|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 12:32 Заглавие: USB към I2С с PIC контролер |
|
|
Здравейте!
Имам I2C шина и апаратура за нея, но с интерфейс на паралелния порт. Това не ми беше проблем до сега, но вече почна да ми става неудобно, малко нови лаптопи са с LPT, а да имаш преходник USB>LPT и после LPT>I2C, абе не е работа....., освен това от USB и ток може да се черпи...
Преди време бях намерил в интернет май директен такъв асемблер за ... не помня кой PIC, но сега нещо не мога да го открия.
Ако няма някъде готова програмка за това, май ще трябва сам да си правя, насочил съм се към PIC18F2550.
Ето и въпросите ми:
1. Попадала ли му е на някой такава схема и може ли да ми даде практически съвет?
2. Може ли с програматора от млад конструктор да се програмира горепосочения контролер. А, защото предполагам, че не може: Може ли програматора да се пригоди за него?
Благодаря предварително за отговорите! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 16:47 Заглавие: |
|
|
Почти съм сигурен че с PIC не може да стане. Първо не можеш да го свържеш директно тъй като USB-то е по токов кръг. Второ не ми е ясно как ще идентнеш PIC-а, до колкото ми е известно ID-тата се закупуват. Трето трябва да напишеш драйвер с който да кажеш на компютъра какво си включил в серийната му шина.
Най добре си купи готов USB контролер и го програмирай или пък може да има и готово USB to I2C. Другият вяриант е да се примириш с модела USB to LPT to I2C.  _________________ home studio |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 16:54 Заглавие: |
|
|
| PIC18F4550 има вграден USB интерфейс....... |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 19:18 Заглавие: |
|
|
ами 4550 е по-големият брат на 2550, т.е. единия е 40пин а другия 28пин и имат малки разлики, но като цяло и посоченият от мен PIC е с USB интерфейс и поддържа Master I2C. Т.е. и през ум не ми е минавало да симулирам софтуеърно един от двата протокола, тогава вече смъсъл наистина няма.
guitman, мисля че нямаш право за идент-ването, т.е. до колкото ми е известно на мен, нищо не се закопува, т.е. трябва само да си напиша device director-а на usb-то. прав си, че и драйвър трябва да си напиша, но това е най-лесната работа, ако сам ще си програмирам контролера.
навсякъде чета за тези cypress контролери, но не ми отваря сайта!?!
пп: както гледам, нещата отиват натам, че сам ще си програмирам, но тогава основният въпрос е: става ли моя(горепосочения) програматор за този пик? |
|
|
 |
darkyp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 18:49 Заглавие: |
|
|
| за какъв трансфер като скорост става дума? |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 19:45 Заглавие: |
|
|
| ами i2c ми е във бавен режим - 400kbit/s, така че и usb1.1 ще ми стигне. то не е в скоростта въпроса, защото шината така или иначе не се ползва за пренос на файлове и други големи данни. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 20:17 Заглавие: |
|
|
FT232BM имат режим "директно управление на изходите". Достатъчно е да си напишеш драйвер между твоята програма за I2C и FT232 или просто нова програма за I2C. Потърси по нета, може някой да те е изпреварил  _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
F_Dra Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 21:45 Заглавие: |
|
|
Предлагам ти да погледнеш USB 2.0 серията C8051F3xx на Silabs.
10 модела микроконтролери (RISC 8051 ядро) имаt I2C (фирмено означение SMBus), USB драйверите са в развойните средства, избери си модела с най-малки ресурси, които те удовлетворяват.
Цените са изгодни, някои модели са на склад при нас (Футурел). _________________ When you have to kill a man, it costs nothing to be polite - Winston Churchill |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 06, 2006 23:27 Заглавие: |
|
|
най-накрая открих решение, което е точно това което искам.
качвам схемата ако някой иска да провери или сам да си направи, а от сайта от който го свалих (едно немско списание за електроника) има и софтуеър и dll-библиотеки, както и кода им, както и firmware-а за eeprom-а в бинарен формат, а също и пробни програмки
т.е. всичко е супер и точно това което ми трябва. аз смятам всъщност да захранвам директо от usb-то, но в схемата от съображения за сигурност са направили отделно захранване. също така смятам да махна модула P82B715PN, т.е. за поддръжка на дълги (над 100м) кабели. е, трябваше да дам 1.38eur за цялата статия+схемата , софтуеъра беше фрее, но не съжалявам, защото хич не ми се занимаваше с писане отново на драйвъри и флашване...
та това работи 100% (скоро може и от личен опит да кажа), даже се разпознава от windows като usb to i2c шина
п.с.: сайта е:http://www.elektor.de/Default.aspx?tabid=28&year=2004&month=-1&art=72990&PN=On&SearchText=#
на него няма само пълната статия от списанието в която се намира и прикачената схема, т.е. тя си е основното, другото е разяснение кое как защо.... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|