Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

стробоскоб - питане?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
GTI
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 22:38    Заглавие: стробоскоб - питане? Отговорете с цитат

здравеите приятели, от скоро съм във вашия форум и много ми харесва Very Happy . Но да не се отплесвам от темата - питането ми е някои има ли схема или някакъв чертеж или там каквото и да е за да можем собственоръчно да си изработим този полезен уред. За тези които не знаят стробоскоба за които говоря е устроиство с помоща на което се прави центровка на момента на запалването на автомобилите. Благодаря предварително. Very Happy
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да ти дам схема за стробоскоп ама е малко стара (1987), обаче мисля че ще успееш да я реализираш. Дай си e-maila и ще ти я пратя. Качеството е малко лошо защото съм я сканирал от стар вестник и за това моля да ме извиниш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 12:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Колев пратия и на мен ако не те затруднява
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

За центровка на аванса не вярвам на стробоскоп! Той не отчита качеството на бензина в резервоара! Центровката я правя на слух. Пускам двигателя на тихи обороти и разхлабвам гайката на делкото. Рязко натискам лостчето на газта. Ако авансът не закряка, увеличавам ъгъла на предварението, а ако закряка, го намалявам. Така тнърся точката, при което крякането е на границата на изчезване. След това правя окончателната настройка, като изкарвам колата на прав равен участък. Вдигам 40км/час и натискам рязко педала. Авансът трябва да се усети. След това вдигам 50км/час и натискам пак рязко. Авансът не трябва да се усети. Това е абсолютната настройка на двигателите на Лада, Москвич и ЗАЗ. За останалите не мога да кажа.
Схемата, която ти предлагат предполагам, че е с импулсна лампа от фото светкавица. Мисля, че светодиодите, които се използват в китайските фенерчета могат да свършат същата работа. Просто ги задействаш от регулируем сигнал-генератор. Ако нямаш такъв, напряви си с един мултивибратор с операционен усилвател и комплементарна двойка на изхода.
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

"Zapad" Провери си пощата.
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy

Последната промяна е направена от sacho на Пет Фев 17, 2006 17:25; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

инж.Васил Сапунджиев написа:
За центровка на аванса не вярвам на стробоскоп! Той не отчита качеството на бензина в резервоара! Центровката я правя на слух. .

Да така е за тази цел трябва да имаш електронно запалване и електронен октанкоректор.Но предварението в градуси е константна величина която не е добре да изменяш самоволно според бензина и то на слух.През дългата си практика с руските коли съм установил че със стробоскоп винаги центровката е точна и можеш да провериш действието на центробежния и на вакуум регулаторите.Според мен принципа е ТОЧНА ЦЕНТРОВКА и ПОДХОДЯЩ БЕНЗИН. Имам предвид октановото число.При този вариант съответно и разхода е най-приемлив. Успех Very Happy
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

инж.Васил Сапунджиев написа:
За центровка на аванса не вярвам на стробоскоп! Той не отчита качеството на бензина в резервоара! Центровката я правя на слух. Пускам двигателя на тихи обороти и разхлабвам гайката на делкото. Рязко натискам лостчето на газта. Ако авансът не закряка, увеличавам ъгъла на предварението, а ако закряка, го намалявам. Така тнърся точката, при което крякането е на границата на изчезване. След това правя окончателната настройка, като изкарвам колата на прав равен участък. Вдигам 40км/час и натискам рязко педала. Авансът трябва да се усети. След това вдигам 50км/час и натискам пак рязко. Авансът не трябва да се усети. Това е абсолютната настройка на двигателите на Лада, Москвич и ЗАЗ. За останалите не мога да кажа.
Схемата, която ти предлагат предполагам, че е с импулсна лампа от фото светкавица. Мисля, че светодиодите, които се използват в китайските фенерчета могат да свършат същата работа. Просто ги задействаш от регулируем сигнал-генератор. Ако нямаш такъв, напряви си с един мултивибратор с операционен усилвател и комплементарна двойка на изхода.

Ми примерно така, ама не. Бензинът си е бензин, настройката си е настройка. Ти къде ще си при следващото наливане на бензин от друга бензиностанция? Ами ако на човека почне да му прегрява двигателя и да му белеят свещите? И съответно да почнат да пробиват?

Има си цифри и те трябва да се спазват! Викат му ред на това.

За по новите коли смисъл особено само от стробоскоп няма поради факта, че там постоянно се изменя предварението на запалването и това се прави електронно от управлението на двигателя. За да се спре това колата трябва да се вкара в сервизен режим. Често това става само с компютър.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GTI
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2006 22:18    Заглавие: gg Отговорете с цитат

ето ми емеила ака можеш ми я прати а пък аз ако не разбера нещо ще питам Embarassed [email protected]
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2006 17:00    Заглавие: Отговорете с цитат

При цялото ми уважение към инж.Васил Сапунджиев,но на слух да се прави центровка е най-малко несериозно Embarassed .А и е добре да ми покаже къде е този аванс ,дето кряка.Може и на снимка Rolling Eyes Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети