Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Питане за усилвател
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nikolai_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Разград

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
А може би те интересува нещо,което обработва музикален сигнал по по-особен начин Question Дисторшън,овърдрайв,модулатор Question Поясни с по-прости думи какво искаш да усилиш.Аз няма да се смея Exclamation Laughing

Ами то си е това което сам писал в началото,по принцип и аз сам чувал за тези усилватели клас D тоя за които питам не е такъв.То може и да не се ползва за музикални нужди ами да някакъв високочестотен или нещо от тоя сорт
Ама щом и вие не знаете за подобно нещо много е вероятно да го няма...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ichko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Импулсният усилвател служи за усилване на импулси с широк спектрален състав. Известо е, че всяко периодично колебание с произволна форма може да се представи като сума от безкраен брой синусоидални трептения с честота кратна на честотата на повторение на импулсите. Това налага ИУ да притежава много широка честотна лента (от единици Hz до 100 - 200 MHz). Такава лента на пропускане имат например усилвателите в осцилоскопите, използвани за наблюдаване на импулсни колебания с наносекундна продължителност.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Правилно ,аз бях го написал по-рано ,но нета ми спря и не можах да го пусна. Такива широколентови усилватели се ползват и за буфериране на дълги линии ,а и дори крайните видеоусилватели на всеки телевизор и монитор по същество са такива.
Върнете се в началото
VancheS
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 25, 2006 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Един приятел иска да си направи цифров аналайзер+еквалайзер с нещо като PIC-процесор и LCD-дисплей. Ясно е, че на входа трябва да има АЦП, а на изхода ЦАП.

Въпрос: Някой да има на идея за книга на български, която да му препоръчам, за да прочете в нея за алгоритмите, по които става обработването на цифровия сигнал? Имам в предвид, какви математически операции трябва да приложиш на цифров звук, така че да се вдигне примерно силата на звука около 1kHz или пък за Dolby и т.н.

Приятеля ми е решил да се занимава с програмиране на процесори и се интересува основно от цифровата обработка на звуков сигнал. Учи в Попов. Да имате на идея какво да му препоръчам?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2006 0:34    Заглавие: Отговорете с цитат

По въпроса на VancheS.

Това с цифровия еквалайзер + аналайзер няма да е никак лесна работа. За да стане добре, обработката на сигнала трябва да доведе до минимални загуби в качеството. Примерно трябва да семплира на 192 kHz с 24 бита ако ползва вътрешно PCM, или да използва delta-sigma модулация на около 2Mhz ако ползва вътрешно DSD. И двете смятам, че са невъзможни с PIC, но ме поправете ако греша.

Математическите операции ще варират според вида на вътрешното представяне.

По-изпълнимия вариант не е ли цифров аналайзер, който да е независимо устройство и аналогов еквалайзер, които да бъдат управлявани от PIC-а?

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2006 16:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Бягате от темата. По въпроса на Nikolai_1 мисля че няма такъв усилвател за какъвто пита. Ако може само импулси да изкарва на изхода, не става за озвучаване.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2006 19:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
По въпроса на Nikolai_1 мисля че няма такъв усилвател за какъвто пита. Ако може само импулси да изкарва на изхода, не става за озвучаване.

Славчо ,човека не пита за НЧУ ,разшири си малко кръгозора!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети