Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Интересна повреда в SONY KV-21T1R
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2004 18:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Noel, ти беше писал така:
Noel написа:
Този тример който е на кинескопа / по спомени / е подпрян с резисто към 200 в на видеоусилвателите.

аз не споменах нищо за тези 200V, тъй като напрежението за което говорим няма нищо общо със захранването на видеоусилвателите и се взим от отделна намотка на ТХО към която свързано нищо друго. за справка начертах схемата която проследявам. диода на схемата е D809. ето я и схемата

А измерените напрежения в двата края на тримера са, както казах 600V в долния край и над 1000V в горния.
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2004 19:03    Заглавие: послепис Отговорете с цитат

измерените напрежения са на двата крайни извода на потенциометъра а не на плъзгача
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2004 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

На платката на кинескопа трябва да имаш 2 тримера - *Скрийн* и *Н-стат*. На ТХО също трябва да имаш 2 тримера - Фокус и Скрийн (долния, който обаче в този ТВ не се използва, за проба можеш да го завъртиш - да видиш, че нищо не се променя) .

Проблема е в този Скрийн, който е на платката или елементите около него .
Както пространствено ТИ написах по горе :
Цитат:
Затова като *бучнеш* с ниско омовия си уред там, чертите изчезват. ---Точно там е дефекта .
(най-вероятно филтриращ високоволтов кондензатор - 4,7нФ на 2000в) . (При СОНИтата това напрежение, най-често се взима от *НОТ* - извода на ТХО, и се изправя чрез диод , - не е зле да провериш цялата верига). Обърни особенно внимание на долния (към масата)извод на тримера.
В този ТВ, долния нрай на тримера е свързан на маса през резистор 500-600к.ПРОВЕРИ ГИ. И друго ти написах там! Засега мисля- предостатъчно.

Пиша отново само защото има` доблеста да си отчетеш грешката, а както казах по горе ВСИЧКИ ГРЕШИМ понякога.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Сря Сеп 01, 2004 19:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Изпреварил си ме със схемата , но всичко написано си остава Shocked
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 02, 2004 18:09    Заглавие: АФЕРИМ Отговорете с цитат

наистина много тъпа повреда се оказа - резистора в долния край на тимера, но мислех че преди година и нещо когато за пръв път въртях тримера съм провел пълно изслезване на схемата и бях 100%, даже не 100 а 1000% сигурен че няма повреден елемент и не приемах съвети от типа провери си схемата. още веднъж, извинявайте че толкова време ви занимавах с тази тъпашка повреда и не вземах под внимание много от съветите ви. чувставх се така сякаш съм в някаква магия и съм безпомощен.
благодаря ви че ми помогнахте да се справя с една тъпашка повреда ,която се оказа че не е по силите ми
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети