| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 20:58 Заглавие: Синтезатор на честота |
|
|
Здравейте,
Интересувам се някой занимавал ли се е правенето на синтезатор на честота за КВ-и радиолюбителски приемници /трансивери/ и въобще някой занимава ли се с такава дейност?
Благодаря предварително
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chwr Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 15, 2006 23:46 Заглавие: |
|
|
| Потърси в този клуб . По принцип най-лесно е синтезатора да е с паралелно програмиране(освен ако не си на ти с програмирането на микроконтролери). Паралелно програмируем синтезатор, който съм намирал в БГ е например MC145151(от [url=transel.bg)] Транселектроник [/url]. Има и други LC7150 и MC145146, но те са специалицирани за мобилни телефони. Що се отнася за серийно програмируеми има по-голям избор(и на по-ниски цени, но изискват външно управление управление-компютър или микроконтролер). Такива са LM7001, LC7812, TSA6057, TDA8735, TDA5511, LMX2305 и др., които могат да се откричт на нашия пазар. Всички които споменах са с PLL синтез. Намират се и с DDS(директен синтез) на Analog Device. Могат да се намерят от директния ппредставител на AD - К1-ООД( имат сайт). Цените им обаче са много високи. Аз лично в момента се трудя над синтезатори с MC145151 и LMX2306, но още не съм ги пускал. |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Мар 15, 2006 23:57 Заглавие: |
|
|
| Така като си задал въпроса , синтезатори за честота са много обширно понятие.Кажи поне какъв синтезатор те интересува пък ще гледаме да помогнем .Или поне конкретно за какво става дума. |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 18:50 Заглавие: |
|
|
| krassy_m написа: | | Така като си задал въпроса , синтезатори за честота са много обширно понятие.Кажи поне какъв синтезатор те интересува пък ще гледаме да помогнем .Или поне конкретно за какво става дума. |
Аз мисля че точно съм задал въпроса:
Интересувам се от направата на синтезтор за честота за КВ /Късовълнови/ приемници в радиолюбителския диапазон.
Синтезатор който да замени генератора за плавна настроийка в тези приемници. Какво по ясно да напиша.?
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 20:32 Заглавие: |
|
|
krassy_m, благодаря ти за линковете но те са ми до болка познати тъй като аз съм повторил конструкцията на UR5FJZ - http://www.cqham.ru/synt_ur5fjz.htm - на основата на който RD3AY прави своята разработка.
Все още имам проблеми с настройката на генератора тъй като нямам необходимата имервателна апаратура но смятам да се справя с това
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 21:37 Заглавие: |
|
|
| И аз съм се замислил за такъв синтезатор, спрял съм се на такъв с паралелно програмиране, идеална за целта е интегралната схема MC145163, но не мога да я намеря. В атача съм сложил примерно използване на MC145163. Ето един КВ трансивър с такъв синтезатор: http://rf.atnn.ru/s2/ab_tr.html Е, трябват повече чипове за управлението на синтезатора, но се намират лесно (ех ако беше така и с MC145163) и е идеално за тези, които не разбират от програмиране на микроконтролери. |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 22:49 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | | И аз съм се замислил за такъв синтезатор, спрял съм се на такъв с паралелно програмиране, идеална за целта е интегралната схема MC145163, но не мога да я намеря. В атача съм сложил примерно използване на MC145163. Ето един КВ трансивър с такъв синтезатор: http://rf.atnn.ru/s2/ab_tr.html Е, трябват повече чипове за управлението на синтезатора, но се намират лесно (ех ако беше така и с MC145163) и е идеално за тези, които не разбират от програмиране на микроконтролери. |
Този които повторих и където съм посочил линка също подържа паралелно и вътешносхемно програмиране без да се вади ИС от платката а може и с отделен програматор.Аз съм си направил Pony Prog и с него си решавам всички въпроси. Пък и всички схеми се намират на пазара а и не са много. Но най важното е че и аз не разбирам от програмиране /сега мисля да започвам да го уча.Полезно е/ и търся синтезатори с програма за управление.
|
|
 |
|