| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
MAISTOR TRI4KO Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 10:28 Заглавие: Въпрос за изходната мощност на усилвател |
|
|
| Здравейте, значи имам следното въпросче.Направил съм една схема на усилвател на един компютърен симулатор - electronics workbench - схемата е стандартна с P и N биполярни транзистори на края и диференциален усилвател в началото - схемата е за 80Вт изходна мощност върху товар 4Ом. На симулатора като я пускам токът който измервам през крайните транзистори е 2А.Мощността я смятам по закона на ОМ и с тези 2А върху товар 4Ом мога да изкарам максимум 16Вт. Та въпросът ми е правилно ли смятам изходната мощтност? Така ли се смята и ако не се смята така дайте малко HЕLP! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 10:50 Заглавие: |
|
|
| По лесно е да измериш амплитудата на напрежението върху товара.Амплитуда е едната половинка от синусоидата.Ако измериш от връх до връх Vp-p ,Ефективната мощност (RMS) се смята така Peff=Up-p*Up-p/8*R,където R е импеданса на товара.... |
|
|
 |
MAISTOR TRI4KO Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 11:05 Заглавие: |
|
|
| Размаха на сигнала ( от връх до връх ) ми е около 40В - Амплитуда 20В по тази формула излиза че при 20В амплитуда имам 12Вт мощност.А между другото каква е тази формула и от къде се взе тази осмица??? (8*R )??? |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 11:36 Заглавие: |
|
|
| MAISTOR TRI4KO написа: | | Размаха на сигнала ( от връх до връх ) ми е около 40В - Амплитуда 20В по тази формула излиза че при 20В амплитуда имам 12Вт мощност.А между другото каква е тази формула и от къде се взе тази осмица??? (8*R )??? |
Напрежението на квадрат върху съпротивлението на товара ти дава мощността. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 12:08 Заглавие: |
|
|
Ефективна стойност на напрежение е тази при която в товар се отделя същата мощност,както ако напрежението е постоянно или сдруги думи като си нарисуваш амплитудата нейната площ е мощността.Формулата Peff=U*U/R важи само за постоянно напрежение.За променливо ,но строго синусоидално се получава следното Ua (амплитудна)=Up-p/2.Ефективното напрежение е Ueff=Ua/sqrt2 и когато искаш да получиш ефективна мощност от пик то пик напрежение просто го заместваш от там се полуава 8*R
Последната промяна е направена от Stoy40 на Пет Апр 14, 2006 15:56; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
MAISTOR TRI4KO Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 12:20 Заглавие: |
|
|
Добре де... сега меря ток 2А и по ОМ мощността ми излиза 16Вт (2^2 * 4)
сега пък меря амплитудата на напрежението върху товар - 20В. (20/sqrt2 = 14V - това ми е ефективното напрежение.Сега пак по ОМ - (14^2/4 = 50Вт) по формулата на Stoy40 изилза пък 12Вт. Нещо хептен се обърках. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 12:45 Заглавие: |
|
|
| Не си приятелю,схващаш- ефективната стоност на напрежението на квадрат, върху съпротивлението или 50 вата..Амплитудната стойност на квадрат върху два пъти съпротивлениет-50 вата,Пик то Пик на квадрат върху осем пъти съпротивлението-50 вата |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 15:36 Заглавие: |
|
|
| По формулата на Стойчо ,ама с 40 те волта 40*40/8*4=50 вата С тея 2 ампера как я докарваш амплитудата 20 волта върху 4 ома ,нещо там бъркаш май! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Апр 15, 2006 12:02 Заглавие: |
|
|
| Mисля че не бърка, защото захранването е двуполярно и така от двете рамена по 2 А общо 4 А. Освен това не е мерен тока през товара а тока през крайните транзистори а той включва и тока на покой. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 15, 2006 21:25 Заглавие: |
|
|
| Абе ,че бърка бърка ,ама и ти бъркаш-тези 2А са консумирания ток от захранването и са реални-2А*40V=80 W. А иначе тока през товара трябва да е 10Арр или 5/1.41 Aeff Ако прочетеш тази статия ,ще си изясниш много неща http://sound.westhost.com/efficiency.htm |
|
|
 |
|