Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Две АТХ захранвания
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 19:57    Заглавие: Отговорете с цитат

di_rtv написа:
какво ще стане ако го запусна принудително < късо м/у зелен и черен

за съжаление не се пуска, т.к. по този начин не се подава RESET на процесора
защо не се пуска нормално? ако има проблем в дъното е възможно захранването да не включва заради късо?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубава дискусийка си направихте без мен Very Happy Както и да е... това което разбрах е че не може просто да се сваржат две АТХ в паралел и едното ако отпадне другото да продалжи... поне ако съм разбрал правилно де Embarassed Това изобщо не ми харесва Sad Все се надявах с две АТХ свързани паралел и схема която да следи само PG-тата по отделно на двете да стане работата Sad
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 12:41    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
И пуши като нафтова печка Laughing
А 12те волта стабилизирани ли са аджеба, или стабилизацията е само по петте ?

На качественните - са стабилизирани
На некачественните - не са стабилизирани
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 12:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се господин "Петров" но ще се осмеля да Ви възразя. Къде сте видяли компютърно захранване без стабилизация на 12В от произведените през изминалата година? Може да се каже за некачествените от преди една година Very Happy
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 16:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Например моето АТ е старо и въпреки че е добро няма стабилизация на 12 В и ако го пусна без товар на 12те волта меря към 10.
Но вие май забравихте че харддисковете пак си ползват и 5те волта, според мен няма да има проблем само масите да са хубаво съединени.Ако има пулсации откъм 12те волта то и при нормално (самостоятелно) включване би ги имало, дори ще са по-големи тогава.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Yassen написа:
Къде сте видяли компютърно захранване без стабилизация на 12В от произведените през изминалата година? Може да се каже за некачествените от преди една година Very Happy

Част от задълженията ми е да обслужвам такива и нито едно няма стабилизазия на 12В.
Ще ти бъда много благодарен ако напишеш кои модели имат такава стабилизация, тъй като е възможно и аз да не съм срещнал до момента такова. Не е лошо и да пишеш с кои елементи е реализирана тази стабилизация. Laughing
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ха така господин Петров. Аз не искам да споря, но според теб как се стабилизира изходното напрежение на импулсно захранване? Аз ще ти кажа: обратни връзки. Погледни схематана АТХ захранване и ще добиеш предства от кои напрежения се подава обратна връзка към ШИМ > +12 и +5. Не говорим въобще за линейна стабилизация. Тя се добавя на каналите -5 -12 понякога защото тяхното напрежение зависи от +5 и +12. Very Happy
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Що ми се струва, че и двамата сте прави и излишно се ядете един друг?

За моделите от последната една година не съм сигурен, но в малко по-стари наистина ОВ е от +5 и +12, но тази от +5 доминира.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

ОБ е по +5 и +12В с 2 резистора които са свързани в обща точка на 1ви крак на ХХ494. А жиенси-тата особенно тея с интегрални схеми ХХ2002Х и ХХ2003Х влизат всичките напрежения и се следят за ниска и висока стойност.
Върнете се в началото
KokoBoko
Гост

МнениеПуснато на: Съб Мар 25, 2006 9:28    Заглавие: Mda ama ne Отговорете с цитат

Anonymous написа:
ОБ е по +5 и +12В с 2 резистора които са свързани в обща точка на 1ви крак на ХХ494. А жиенси-тата особенно тея с интегрални схеми ХХ2002Х и ХХ2003Х влизат всичките напрежения и се следят за ниска и висока стойност.

Малко си се объркал, действително се следи някаква средна стойност между +5 и +12 V сравнена с вътрешен VREF, но останалите напрежения и +5 и +12 влизат в схема за защита от късо и от там отива сигнала в крак 4 на XXX494, реализациата на тази защита е няколко вида на някой е с транзистори , на други с LM393, а сега вече гледам че слагат и процесор с всичко вградено в него SG6105 Laughing
И аз съм виждал на доста захранвания че се следи само 5 V и е безсмислено да следиш 12те , защото ако се увеличат 5те се увеличават и 12те , те са строго взаимно свързани поради така направената схема , зависеща от общ трансформатор на който просто са донавити намотки над 5 волтовите. Както и да ги натовариш в проценти е +-5 което е в нормите , а 12 не му трябва да е супер прецизно затова се следи 5, а и всички нови захранвания от известно време си имат и товар от 30-50 ОМ на изходите си Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети