| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 20:04 Заглавие: За крайните транзистори в транзисторен усилвател. |
|
|
| Еми това е колкото пъти съм правил усилвател ако крайните са в пластмасов корпус например КТ819Г и КТ818Г (10А) а не например 2N3055 или KD503 няма такъв плътен бас. Ако ги сменя с КD503 веднага ще се усети разликата. Но не мога да си го обясня на какво се дължи това, все пак ако са слаби тези в пластмасов корпус то защо на средни и високи честоти всичко е наред.Или аз нещо се бъркам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 04, 2006 20:44 Заглавие: |
|
|
| Защото Славчо полупроводниците са силно зависими от температурата,малкия корпус позволява на кристала да сезагрява много бързо,което в някои случаи го изкарва от режим......поне една теория... |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 05, 2006 14:16 Заглавие: |
|
|
Също така за ниските честоти "баса" има значение и поща на прехода. При възроизвеждане на ниските честоти тока през транзистора е най-голям. Колкото е по-голяма площа на прехода - толкова е по малко преходното му съпротивление. Счупете един руски транзистор и вижте големината на кристала и го сравнете с този на KD503. Нормално е KD то възпроизвежда по-добре ниските честоти, за вискоите май май руските са по-добри. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
SNT Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 9:26 Заглавие: |
|
|
| При добър подбор на транзисторите -усилване над 100 и регулиране тока на покой при една и съща схема би трябвало да работят еднакво |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 11:35 Заглавие: |
|
|
още една теория feel the bass аз пък все си мисля ,че просто съпротивлението на прехода е найстина малко(заради найстина огромният кристал) и затова става отчетлив и силен баса.На теориа с полеви транз. с Rds=0.03 мисля че има доста такива ще е най яко.  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 19:55 Заглавие: |
|
|
Само да поясня че КТ819 и КТ818 са комплиментарна двойка а само с KD503 и 2N3055 <последните и двата са N преходни> няма как да създадеш еднакви усилвателни стъпала. Освен ако не използваш друг P-преходен транзистор вместо КТ818 който да е комплиментар с KD503. А по въпроса за звученето освен корпуса не забравяй че са произведени в различни страни Русия/Чехия.  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 22:19 Заглавие: Re: За крайните транзистори в транзисторен усилвател. |
|
|
| slav4o.com написа: | | Еми това е колкото пъти съм правил усилвател ако крайните са в пластмасов корпус например КТ819Г и КТ818Г (10А) а не например 2N3055 или KD503 няма такъв плътен бас. Ако ги сменя с КD503 веднага ще се усети разликата. Но не мога да си го обясня на какво се дължи това, все пак ако са слаби тези в пластмасов корпус то защо на средни и високи честоти всичко е наред.Или аз нещо се бъркам. |
Ако имаш достатъчно място,за KD503(от всички изброени в поста ти ,той осигурява най добър запас по мощност-най малкото),просто избери него.А защо точно така,или иначе се получава, с този или онзи транзистор-тава е въпрос,който отнема време,а и отговора-какъвто и да е той едва ли ще повиши качеството на твоя усилвател. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 10:46 Заглавие: |
|
|
| А според мен KD503 е транзистор измислен и произведен за мощни постояннотокови устройства и е крайно неподходящ за усилвател.Обаче на времето имаше само него и масово се слагаше.КТ818ГМ и КТ819ГМ (ТО3) или още по добре 200°-вия им вариант 2Т818ГМ и 2Т819ГМ са транзисторите за качествен биполярен усилвател те за това са и мислени и произведени.....Разбира се "Motorola" сега "ON-semi" имат серия,която слага руснаците в джоба,но цената им е главозамайваща вижте например MJ21194 само 10 лева парчето |
|
|
 |
Louiville Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 11:17 Заглавие: |
|
|
Stoy40 написа:
| Цитат: | | А според мен KD503 е транзистор измислен и произведен за мощни постояннотокови устройства и е крайно неподходящ за усилвател.Обаче на времето имаше само него и масово се слагаше.КТ818ГМ и КТ819ГМ (ТО3) или още по добре 200°-вия им вариант 2Т818ГМ и 2Т819ГМ са транзисторите за качествен биполярен усилвател те за това са и мислени и произведени.....Разбира се "Motorola" сега "ON-semi" имат серия,която слага руснаците в джоба,но цената им е главозамайваща вижте например MJ21194 само 10 лева парчето |
True True  _________________ Lust(Похот),Gluttony(Лакомия),Greed(Алчност),Sloth(Леност),Wrath(Гняв),Envy(Завист),Pride(Гордост)!The Seven Deadly Sins
 |
|
|
 |
unknown85 Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 22, 2006 12:11 Заглавие: :) |
|
|
Аве купупете си MJ-5024/25 и се радваите на звук ! само като изгорят много боли в джоба  |
|
|
 |
|