|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ФОРМАТЦЕВТ Опитен потребител

Регистриран на: 23 Юни 2004 Мнения: 166 Местожителство: Лясковец BG
|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 8:06 Заглавие: |
|
|
Здравейте, като гледам мненията по форума става нещо от сорта - всички са го чували но никой не го е виждал ...
та конкретно на въпроса : за качествен и прост интерфейс ти трябва да си намериш една ИС - MC33199 като я намериш пиши да ти пратя схема на адаптер с нея ако не успееш има схема с транзисторчета - която също е 100% работоспособна. Така ще имаш най-простия адаптер K-L Line - какво можеш да правиш с него : четене и изтриване на грешките както и лайв-дата на : VW, Seat, Skoda, Audi (VagCom,VagTool), Opel (Tech2), MB (Mb C.S.7.4 cracked for K-L line).
Относно 9-пинов конектор по колата - няма такова животно досега автомобил със КОМ порт не съм виждал - това в защото повечето адаптери се правят със изход 9-пинов конектор към който да се свърже съединителя към автомобила.
Относно 2-те кабелчета : погледни на http:\\visa183.hit.bg (да сайта е мой но не го правя с рекламна цел) - във секцията Download има един PDF документи в който са описани автомобилните щекери и разположението на тези 2 кабелчета (може да си потърсиш help файла на бошовския KTS там също има подробно описание) - а именно К и Л линията - по другите които пише CAN просто ти е рано да се заглеждаш - шегувам се всичко се научава
Относно Рено 19 - е това се казва вече старт като си направиш системка за диагностика на това рено можеш да диагностицираш всичко ... това в нещо като да се учиш да караш през зимата защото се става най-добър шофъор.
Относно протоколите за връзка с ECU - не си набутвай таралеж в гащите - топлата вода е от червения кран, всичко е измислено няма нужда да си губиш времето за нещо което най - вероятно няма да има кой знае какви възможности, но ако си ентусиаст мога да ти пожелая късмет все пак Пловдив е града на AdiA  _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
http://diagnostika.hit.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pavlin v Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 13:16 Заглавие: |
|
|
Всичко това може би за напрет има бъдеще за сервиз,защото касетофоните,километражи и битовата техника е на залез,аз също имам идеята да се пренасоча в тази насока,и ако има някакви схеми ще помоля да ги споделяме a колегата спомена за интерфеисни схеми ще го помоля да ги прати,а ме интересува на ПЕЖО има ли саит-BG.  |
|
|
 |
danstef Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 18:28 Заглавие: |
|
|
ФОРМАТЦЕВТ, определено ме развесели с първото си изречение и зарадва с всички останали. Информацията, която си дал е доста цена и трябва да ти кажа, че по полезен отговор придружен с полезна информация по темата не бях получавал.
За моя голяма радост успях да намеря схемата за която пишеш (MC33199) и дори успях да намеря pdf файл с подробна информация за нея. Поръчах я и утре ще ми я изпратят. Моля, да ми изпратиш схема на адаптера с тази схема на адрес: [email protected]
Относно двете кабелчета, за които стана въпрос установих, че всъщност не са две, а две по две (черна и бяла) букси. Благодарение на твоя сайт и документите в него сега съм убеден че това са диагностичните букси на ЕКУто. Едната е за захранване и другата K и L сигнали. Може би тук е момента да попитам какво е K и какво L?
Протоколите за връзка с ЕКУто на автомобола са ми необходими, за да направя бордкомпютър на базата на микроконтролер PIC. Отново голямо БЛАГОДАРЯ. |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 8:09 Заглавие: |
|
|
danstef, схемата ти е в пощата, относно направата на собствено ЕКУ - отвори един фабричен блок, разгледай как точно е изграден, потърси информация за чип-тунинг за да разбереш как са свързани зависимостите от различните датчици в автомобила ... и така това го казавам за да се сетиш че, твоето ЕКУ може да използва - твоя протокол за връзка с ПК
А и да относно използването на PIC микроконтролер - пробвай ще има полза ще натрупаш познания как да свържеш основните параметри но отсега да ти кажа да търсиш друг вариант.
Успех на всички !  _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 17:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря за схемата. Днес не ми пристигнаха чиповете (MC33199), ама надявам се, че колегата е сериозен и утре ще ги изпрати. Намерих две подобни схеми в руски сайтове, но незнам как да ги закача тук. Схемите са малко по-усложнени, но идеята е същата.
Мислиш ли, че PICа няма да свърши работа и моля те кажи ми защо смяташ така? Какъв контролер според теб ще е по-удачният варянт за бордови компютър?
Имам и един въпрос относно връзването на кабела откъм COM порта. Трябва ли пинове 1,4,6 да са с мостче, а също така и 7 с 8? Поздрави. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 22:04 Заглавие: |
|
|
В никакъв случай недей да закъсяваш изводите на КОМ-порта прави всичко както е показано на схемата ... Относоно микроконтролера - казах да пробваш сам ще разбереш защо (а и незнам кой точно микроконтролер си си харесал) според мен си си поставил теъде висока цел - но това е хубаво ... само би ли ми казал от къде ти дойде идеята да правиш ЕКУ за автомобил и каква система искаш да управляваш ? _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 22:41 Заглавие: |
|
|
За COMа - ОК! Никакви мостчета в куплонга към PCто . Може би не си ме разбрал добре, но идеята ми е да направя бордкомпютър за моето Audi B4 1.9TDi, а не ECU. Това е причината да ми трябва интерфейса на комуникация. PIC контролера ще чете по този интерфейс информацията от ЕКУто на колата. Ще сложа и едно LCD на което ще се визуализират основните параметри. Само разхода още нямам идея как ще го показвам, ама ще помисля. Вероятно ще трябва да го изчислявам като косвен параметър. Като контролер мисля да ползвам 16F877, който според мен ще има достатъчно мощ за да се справи с задачата. От него се иска да прочете възможните данни от ЕКУто, някои от тях ще визуализира директно на ЛСД, други ще ги обработи и след това визуализира. Доколкото разбирам, имаш доста опит в тази насока и надявам се че ще помагаш . Поздрави. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 8:51 Заглавие: |
|
|
Протокола за данни на твоят автомобил е KWP-1281 но трябва да се разровиш в нет-а например - на един немски сайт знам че, имаше описание на протокола и някакво приложение с PIC16F84A но немога да го открия в момента. Извинявай за недоразумението но за ЕКУ - по народно му се използва бордови компютър за това съм се заблудил в представата си за твоята идея . А за помоща - с удоволствие ще помагам но в сервиза си нямам все още интернет защото е отдалечен от града така че, мога да пиша само когато съм си вкъщи. _________________ Пречките са онези малки неща около пътя ни които виждаме ако отклоним поглед от целта
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 21:30 Заглавие: |
|
|
Намерих доста информация за този протокол и надявам се че тя ше ми е достатъчна да се справя със задачката. Лошото е, че повечето неща са на немски и ще ми е трудно да се ориентирам, ама ще намеря кой да ги преведе. И днес не ми пристигнаха чиповете, но утре ги очаквам и веднага се хващам на работа . Между другото, намерих още няколко схеми на адаптор и честно казано незнам коя да правя. Ако искаш дай си пощата да ти ги изпратя, за да си кажеш мнението. Бих ги постнал тук ама нещо невиждам как. Никъде не виждам Attachment , Browse или нещо такова. За помоща благодаря много. Мисля, че ще имам нужда от опитен човек като теб . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|