| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 20:58 Заглавие: Диагностика на хард диск |
|
|
Здравейте,
имам един стар хард диск Conner Peripherals CP-344 40MB. BIOS-а го изписва като такъв при стартиране на компютъра, но след това дава съобщение от сорта на "Hard disk fail." И с този хард диск до тук.
Намерих описание на джъмперите му и съм го пробвал и като "master" и като "slave" и като "single".
На стария компютър беше вързан през една ISA карта. Но мисля че не е в това проблема.
Въпросът ми е с каква програмка да го тествам за да се ориентирам дали ще го бъде. И втори въпрос къде във Варна мога да го дам на сервиз? _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 21:18 Заглавие: |
|
|
В музея приемат и неработещи хардове, не се притеснявай  |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 21:33 Заглавие: |
|
|
Ами да речем, че не го готвя за музея ами на него имам файлове, които ми трябват и цената им си заслужава ровенето в архивите. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 23:27 Заглавие: |
|
|
Обяснете този хард-диск от къде е взет? Явно не е работил на този
компютър, на който го изпробвате.
Коя операционна система е инсталирана на него?Ако е с ХР, ще тръгне
само на компа от който е свален.
Във всички случаи информацията - без инсталираните програми -
може да бъде спасена в ДОС режим , използувайки инсталационна
дискета на Уиндоус 98 и Нортон Командер, като на компа е прикачен
друг хард - подчинен, на който тя да бъде прехвърлена.
Може да се направи и проба за пускане в Сейф-Мод пак с инсталаци-
онната дискета за 98.
Дайте повече информация.
За проблема Ви също можете да запитате във форума на Дата.Бг.
Трябва регистрация. _________________ Четене му е майката ! |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 23:44 Заглавие: |
|
|
| Поне развърта ли се? |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 9:25 Заглавие: |
|
|
| интермаш написа: | Обяснете този хард-диск от къде е взет? Явно не е работил на този
компютър, на който го изпробвате.
Коя операционна система е инсталирана на него?Ако е с ХР, ще тръгне
само на компа от който е свален.
Във всички случаи информацията - без инсталираните програми -
може да бъде спасена в ДОС режим , използувайки инсталационна
Може да се направи и проба за пускане в Сейф-Мод пак с инсталаци-
онната дискета за 98.
Дайте повече информация.
За проблема Ви също можете да запитате във форума на Дата.Бг.
Трябва регистрация. |
Чети добре
| Zdrav написа: | | Conner Peripherals CP-344 40MB |
Според теб дали изобщо може да се запише някаква ОС на него освен 3.1 и ДОС  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 10:25 Заглавие: Ре: |
|
|
"Conner Peripherals CP-344" на мен не ми говори нищо.
Но ако имате предвид,че това е някъкав стар модел диск,работил
в ДОС или 3.11, то тогава много ясно е,че няма да го прочете..
Точно това му и написах.При така подадената от него информация
не виждам нищо неправилно в поста ми
Нека се обади ако не е вече забравил,пък ще видим
"кой е крив, кой прав" и какво ще се прави по нататък. _________________ Четене му е майката ! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 10:42 Заглавие: Re: Диагностика на хард диск |
|
|
| Zdrav написа: | | На стария компютър беше вързан през една ISA карта. Но мисля че не е в това проблема. |
Малко е странно, че успява да го разпознае изобщо според мен.
Въпросния диск дали си има интегриран контролер за обмен? |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 11:11 Заглавие: |
|
|
Да това е "много" стар диск от времето на Windows 3.1 Не искам да зареждам от него. Трябва ми само достъп до данните.
Как мога да разбера че диска се развърта? На пипане никакви вибрации. Не знам какъв му е нормалния шум при работа. Чува се само през определени интервали някакво леко жужене като от ядро на мрежов трансформатор после спира. BIOS-а изглежда комуникира донякъде с диска защото при autodetect-а изписва вярно типа и размера му. Следва дълга пауза и след това съобщение "Hard disk fail". Ако продължа нататък всичко работи нормално и мога да зареждам ОС от другия ми хард диск, но разбира се не виждам въпросния хард диск като устройство. BIOS-a дава още малко информация за диска "CHS, Mode 0, 42MB" Но само дотук.
На стария компютър беше вързан през една ISA карта на която има само няколко TTL-ки. А и информацията която намерих с google показва че диска е ATA т.е. има си собствен контролер.
Въпросът ми беше дали не трябва да направя определени настройки на BIOS-а и как мога да видя къде точно се дъни хард диска.
Според мен обаче поскоро има повреда. По платката огледах всички елементи. Външно открих само съвсем лека следа от стапяне на метализацията на отвора около сорса на един N-канален MOSFET - IRFD010 който е в някаква мостова схема предполагам за управлението на двигателчето. При мерене веднага след спиране на хард диска този MOSFET дава късо между сорса и дрейна. След известно време обаче(няколко минути) явно се запушва и показва някакви нормални измервания.
Не ме разбирайте погрешно. Нямам намерение да си играя на майстор. Искам да разбера дали има шанс да бъде отремонтиран и при това данните да се запазят. Или трябва да се примиря с това че са безвъзвратно загубени.
Дори и да има 1% вероятност да прочета информацията от диска. Дори и само като двоични данни съм готов да опитам.
Ако някой знае сервиз във Варна или околностите, където мога да го занеса ще съм благодарен и на тази информация. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 12:10 Заглавие: |
|
|
| Zdrav написа: |
Как мога да разбера че диска се развърта? На пипане никакви вибрации. Не знам какъв му е нормалния шум при работа. Чува се само през определени интервали някакво леко жужене като от ядро на мрежов трансформатор после спира. |
При тези стари дискове безпроблемно се чува самото движение на главата и то толкова ясно при стартирането им . Шумът от въртене на диска също трябва да се чува.
| Zdrav написа: | BIOS
-а изглежда комуникира донякъде с диска защото при autodetect-а изписва вярно типа и размера му. Следва дълга пауза и след това съобщение "Hard disk fail". |
Пробвай все пак с предложението | интермаш написа: | използувайки инсталационна
| .
Дори и без подчинен диск само за да провериш дали проблемния ще проработи. Даже ще се забележи още при създаването на виртуалното дисково пространство в паметта , ако се създаде на C:\ то значи, че не е разпознало никакви дискови устроиства с файлова система и работата няма да стане. Но може да пуснеш в DOS и командата fdisk, за да видиш дали поне има някакъв дял на самия диск. |
|
|
 |
|