Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Потенциометър преди говорител
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
muffty
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 04, 2006 22:11    Заглавие: Потенциометър преди говорител Отговорете с цитат

Сигурно е много тъпо, но искам да вържа един потенциометър преди един говорител за регулиране на звука, но незнам как. На потенциометъра имам 3 изхода. Знам кое ми е минус и кое плюс. Кой кабел къде трябва да вържа?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 1:16    Заглавие: Re: Потенциометър преди говорител Отговорете с цитат

muffty написа:
Сигурно е много тъпо, но искам да вържа един потенциометър преди един говорител за регулиране на звука, но незнам как. На потенциометъра имам 3 изхода. Знам кое ми е минус и кое плюс. Кой кабел къде трябва да вържа?

Приятелю, не е толкова лесно колкото си мислиш, в смисъл, че не можеш да използваш какъвто и да е потенциометър. Потенциометъра трябва да бъде с необходимата мощност, която се подава на говорителя. Има такива потенциометри, но те са скъпички, трудно се намират и големи на размер. Пример: ако на говорителя, на който искаш да регулираш силата на звука му се подават 10 вата, то и потенциометъра ти трябва да е 10 вата (минимум), освен това съпротивлението му трябва да е от 10 до 100 пъти повече от съпротивлението на говорителя. Свързването е елементарно: сигнала подаваш на двата края на потенциометъра, средния и единия краен извод свързваш към говорителя. Ще се получи така, че на единия край на потенциометъра ще има свързани 2 кабела - посоката на намаляне на звука ще зависи от това на кой от двата края на потенциометъра си свързал двата проводника.
Достатъчно ясен ли бях?
Успех !!!
Върнете се в началото
muffty
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 8:55    Заглавие: Re: Потенциометър преди говорител Отговорете с цитат

Tokio написа:
Приятелю, не е толкова лесно колкото си мислиш, в смисъл, че не можеш да използваш какъвто и да е потенциометър. Потенциометъра трябва да бъде с необходимата мощност, която се подава на говорителя. Има такива потенциометри, но те са скъпички, трудно се намират и големи на размер. Пример: ако на говорителя, на който искаш да регулираш силата на звука му се подават 10 вата, то и потенциометъра ти трябва да е 10 вата (минимум), освен това съпротивлението му трябва да е от 10 до 100 пъти повече от съпротивлението на говорителя. Успех !!!

Говорителите са два свързани паралелно, всеки по 10W, 8 ома. Имам няколко потенциоометъра, които са без означения и мислех да пробвам да видя какво ще стане. А иначе съм пълен ламер, признавам си. Не ми стана ясно кое къде да сваржа. В смисъл - отрязъл съм кабела преди говорителя. Така се получават четири края. Плюс и минус идващи от усилвателя и плюс и минус отиващи към говорителите. Кой къде точно отива на трите края на потенциометъра и кои два са заедно?
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма да се получи нищо!По принцип от четирите края двата минуса ги вържи заедно,плюса от усилвателя свържи на единия краен извод на потенциометъра,плюса на говорителите-на средния извод и останалият свободен краен извод-на масата(минусовите кабели на усилвателя и говорителите).Ако посоката на усилване стане обратна,размени двата крайни извода на потенциометъра.Но,пак казвам-Tokio правилно е казал,че потенциометъра трябва да е много мощен,което значи да е ЖИЧЕН..Едва ли имаш такова нещо,а и самата процедура е опасна за усилвателя,щом,както сам казваш,нямаш опит.Защо не променяш усилването от потенциометъра на усилвателя Question Question Question

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
muffty
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Няма да се получи нищо!По принцип от четирите края двата минуса ги вържи заедно,плюса от усилвателя свържи на единия краен извод на потенциометъра,плюса на говорителите-на средния извод и останалият свободен краен извод-на масата(минусовите кабели на усилвателя и говорителите).Ако посоката на усилване стане обратна,размени двата крайни извода на потенциометъра.Но,пак казвам-Tokio правилно е казал,че потенциометъра трябва да е много мощен,което значи да е ЖИЧЕН..Едва ли имаш такова нещо,а и самата процедура е опасна за усилвателя,щом,както сам казваш,нямаш опит.Защо не променяш усилването от потенциометъра на усилвателя Question Question Question

Да, вече разбрах, че нищо не става. Звук няма.
Ситуацията е следната. Става въпрос за система Luxeon 5.1. Има един общ потенциометър за задните колони и за централния говорител, което води до факта, че когато звука на централния говорител е нормален , задните почти не се чуват, а когато потенциометъра се регулира така, че задните колони да изкарват приличен звук, то централния е прекалено силен. Звуковата карта е посредствена и не позволява контролиране на всеки канал поотделно. Затова искам на централния говорител да сложа отделен потенциометър след този, който е комбиниран за задните колони и централния.
Може ли това да се осъществи и ако да - с какво. Централната колонка има два говорителя, които са вързани успоредно, на всяка пише 10W, 8 ома.
Иначе системата е Luxeon Logicfox-T5.1 - http://www.torin.bg/d4/Index.php?SID=744375856
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 21:41    Заглавие: Отговорете с цитат

muffty написа:
Централната колонка има два говорителя, които са вързани успоредно, на всяка пише 10W, 8 ома.

Както разбра с потенциометър трудно ще стане. Ако си свързал обикновен потенциометър (повечето са 0.25W) сигурно е изгорял. Я пробвай вместо паралелно да свържеш говорителите последователно. Би трябвало да се чува по-слабо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nbr
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

От драйвърите на звуковата карта не можеш ли да си регулираш силата на всеки канал?
Друго, за което се сещам е да сложиш потенциометрите на кабела, който излиза от звуковата карта и отива в субуфера.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 05, 2006 22:37    Заглавие: Отговорете с цитат

nbr написа:
От драйвърите на звуковата карта не можеш ли да си регулираш силата на всеки канал?
Друго, за което се сещам е да сложиш потенциометрите на кабела, който излиза от звуковата карта и отива в субуфера.

nbr, преди да се пишат постове не е ли по-добре да се прочете това:
muffty написа:
Звуковата карта е посредствена и не позволява контролиране на всеки канал поотделно.
и това
muffty написа:
Затова искам на централния говорител да сложа отделен потенциометър

а това е от първия пост

muffty написа:
искам да вържа един потенциометър преди един говорител за регулиране на звука, но незнам как
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
nbr
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Мар 06, 2006 9:27    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
...nbr, преди да се пишат постове не е ли по-добре да се прочете...

Аз четох, но явно умората и полузаспалото ми състояние са си казали думата.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Мар 06, 2006 17:34    Заглавие: Отговорете с цитат

eler ти дава добра идея-вържи двата говорителя последователно.Би трябвало да свирнат по-слабо,но пак едва ли звукът ще се намали дотолкова,че да те устройва.При това положение може да се свърже последователно на говорителите ЖИЧЕН ПОТЕНЦИОМЕТЪР от порядъка на 50 Ома ,но пак повтарям-всичко трябва да става много внимателно,защото грешките са опасни за здравето на усилвателя Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети