Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схеми за IR датчици
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
techboy
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Апр 15, 2006 22:53    Заглавие: Търся схеми за IR датчици Отговорете с цитат

Здравейте Smile

Имам за дипломна работа да направя датчик, който да държи настрана пътниците в кабината на асансьора от движещата врата. С цел да не се заклещят Razz Хем да отпадне варианта с дървената врата-решетка при асансьорите.

За целта предложихме да е с IR датчик, модулиран на определена честота, който като засече "нарушителя-камикадзе" да задейства спирачката на асансьора, преди да се е заклещил (бедничкият Crying or Very sad ) между кабината и вратата на етажа. ( Embarassed )

Та идеята беше да се използва iR лъч, който при пресичане да спре кабината. Но след опити Rolling Eyes се оказа че ни трябват няколко лъча, за да е по сигурно (да не ме заклещи мене при прибиране в нетрезво състояние, на 4 крака примерно Razz)

Тоест ако може да ми предложите вариант със схема да оплета нещо като решетка от лъчи, с цел по-голяма сигурност?
Разтърсих се, но има само по елементарни схемички, докато на мен ми трябват примерно няколко приемника с един предавател. Да не изполвам 3-4 предаватело-приемника, на определена височина в кабината.

Вероятно има един скок от IR на PIR датчиците и затова няма голям напредък в IR схемичките Razz Но PIR датчика има закъснение от най-малко 10секунди, което е много за такава цел..... наполовина ще е в шахтата вече въпросният "нарушител"

Ако имате идеи или линкове за статии/информация ще съм ви благодарен.
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 8:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Хората продължават да се занимават с глупости и да преоткриват топлата вода, и това в 21 век!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 9:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами тези работи ги има по американските филми-дето охраняват диаманти и картини.И много добре ги оплитат там лъчите,ама все някой тарикат минава.А бе techboy,къде учиш?Как може да се изобретяват такива задания-акъла ми не стига.Ама както и да е.Монтирал съм навремето IR сензори на движение IR Tek- китайски.Та те имат като опция леща,която прави коридор-т.е. тесен лъч.Евентуално това може да ти свърши работа.Има ги и в момента във Варна тези сензори,въпреки,че са китайски,добри са.Може да го заковеш на тавана на асансйора и да ориентираш бариерата успоредно на вратата.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
techboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

tchav
Защо си толкова песимистично настроен Smile
Какво искаш да кажеш със глупости?
Даже и сега в 21 век се използват IR детектори.
http://www.seattlerobotics.org/encoder/200112/richk.htm.
Ako имаш по съвременна идея съм, готов да я чуя Smile

Ditronix
Не съм казал да е толкова сложно, чак лазерни решетки Razz Не охраняваме трезор Laughing
Просто искам да са няколко лъча че да е по сигурно.
Не е ли добра идеята със заданието? Даже и сега в асансьорите има светлинен лъч (въпреки че е само един на нивото на краката), който проверява дали няма кого да притисне с автоматичната врата.

Може ли малко повече информация за тези IR Tek, Web сайт да ми дадеш (като знам китайските стоки Sad ) или по-пълна спецификация, как работят...
Пък ако е готов модул... пфуу много работа ще ми спестиш и обем на Дипломната работа Very Happy

Май ще ми свършат работа.
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами настроен съм песимистично към идеята ти за разни лъчи и бариери, като се има в предвид малкото пространство на асансиора, пък и някой би могъл да бъде прещипан и от вън, да не говорим, че ПИР датчиците се влиаят от течението, а то в асансиорните шахти не липсва. Ти си представи само колко проблеми ще има с фалшивите задействания на тези датчици. Този лъч, който е на вратата не е да не бъде прещипан някой, а да разбере системата, кога е минал и последния човек за да мине към следващия процес. Системата със защитата от прещипване е много проста и надеждна. Представи си мотор, който движи вратата, но не директно, а минава през буфер (пружина, достатъчно лека за да не усетиш болка ако ти притисне ръката например), на тази пружина има контакт, който се задейства при започване натягането на пружината и ако това се случи, вратата веднага започва да се отваря. Представи си отиваш към асансиора, вратата му се затваря, как би я спрял, естествено като и създадеш леко съпротивление с ръка и тя се отваря.
Друк е въпроса, ако искаш да направиш нещо с много електроника и нефункционално, само за дипломна работа, но при всяко положение това е хвърлен труд на вятъра.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

сложи огледалца та да направиш нещо такова /\/\/\/\ с един предавател и един приемник Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
techboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 16:39    Заглавие: Отговорете с цитат

tchav написа:
Ами настроен съм песимистично към идеята ти за разни лъчи и бариери, като се има в предвид малкото пространство на асансиора, пък и някой би могъл да бъде прещипан и от вън, да не говорим, че ПИР датчиците се влиаят от течението, а то в асансиорните шахти не липсва. Ти си представи само колко проблеми ще има с фалшивите задействания на тези датчици. Този лъч, който е на вратата не е да не бъде прещипан някой, а да разбере системата, кога е минал и последния човек за да мине към следващия процес.

Точно поради тази причина не искам да използвам PIR датчик, както и голямото й бавнодействие. Аз говоря изобсхто за ИнфраЧервени датчици (IR)

tchav написа:

Системата със защитата от прещипване е много проста и надеждна. Представи си мотор, който движи вратата, но не директно, а минава през буфер (пружина, достатъчно лека за да не усетиш болка ако ти притисне ръката например), на тази пружина има контакт, който се задейства при започване натягането на пружината и ако това се случи, вратата веднага започва да се отваря. Представи си отиваш към асансиора, вратата му се затваря, как би я спрял, естествено като и създадеш леко съпротивление с ръка и тя се отваря.

Системата за "защипване" е за електроните асансьорни врати (2врати затварящи се една към друга)
Тук в моята дипломна работа говорим за старите асансьори намиращи се в блоковете. Които едно време бяха с дървена решетка отвътре. Движеща се заедно с кабината, а вратата си остава на етажа Smile

Вероятно не разбра идеята, ето прилагам ти чертеж как го мисля точно да са разположени сензорите в раката на кабината.
Извини ме за грозният чертеж, но го надрасках набързо. Дано ти стане ясно.

tchav написа:

Друк е въпроса, ако искаш да направиш нещо с много електроника и нефункционално, само за дипломна работа, но при всяко положение това е хвърлен труд на вятъра.

Нестава дума да е с много електроника, просто искам тази дървена врата-решетка да отпадне, то даже е отпаднало вече при доста асансьори. Почти не срещам асансьор вече с такава вътрешна врата.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

За уебсайта им не знам.Тези,дето ги внасят ревниво пазят информацията за себе си.Иначе не мисли че в Китай се правят само стоки за магазините по 1 лев.Сензорите,за които ти говоря си работят вече 10 години по обектите,на които съм ги монтирал.Ако не е тайна,дай ми пощенски адрес и ще ти пратя една листовка за сензорите.Тъй ще ми е по-лесно,отколкото да сканирам и т.н.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
techboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
сложи огледалца та да направиш нещо такова /\/\/\/\ с един предавател и един приемник Laughing

Доста го мислих този вариант с огледала и лазерен лъч, но на мен ми трябва да колкото се може по чирок лъч Smile
Пък и огледалцата ще се цапат. И ще спира напосоки асансьора.
Има да ми кънтят ушите после Embarassed
techboy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
За уебсайта им не знам.Тези,дето ги внасят ревниво пазят информацията за себе си.Иначе не мисли че в Китай се правят само стоки за магазините по 1 лев.Сензорите,за които ти говоря си работят вече 10 години по обектите,на които съм ги монтирал.Ако не е тайна,дай ми пощенски адрес и ще ти пратя една листовка за сензорите.Тъй ще ми е по-лесно,отколкото да сканирам и т.н.

Много ти бих бил благодарен... Smile

[email protected]

Дано това да ми върши работа, че колегите вече разполовиха дипломните си работи. Аз още немога да реша какво да ползвам.

Утре почвам експерименти с Ултразвуков Сензор... това ми вляза сега в главата.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети