Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TFT TV LG RZ-23LZ20

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Трявна

МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 14:07    Заглавие: TFT TV LG RZ-23LZ20 Отговорете с цитат

Колеги, имам странен проблем с това TFT шасито е ML-027C и проблема е следния: След пускането на ТВ-то картината почва да мига цялата в ярко бяло и след секунди екрана е черен, през това време и след изгасването на матрицата говор си има както и управление с RC/ подсветка също /. През малкото време в което има картина забелязах че картината е негативна но баланса на бялото не е променен и H размера е свит с по около 10см. отляво и дясно. Проверено е захранването и единствените колебания които се отразяват като мига картината са на 15в. Мерено е с осцилоскоп на куплунга за матрицата и там всичко е ок имайки в предвид съпоставката от пускане на ТВ-то и изгасването на матрицата - няма промяна в показателите и формата на импулсите / видео информация продължава да се подава на матрицата /. от това съдя че проблема е или софт най-малко заради негативните цветове и размера или е платката на матрицата която е под основната но до там не съм стигнал още. Приемам предложения - дано някой се е сблъсквал с подобен проблем - ТВ не е купуван от БГ и е на около 1 година. Имам заснет дефекта на AVI файл ако на някой му е интересно да го види ще го пратя с удоволствие.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
гост
Гост

МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 16:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Има един много полезен инструмент.Нарича се LVDS tool.С негова помощ може да се определи с 100% точност проблема дали е в матрицата или в останалата електроника.Имай предвид , че често проблем в матрицата може да предизвика изключване на апарата.Тъй като по LVDS-а или TMDS-а текат и управляващи сигнали.Така че конкретен отговор не може да се даде.
Върнете се в началото
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно, то и аз се чудех как точно да со фомулирам въпроса но все пак мисля да опитам с по безболезненото софтуер но не ми се намира за модела - предполагам че не се и предлага модела за продан в БГ което е лошо за мен, а от друг модел едва ли да стане като гледам тоталната разлика на чиповете. Crying or Very sad Като е студен тоест непускан ТВ-то позадържа картината до толкова че да успея да влезя в сервизното и да дам ресет но непомага.
Върнете се в началото
гост
Гост

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Зареждане на фирмуер (софтуер казано по - популярно) е по трудна работа отколкото смяна на записа в NVM-а на 50Hz телевизор.Има два вида фирмуер - за телевизионнат част и за SCALER часта.Често и записа в NVM паметите към двете части има значение.Зависи от употребеният чипсет, без запис в NVM може да не заработи въобще тв часта, а за мащабиращата част е почти сигурно че няма да работи , тъй като от там си чете сетингите.При определени серий на SCALER BOARD в самия чип има флаш памет , която може да се префлашва само с помоща на софтуер осигурен от фирмата производител.Той не може да се чете а само се пише върху него.Моля определете кой по-точно фирмуер е са смяна.
Върнете се в началото
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи в този модел има 2бр. 24С16 един флаш 28 серия и един тип ром - не съм махал лепенките за да видя с точност какви са числата - предполагам че бих пробвал с флаш чипа като имам в предвид проблемите с Firmware по DVD-тата но едвали ще намеря. Подобни проблеми съм наблудавал на видео карти за ПЦ с графичния процесор.
Върнете се в началото
Гост
Гост

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2006 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Странен апарат!Не го открих в сервизния сайт на LG.Може би проблемът е в панела.На LVDS-а с осцилоскоп провери трите цвята , (картинката е силно подобна като на кинескопен апарат , но без синхрото) и двете синхронизации.Трябва да имаш хубава сонда , защото амплитудите са много ниски(това е нормално) и може да ти набие смущения от дигиталната част и да не можеш да се ориентираш шум ли е , сигнал ли е.Синхрото обаче поради ред причини може да не е същото като честоти сравнено с кинескопните тв.Въпроса е да го има.Pixel clock - много важен сигнал. Ако всичко това го има проблема е в приемната част на LVDS - а , но тя е в панела.А панела се доставя цяла сглобена еденица.
Върнете се в началото
pavlin v
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2006 11:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах подобен проблем,но TV беще 8-10 инч. и след като поработи картината губеще синхронизация по хоризонтали и ставаше бледа като нишо не се виждаше.В дисплея влизаха R G B сигнали +12вол.и един които е за синхронизация та този за синхронизацията по никакав начин не можах да му хвана сигналите и тои сигурно обединява кадрови и редови. Very Happy
Върнете се в началото
cdi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2006 13:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигналите ги има и се виждат ясно на осцилосцопа немога да ги сбъркам - нито трепва нито се променя нещо по тях повреме на мигането на матрицата както и след изгасването. Май съм на път да се отказвам от ремонта на това животно. Много често се споменава процесора и обработката на цветовете по форумите. Точно тези два чипа обаче аз ненамерих някой да ги предлага в БГ като резервна част с което много се озадачих. поради тази причина изках да пробвам с софт но и тук чукнах на дърво - поне с подобен дефект ми е идвал SHARP но с кинескоп. Гледам че този проц го ползва и едно Вестелско шаси 11АК52 което прави подобен проблем с негативните цветове. Дано изкочи още някоя идея.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети