|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 24, 2006 10:37 Заглавие: Интересно.... |
|
|
Колеги попаднах на това и ми хареса Вие какво ще кажете ?
"Веднъж , докато се възхищавах на една красавица с директно отопление и секси анод, случайно подслушах следният разговор между кондензатори...
Електролитът каза :
- Аз съм най-едър и с най-много капацитет. Без мене никой не може и затова правя каквото си искам. Наливат ме със заряд, а аз си смуквам колкото си наумя.
Почнат ли да ме точат им пускам пак колкото си искам. Факир съм. Уж вече няма нищо в мен, а изведнъж съм се заредил.
А какви номера правя ! Мога да си спомня какво е станало в предния полупериод.
Тогава се обади едно малко керамично мъниче :
- Какво се ежиш бе ? С тези синтеровани електроди пропускаш правия ток като резистор.
Не ме гледай , че съм малък. Аз съм и евтин , но моя диелектрик с бариев-титанат има над хиляда епсилон относителен.
Тук се намеси полипропилена:
- Та това достoйнство ли е? Тебе пък нали те чувам как микрофонираш като “Шур”, когато кихне бабата в съседния апартамент.
Аз пък имам най-малките загуби на всички честоти. През мен прав електрон не може да мине. Е, вече не ме произвеждат с фолио, а ме метализират, ама така е модерно.
С мене байпасват дебелите електролити , защото съм гласовит.
Накрая с ясен и респектиращ тон, като мистериите на българските гласове, се обади един стар хартиено-маслен кондензатор от който всички се страхуваха:
- Слушайте чеда мои.Много съм живял и много съм видял. Не се карайте! За всеки има място под небето. Какви ли не технологии минаха и заминаха, на аз се запазих.
В нищо не съм най-перфектен , но всичко се стремя да правя както ми го искат.И не ми се смейте на старата хартия.Тя винаги е напита с масло. Толкова масло, чувам че полипропилена не може да поеме.
А пък заради това масло , никой не му минава през ум да ме метализира.Запомнете , не позволявайте да ви изтъняват електродите и да ви увеличават епсилона.
Работете с малки сигнали и високо пробивно напрежение.
Така никога плочите ви няма да дрънчат като чинели и да микрофонирате. Не бъдете зло-“паметни”.
Меденият му глас хипнотизира всички.Настана пълна тишина.Само лампата , зачервена като малина , успя да промълви :
Моля те , скъпи КОНДЕНЗАТОРЕ ,включи се към първата ми решетка и да бъдем винаги заедно.
Изходният трансформатор се разплака със сребърни сълзи , сви си въздушната междина и благослови контакта.
И три дни свириха и се веселиха. И аз бях там и аз се веселих и слушах.
P.S. Всяка прилика с действителни усилватели е случайна" _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 24, 2006 11:49 Заглавие: |
|
|
| Много романтично,лирично и "хай-енд"-ско:)) |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 24, 2006 12:27 Заглавие: |
|
|
 |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 24, 2006 12:42 Заглавие: |
|
|
Трогателно и поучително  |
|
|
 |
bdz46 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 01, 2006 0:04 Заглавие: |
|
|
Не исках да пускам нова тема и за това тук си избрах. Интересно е какви зулуми се правят в работно време от скука:
http://bgrail.info/43-532_daga.avi
Напрежение около 27kV/50Hz и ток около 30А. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 01, 2006 9:24 Заглавие: |
|
|
| bdz46 написа: | Не исках да пускам нова тема и за това тук си избрах. Интересно е какви зулуми се правят в работно време от скука:
http://bgrail.info/43-532_daga.avi
Напрежение около 27kV/50Hz и ток около 30А. |
Красота и изящество-чак ме фана яд че в телевизорите не може да стават такива красиви дъги.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|