Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

въпроси за елементарно зарядно
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Фев 09, 2006 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е,но тези батерии обикновено се ползват в стендбай- режим и тогава наистина се зареждат с това напрежение непрекъснато.Иначе ,за цикличен заряд се действа както при обикновените оловни акумулатори-т.е. 1/10 от капацитета до достигане на 14,4 V върху клемите на батерията.С 13,8V също ще се зареди,но ще се удължи времето.Аз например зареждам този тип батерии циклично със същата схема,която е постнал duni,само че без последователните резистори.Дори да се сложи напълно разредена батерия,когато се включи зареждачката,сработва защитата на LM 317 и ограничава тока ,като само след минути той-тока-вече е съвсем в нормалните стойности.Хубавото на гел-акумулаторите е това,че явно са по-добри от обикновените оловни.Дори най-жълтите от тях без проблеми карат по 5 и повече години,а съм попадал на PANASONIC,които след 5 години работа бяха с хал на нови китайски.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 09, 2006 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

ами както казах, явно вторият 317 за тока ще го ползвам ако искам да зареждам други батерии.
само да попитам - ако се свържат два един след друг както съм описал, ще има ли пад в напрежението Vout на втория, ако Vin му е всъщност Vout на първия.
и друго - така и не разбирах от всички схеми в интернет как мога да си направя елементарна защита, която да изключва при достигане на максималното напрежение, което да мога да настройвам с резистор?
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

сега направих нещо което мисля, че може да служи като индикатор за нивото на батерията - прав ли съм или схемата нещо не е вярна?
ако R1=55к, то напрежението при неинвертиращия вход е ~3V и когато този на инвертиращия на който с ценера е ~3V надвиши първия, то изходът ще стане "high" и диодът ще свети.
въпросът е вярно ли е това, и ако да, не може ли да се сложи транзистор паралелно с диода, който да изключва зареждането?
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 10:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами опитай,не винаги всичко излиза като по сметките Laughing В понеделник,ако искаш,ще ти постна такава схема-автоматиката,която естествено може да се ползва и при зареждане на автомобилни акумулатори.Според мен,щом си решил да изработиш нещата като хората,намери си един корав траф-примерно 15-20V/10-12A и направи универсално зарядно по схемата,която ще ти пратя.за траф можеш да ползваш такъв от стар руски лампов телевизор-много са добри.само трябва да се пренавие,като първичната си я оставяш същата.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

ами моите цели бяха всъщност тези: харесал съм си тази батерия panasonic, струва към 15eur, ама като гледам зарядните струват пак толкова, а не са нещо особено... та, като на всеки Smile, и на мен не ми се дават много пари за нищо и реших сам да си направя нещо за зареждане.
тази схема излиза за около 1-1.5eur, имам си адаптер, както казах, от зарядно за отверка на батерии.... това е...
е, реших съответно ако ми се наложи утре да зареждам 6В или 16В батерия, да не търябва пак да сменям всички съпротивления Smile.
това с диода си е просто за "обща сигурност" и да си свети там. като гледам схемите за автоматично изключване няма май от рода - включи един транзистор ХХХ с едно съпротивление УУУ и всичко си е ок Smile Smile.
само да питам за ценера - понеже не ги разбирам много , когато е включен по този начен ценер за 3В, напрежението м/у Vbat и --|<-- е 3В, нали?
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 11:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно това е компаратор,сложи един резистор 1Мом от изхода към +входа и един кондензатор 100нано на ценера,за да се получи "Шмит" ефект (да не се разколебава системата около граничната стойност) и съвсем спокойно от изхода можеш да изключваш с транзистор зарядния ток.Освен това понеже ще ти е трудно да намериш ценер на точно нужното ти напрежение можеш да си направиш регулируем такъв с TL431,който е много стабилен,сега в "Комет" има едни на "Zetex",които почват стабилизациа от 10 микроампера и са 2.5%-тни
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 12:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ехе, вече разбрах и компаратор какво е Smile - то не било трудно като си го преведеш от английски Laughing .
ами така като гледам това ще да е крайната схема, че вече и доста елементи станаха Smile , + подобрението от стой4о, а за ценера - няма проблем имам точно 3В ценер.
само искам да помоля нещо - понеже от транзистори много малко разбирам, т.е. само на теория, но на практика и един блок не мога да си направя (както разбирате от постовете ми не съм компетентен електротехник Smile) , може ли някой да ми каже точно какъв транзистор да използвам и с какви съпротивления да го свържа, че това наистина не мога сам да го направя Embarassed
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето виж какво ти нарисувах на бърже.Ако можеш да го налепиш много е възможно да ти свърши работа Laughing Laughing
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

хм... моята схема "малко" по-различно изглежда (прикрепих я).
още не е готова, май остана само това с транзистора, ако стане...
а, между другото, ако напрежението м/у V+ gnd е под 3В, то ценера пак ще го пуска, или? Confused

пс: съжалявам ако е тхнически неиздържана откъм формат... не знма как трябва да е...
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2006 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ценеровите диоди,обикновено са далеч от теорията си.Първо както си го закачил тока през него ще се изменя в зависимост от заряда на батерията,оттам и стабилизираното от него напрежение.Като се затопля пак ще се променя,не е задължително да е 3 волтов и стабилизатор на напрежение(първата 317) не ти е нужен след като имаш зареждане с константен ток.На изхода на компаратора трябва да има резистор към диода за ограничаване на тока.Мойта схема ти предлага мигащ диод до като има заряд и зелен след приключването му.Ако обаче искаш да си си автор няма лошо така се учи човек.Захрани ОУ-то от стабилното напрежение сложи кондензатор успоредно на ценера иначе ще си направиш осцилатор.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети