване на потенциал между нулата и земя. На технически жаргон се нарича "офазяване на нулата". Обикновенно това се наблюдава при въздушно-преносни мрежи Н.Н. на потребители отдалечени от трафопоста или неоразмерени селищни/вилни/ мрежи, както и във върховите /по отношение на натоварването/ часове на денонощието. Решението в подобни случаи е ХАРДУЕРНО, т.е. жалба до електроснабдяване, експертна оценка, изграждане на достойна захранваща мрежа.
Допълнителното заземяване на нулата решава въпроса с разликата от 10-20 -те волта, но е в противоречие с принципите на инсталационното дело и ДОБРИТЕ практики в Е.С. Very Happy
А електромера ще отчете точно толкова колкото потребяваш, независимо от 220,200, 180 или 160в. или- U.I.t Друг е въпроса ако АКТИВНИЯ товар е довел до понижаване на честотата/ тук става дума за системата глобално/. При 50Хц е едно, при 48Хц друго. Ето защо енергото не позволява на честотата да пада.
Така че Успех в енергийната борба.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Лелееееее...
Boiko, ако успееш да промениш честотата на тока в контакта от натоварване, аз лично ще ти плащам тока до края на живота ти....
за енергото говорим, а не за дизелагрегати все пак!
За останалото си прав. Мога само да добавя, че ако в дома се ползва тока в комбинация от фазата, която идва от електромера и добре заземена нула, а електромера да е на своята си нула, то той ще отчита мощността на по- ниско напрежение от това, което реално се ползва.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Яну 30, 2006 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

По темата: При измервани величини извън номинала вероятно ще се повиши грешката от измерване. Примерно вместо 1,5% ще стане 2,5%. Дали е + или - е отделен въпрос. Няма да се отрази чувствително на сметката.
Това че имаш "повдигната" нула говори за несиметричен товар. Ако не стане да се смени мрежата с нова пробвай да се закачиш на по - ненатоварена фаза. Примерно за това ще почерпиш селския електротехник или който там поддържа мрежата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
micanka
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 31, 2006 1:17    Заглавие: Ето нещо и от мен по въпроса Отговорете с цитат

Преди много години бях на гости на братовчед си в Плевен.
Той беше завършил някакъв ел.техникум и работеше в завода
за преси "Вапцаров" Живееше в едно новопостроено блокче.След като се почерпихме с хубавото му домашно вино (тогава в Плевен
все още правеха виното от грозде) ме заведе до централното ел табло
на блокчето и ми показа как е подменил шайбата под главата на
винтчето което притяга 4 кв - ния зануляващ напреженовата намотка
на електромера проводник със специална такава, изработена от него
и със съпротивление около 0,25 % от това на Р доп, което е включено
последователно на напреженовата намотка вътре в ел.мера.
Изводите оставям на специалистите.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети