| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vitasik Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 15, 2006 13:41 Заглавие: Импулсни трансформатори:skin ефект |
|
|
Моля ви експерти на импулсните технологии да ми напишете малко информаця за skin ефект.Един познат ми каза че това е когато вместо 4мм проводник се използва 8 * 0.5 мм Аз пак намерих в интернет точно обратното-за 4мм се използва 8 * 1.42мм Кое е вярното????
Ако нито едно- моля ви напишете ми линка към формули и информация,или ми обяснете!!!
Мерси,Vitaliy. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Фев 15, 2006 14:31 Заглавие: |
|
|
| скин ефекта предтавлява ток течащ по повърхността на проводник което се предисвиква от високата честота с която се управлява трансформатора!именно заради този ток се използват вместо един проводник със сечение 4мм^2 а се използват примено 40 със сечение 0.1мм^2!именно този скин ефект е наи големия враг на импулсните трансформатори понеже именно той удря най много в КПД-то!ако е с повече проводници ще има по малък скин ефект от където и по-високо КПД и по-висока мощност! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2006 11:21 Заглавие: |
|
|
| Аз приказвам за диаметера а не за сечението!!!! |
|
|
 |
Nightmare Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2006 14:17 Заглавие: |
|
|
Или приятелят ти е сгрешил или ти не си разбрал! Не става въпрос з диаметър а за ечение (Като изчисляваш проводника на намотката какво получаваш? Диаметъра или сечението ?). Това което си чел в интернет е абсолютно грешно!
Ако си сметнал сечението за съответната намотката и да речем ти се е получило 1кв.мм., то тогава е по-добре на навиеш 10 усподени проводника по 0,1кв.мм. от колкото един 1кв.мм. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2006 16:13 Заглавие: |
|
|
| Когато ток с висока честота тече по проводника от създаденото във вътрешността магнитно поле електроните биват изтласкани навън в горния слой на проводника.Това се нарича скин ефект/кожа/ Поради този ефект при високи честоти се ползват проводници с по голям периметър при едно и също сечение-това се постига с многожилни изолирани проводници-т.н. литцентрат или кух проводник-тръбичка. Навивал съм импулсни трафчета с такъв и ефекта е добър -греят по-малко. Хубав литцентрат можеш да си купиш по магазините в София имаше в магазинчето на пазара Г. Кирков например 300Х0.05мм,200Х0.05 и други. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 14:42 Заглавие: |
|
|
| Тогава ми кажете първична и вторична за траф 550W с тороид с размери 57х32х11 на 50 кХц, първична 12в (~50А), вторична 65в (~9А). Мерси! |
|
|
 |
Nightmare Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 23:51 Заглавие: |
|
|
Ако знаеш само размерите на тороида, до никъде няма да стигнеш
Ще има нещо от рода на: А, май ми замириса на изгоряло  |
|