Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

регулиране и стабилизиране на обороти на ел.двигател
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 11:32    Заглавие: стабилизация на обороти Отговорете с цитат

Много странно е как стабилизирането на тока през двигателчето ще стабилизира оборотите особено при променящо со натоварване на шпиндела-ами нали като го натоварите механично и консумацията му се качи повече от стабилизирания ток оборотите ще паднат рязко-я обяснете това!!! Продължавам да твърдя ,че най простия начин е с известната схема с тиристор за бормашина ,която следи оборотите чрез противо ЕДН-то на двигателя и ги стабилизира при различни товари. Единствения й недостатък е стабилизацията при много ниски обороти ,-малко придърпва без товар,но ако ще я ползваш над 200 -300 об/мин си е екстра.Схемата е много проста но я нямам сканирана ,ще се опитам да ти я намеря в нет-а някъде. Друг вариант на стабилизация на оборотите на такива двигателчета е известната схема на Филипс използвана в стотици модели касетофони ще видя ако мога да ти я намеря и нея.Успех!

ПП Ето ти и линк към този тип регулатори на Неомонтана:http://www.neomontana.dir.bg/ виж регулатор 3 и още един за 12 волтови двигатели.Само регулатор 3 трябва да се оразмери за 30 волта захранване с траф ,иначе няма да може да функционира аналога на еднопреходен транзистор който обикновено пробива над 24 волта.

Последната промяна е направена от ELP на Нед Сеп 05, 2004 11:43; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Нека и аз изкажа едно мнение което подчертавам е лично мое и няма за цел да предизвика дискусия или нещо подобно.Когато говорим за стабилизиране оборотите на постоянно токов двигател се предполага , че натоварването ще бъде променливо . Следователно тока който минава през колектора ще бъде различен в зависимост от натоварването.Постоянотоковия двигател има свойсвтото да консумира такъв ток какъвто му е нужен.Тоест при едно постоянно подадено напражение , тока през двигателя ще бъде различен в зависимост от неговото натоварване.Генератора на ток има за цел да пусне през себе си един определен предварително зададен ток и той винаги да бъде един и същ.Стабилизатора на напражение има за цел да подаде на двигателя едно точно определено напражение без да се влияе от тока .Разбирасе всичко това е в рамките на извсни граници/ те зависят от вътрешното съпротивление на двигателя /.Така че ако подадем на двигателя едно постояно напражение което му усигурява нужния ток при по голямо натоварване оборотите ще останат постоянни . Преди години нямаше интегрални стабилизатори на обороти / по магазините / и тогава в касетофоните слагахме стабилизатори от серията 78XX при което работоспособноста им се възтановяваше напълно.Така , че моето лично мнение е да използваш такъв стабилизатор разбира се ако точноста те задоволява.
Аз съм на мнение че трябва напражението да е стабилизирано а не тока през двигателя.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 11:47    Заглавие: стабилизация на обороти Отговорете с цитат

Е да де ,ама нали човека в първия си пост се жалва точно от такъв стабилизатор на напрежение ,който не успява да поддържа оборотите стабилни!
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 11:58    Заглавие: Re: стабилизация на обороти Отговорете с цитат

ELP написа:
Е да де ,ама нали човека в първия си пост се жалва точно от такъв стабилизатор на напрежение ,който не успява да поддържа оборотите стабилни!

Вариантите според мен са два. Или иска прекалено много от двиателя /като мошност / или иска прекалена точност. Ако е втория наистина няма да се размине без обратна връзка Smile
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

пак подчертавам стабилизилането на оборотите на двигателите в касетофоните става със стабилизиране на тока през двигателя. разгледайте интегралните схеми предназначени за тази цел и ще видите. Тъй като фиксираме ток, в зависимост от натоварването ще се променя напрежението чиято промяна естествено ще се извършва автоматично от генератора на ток. знаете че че мощността е произведение от ток и напрежение така че не виждам каде е проблема. оборотко, провери какво ще стане, но имай предвид че при консумация 30mA няма да имаш добро стабилизиране тъй като ИС за да стабилизира напрежението върху резистора ще си дърпа толкова ток колкото и трябва от общия извод и при положение чи тока през двигателя е сума от тока през резистора и консумацията на ИС то ще имаме една нестабилна съставка от парядъка може би на милиампери. в процентно отношение, за ток 30mA е възможно тя да се окаже доста голяма. опитай тази схема, но ти препоръчвам да използваш модификация на тази ИС с колто се може по малка консумация, аз съм виждал такива с консумация около 3-4mA. незнам за какво ще използавш двигателя но продължавам да мисля че по този начин ще получиш това което искаш.
оборотко
Гост

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

пробвах със стабилизирането на тока. ефекта беше много бързо ускорение , но по нестабилна работа.нещо не мога да регулирам оборотите.когато се захванах с тоя стабилизатор си мислех точно за това че DC мотора си дърпа толкова ток колкото му трябва. общо взето е точно така като изключим загубите и т.н.т. моторчето го въртя на около 300 оборота , при стабилизиране на напрежението се губят по-малко от 10 , но на мен ми трябва точността да е около 1 оборот т.е. голяма. натоварването не е голямо , търся голяма точност. май няма да мина без обратна връзка , варианта с L200 добър ли е.може ли някой да ми помогне със смятането на резисторите
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1678.pdf
схемата "motor speed control"
а при касетофоните как става стабилизирането , там също трябва голяма точност.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 15:35    Заглавие: я кажи какъв е моторо Отговорете с цитат

кажи ми какъв ти е точно мотора? как е изпълнен и сигурен ли си че в него не е монтирана схема за стабилизиране на оборотите
оборотко
Гост

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

стандартен мотор от касетофон. на него пише MMI-6S2RA1K.
на входа му има ценеров диод , поне на такъв ми прилича Rolling Eyes
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Не може да се стабилизират обороти със стабилен ток или стабилно напрежение защтото при натоварване спротивлението на двигателя пада, тока се увеличава(мерил съм Mr. Green ).Ако тока е стабилен напрежението пада,значи и мощността съвсем ще падне.
Ако напрежението е стабилно при натотоварване оборотите падат(също съм мерил Idea )и като подам повечко напрежените се овеличават оборотите(това никой няма да го оспори Very Happy ) при касетофоните натоварването е малко
пак и има маховик за инерция да няма виене на лентата. Cool
тиристорна схема не ще стане за постоянно напрежение(то не е пулсиращо)Затова просто предлагам лесно с фоторезистор и една Idea Rolling Eyes
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 05, 2004 17:52    Заглавие: какъв ценеров диод Отговорете с цитат

оборотко, стандартните мотори от касетофони си имат вградена схема за регулиране на оборотите капсулована в корпуса му. навън излиза само един диод или кондензатор. диода е включен в обратна посока за да защити схемата за стабилизиране при евентуална размяна на "+" и "-" ако се вгледаш по добре почти сигурно ще видиш, че от задната страна има дупка. през нея с отвертка можеш да регулираш оборотите на двигателя.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети