Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Едно въпросче за стабилизатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
SUPER TAP
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 08, 2006 11:35    Заглавие: Едно въпросче за стабилизатор Отговорете с цитат

Четох че стабилизирането на едно АТХ може да се вдигне със слагането на допълнителни кондензатори... та въпросът ми е къде се слагат и какви... ако не съм в грешка де. Embarassed Имам малко опит с поялника пак и имам едно - две гръмнали захранвания които съм разглежал от любопитство, та не съм съвсем бос.
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 08, 2006 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Поставянето на кондезатори с по голям капацитет на изходните вериги подобрява значително харектериститите на захранването. Там където ти излизат снопа кабели от захранването има кондезатори с голям капцитет (напр. 1000uF/16V) замениги с поне 2 пъти по големи като стойност и захранването ще ти има много по малко пулсации на изходното напрежение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
KokoBoko
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 08, 2006 14:05    Заглавие: Mne Отговорете с цитат

Yassen написа:
Поставянето на кондезатори с по голям капацитет на изходните вериги подобрява значително харектериститите на захранването. Там където ти излизат снопа кабели от захранването има кондезатори с голям капцитет (напр. 1000uF/16V) замениги с поне 2 пъти по големи като стойност и захранването ще ти има много по малко пулсации на изходното напрежение.

Точно там няма смисъл от по големи , понеже честотата е много висока и дори 1000 е достатъчно.
Наи вече има смисъл от голями кондензатори на високото напрежение , ако са 2x220мкФ трябва да стаат поне 2x400мкФ !!!
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 08, 2006 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм съгласен ,че няма смисъл. Добра е идеята за замяна на входните кондензатори. Така захранването ще има по малка зависимост от колебанията на мрежата и ще по стабилно от към претоварвания. А колкото до изходните кондезатори - не заблуждавай човека. Включи един осцилоскоп на канал да кажем +3,3V и измери пулсациите при 1000 и при 4700 uF. Ако беше така щяха да слагат по 500uF навсякъде. Ще ти дам един въображаем пример: Хардиска минава от sleep режим в режим на активно търсене на данни. Какво се получава? Появава се пикова консумацияна ток от канал +5V за момент. А кондезатора в този канал е насъбрал преобразуваната енергия. Ако е с малък капацитет той не може да осигури необходимата енергия за харда и напрежението "отскача" пада надолу и после за заряда на кондезатора отскача нагоре. Ето ти ниска стабилизация Very Happy Да не говорим какво става в този момент с обратната връзка към чипа........ Как той се опитва да компенсира падането на напрежението с по-голямо време на отпушени транзистори и съответно по високо изходно напрежение в момент в който консумацията вече се е уравновесила...... Човек се учи от опита на другите, наистина забравих да му кажа за входните кондезатори - мой пропуск.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
SUPERTAP
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 08, 2006 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря! Най - вероятно ще вържа кондензатори в изходите, примерно допълнително по 2000uF на напрежение ( 2Х1000 ). Мноо готин форум момчета поздрави!!!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети