Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Един MOS-FET усилвател
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2006 13:50    Заглавие: Отговорете с цитат

rudiem написа:

Измерителните устройства нямат много общо с аудиото, май. Wink

Имат имат, иначе Audio Precision отдавна щаха да са фалирали. Всеки "инженерен подход" към нещо трябва има общо с измервания и анализ, математика и физика. Философският подход обаче няма. За да слушаш птичките /с причи грип/ и щурците на една зелена поляна не ти трябва нито Audio Precision, нито математика - така животът е по-лесен.......
А професиите на архитекта и на строителния инженер защо според теб са разделени? А крайният клиент обикновено се наслаждава на творческата мисъл и визията на архитекта, която обаче без прецизността и знанията на инженера не би имала материално изражение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2006 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Относно субективното аудио - има хора на които им харесва звукът на 2-5 чарка от типа на схемите на ПАС, но на други им харесва звукът на топ-класовете на Mark Levinson, като тук не говоря за мерене а само за слушане. Естествено едните могат да твърдят че другите са глухи и обратно............

Разбира се че има много субективизъм, и разбира се че всеки си има вкус. Въпросът беше че това няма нищо общо с това как един усилвател звучи. Почти всеки с малко повече опит в електрониката (аз не се слагам в тази категория - за мен е само хоби) би могъл ако си поиграе и отдели достатъчно време, да направи усилвател, който на мерене да е перфектен просто. Аз съм правил усилвател с изкривявания 0.008% (на теория - на практика уреда, до който се докопах не можа да ги измери), при това почти на пълна мощност - съмнявам се че много от топ моделите на Mark Levinson ще изглеждат така на мерене. Същевременно обаче съм наясно (чул съм го с ушите си) че далеч не е нещо кой-знае какво, което не ми пречи да го харесвам как звучи.

В същото време има модели (не знам дали Marshall или Mark Levinson беше), които вътре са с 2 броя TDA7294 - факт. Е, аз отказвам да плащам данък марка, но пък от друга страна не всеки може да си направи усилвателя сам.

За информация само - не съм в лагера на ламповите маняци, или клас А и т.н. За мен достатъчният вариант е клас АB или A+B(с второто не съм се занимавал достатъчно за да твърдя каквото и да било за него). Добри (може би) лампови усилватели съм слушал 2-3 пъти всичко на всичко през живота си, добри Full Range колони пак горе-долу толкоз. Звукът според мен наистина е потресаващ - отсъстват почти всичките неща, които ме дразнят в моята система.

Обаче нито имам възможността, нито желанието да си напълня хола с лампови (или Solid State клас А) усилватели и тонколони, които да чакам 1час(поне) да загреят, за да дадат максималното от себе си. А и честно казано едва ли ще имам някога достатъчно свободно време за това.
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2006 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

постигане на 0.008% еле па на 10-20kHz @ 4-5 ohms хич не е лека задача; само да объркаш място на свързване на някоя маса или сигнал или ОВ и минаваш тази граница. Доколкото знам схемите на Mark Levinson са
с много чаркове, иначе има усилватели за по >1000EUR с ТДА7294, чел съм и за един с 12 x LM3886 на канал за >10000EUR, което си е лудост..........................
Аз само намеквах че когато няма инженерна мисъл по-добре да има по-малко препъни камъни, т.е. чаркове. Когато не знаеш точно какво правиш е много по-трудно да уцелиш правия път.......
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2006 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

machinow написа:
постигане на 0.008% еле па на 10-20kHz @ 4-5 ohms хич не е лека задача; само да объркаш място на свързване на някоя маса или сигнал или ОВ и минаваш тази граница. Доколкото знам схемите на Mark Levinson са
с много чаркове, иначе има усилватели за по >1000EUR с ТДА7294, чел съм и за един с 12 x LM3886 на канал за >10000EUR, което си е лудост..........................
Аз само намеквах че когато няма инженерна мисъл по-добре да има по-малко препъни камъни, т.е. чаркове. Когато не знаеш точно какво правиш е много по-трудно да уцелиш правия път.......

Е сега вече съм напълно съгласен! Very Happy Wink
doktora
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: разград

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2006 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
RT100 и RT101 са варистори. Ограничават пусковия ток в момента на включване, поради големия капацитет на кондезаторите. Такива варистори можеш да нанериш в всяко по-хубаво изгоряло захранване за компютър. Но не мисля че е целесъобразно използването им в конкретната схема. По-добре си направи пускова схема с резистор и реле.

Ааааа.... в описанието/обяснение/ на схемата е споменато използването на резистор вместо варистора ама има недостатъци-някакъв "гребен" в захранването/до кокотоможах да си преведа Shocked / та ще се поразтършувам из магазините.Мерси за обяснението относно варистора Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети