| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Мар 26, 2006 19:31 Заглавие: към RC |
|
|
В сайта на" Petrov Electronica",се предлагат няколко станций за запояване/разпояване с горещ въздух + поялник,на цена около 100-150 лв.Коя според теб заслужава внимание.Накрайник(ци) се продава (т)отделно, доколкото разбрах.
Просто една препоръка,която с нищо не те ангажира естествено.
Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 26, 2006 20:11 Заглавие: |
|
|
Мога да кажа нещо само по отношение на серията 850.
Ползват се при мен четири такива. Всичките с различни марки, но са като еднояйчни близнаци вътре (а и от вън) и се различават само по "марката". Регулатора има и изход за LED дисплей (който присъства в по-следващи модели), който си е един волтметър.
Цената е около нормалната (като се има впредвид, че е с включено ДДС).
Станциите се държат прилично при сериозна експлоатация при положение, че се ползват оловосъдържащи пасти за спояване. Как ще се държат при използване на безоловни припои - не знам (не съм пробвал за сега). Там има особенности по отношение на точността на поддържаната температура.
Поялника (ако станцията е и с такъв) е с финна човка но при мен се издъни доста бързо (човката). Малко е особена по размер и не намерих друга (но не съм и търсил особенно упорито, така че това не е критерий).
По отношение на "накрайника" (съдейки по цената му) имам чувството, че става дума за дюзите (може и да бъркам), а не за самата ръкохватка в която е и нагревателя. Ще попитам за какво точно става дума, досега аз не съм виждал да се продава самата "духалка" въпреки, че има твърдения, че са виждани тук-там.
Дано да съм бил полезен. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 26, 2006 20:36 Заглавие: |
|
|
Разбира се , че си бил полезен! Доколкото разбрах, и други колеги се интересуват точно от този(конкретен) отговор.
И като последен въпрос по темата:SOL 850 SMD-132.60 лв.,или SOL 850A SMD-146.20 лв.(от споменатия сайт).Тази разлика в цената няма никакво значение. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 26, 2006 20:43 Заглавие: |
|
|
| Не знам каква е конкретната разлика. Най-добре иди и виж или пък питай конкретно там, какво аджеба означава буквата. При тези "марки" да се дава съвет от разстояние е малко рисковано. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 26, 2006 20:47 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | Не знам каква е конкретната разлика. Най-добре иди и виж или пък питай конкретно там, какво аджеба означава буквата. При тези "марки" да се дава съвет от разстояние е малко рисковано. |
Благодаря ти!
Лека вечер! |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 8:16 Заглавие: |
|
|
Като притежател на такава станция да попитам и аз нещо. Най вероятно си има чалъм при разпойването с нея защото чесно казано до сега нищо не можах да разпоя Имам стари платки с smd схеми и на тях се пробвах но се отказах . Проблема е че самите схеми като че ли с нещо са залепини на платките и няма отлепяне.С духалката давах до 450 градуса но пак нищо.И си ги отпойвам по моя стар и изпитан начин с медна ширмовка отнемам припоя по крачетата и с върха на една топлийка ги надигам едно по едно . За smd кондензаторите и съпротивленията си купих от Пасат специален двоен поялник и с него става чудесно отпойването .
Второ не дефиктират ли примерно схемите при отпойването при това яко нагряване ??
Трето чудесно става с духалката да си размрази човек хладилника .Това го пробвах в събота и става чудесно и бързо  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 8:30 Заглавие: |
|
|
коцев, когато платката е минала през линия за автоматичен монтаж (и особенно ако има елементи и от двете страни) то компонентите наистина са и залепени. Може да видиш на позииции където няма поставени елементи, че има малки капчици (червеникави точици) от лепилото. За да свалиш такъв компонент, трябва след като си се уверил, че припоя се е разтопил навсякъде - внимателно с подходящ инструмент да "откъртиш" компонента.
Лепилото си има и хубавата страна - не позволява по-дребните компоненти да бъдат издухани след като се отпоят.
По отношение на споменатат температура - вероятността самата платка да стане на "баница" е много голяма. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 8:42 Заглавие: |
|
|
Коцев , преди да започнеш да разпояваш намажи крачетата с паста после вземи пинсета и леко стисни чипа и го дръж под напражение , после нагрявай равномерно от всички страни но не задържай за дълго време на еднои същи място , пастата ти служи като ориентир колко се е нагряло , а за това дали се повреждат не се притеснявай е ...освен ако не стопиш корпуса  _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 8:58 Заглавие: |
|
|
Ами имам кашон с такива платки като остана свободен ще почна отново да се уча на разпойване . За схемите имам такаво приспособление / вилка / но когато е залепена с това кафявото нещо и тя не помага. Мажя го и с флюса но не става така както аз си мисля или както аз го искам. На Рибарица ще я донеса заедно с кашона платки и там нагледно ще ми покажете как става и ако схвана ще ви почерпя пък ако не схвана няма черпене  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 12:27 Заглавие: |
|
|
| коцев написа: | Ами имам кашон с такива платки като остана свободен ще почна отново да се уча на разпойване . За схемите имам такаво приспособление / вилка / но когато е залепена с това кафявото нещо и тя не помага. Мажя го и с флюса но не става така както аз си мисля или както аз го искам. На Рибарица ще я донеса заедно с кашона платки и там нагледно ще ми покажете как става и ако схвана ще ви почерпя пък ако не схвана няма черпене  |
Да бе Да,
Ако не схванеш, черпиш двойно  _________________ НБС-СЕБТ http://www.nbs-set.com/
http://tvbonel.alle.bg |
|
|
 |
|