|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tranzistora Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 12:41 Заглавие: Как да определя посоката за монтаж на резистор? /с 3 крака/ |
|
|
| Здравейте, блъскам си главата кака да монтирам един резистор. То от това по-лесно няма, ама за двукраките... А пък тоя мръсник R32 е с 3 крака! ещо не съм наясно... Сканирал съм платката и съм отбелязал с червено неговото място, а отстрани се вижда схемата с него, кактоспоменах, елемент R32. В коя дупка кое краче трябва да бъде? Предварително много благодаря!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tranzistora Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 12:44 Заглавие: |
|
|
Естествено, забравих снимката
 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 13:21 Заглавие: |
|
|
На това името му е тример или потенциометър.
Зависи и в какъв точно корпус е, но на два от краката му трябва да имаш постоянно съпротивление от 20к независимо от положението на "врътката". На третия му извод трябва да се променя съпротивлението му спрямо другите два въртейки го. Погледни платката от другата страна, там два от отворите за тримера (потенциометъра) трябва да са свързани. Та в тези два отвора трябва да поставиш този извод на който се променя съпротивлението и един от "другите", за третия вече предполагам, че се сещаш къде .
Ако не те устройва посоката на регулиране - размени местата на двата "постоянни" извода. |
|
|
 |
Tranzistor Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:13 Заглавие: |
|
|
Всичко ясно, много благодаря!
...но имам още един тъп въпрос... светодиодите нямат чертичка, която да определи посоката им. Едното краче беше по-дълго, но и това вече не може да определи, тъй като ги резнах... Остава вътре в "главата" - едната пластинка вътре е много по-голяма от другата /всяко краче нали завършва с пластинка вътре в гладата на диода/. Та значи, чертичката в чертежа на светодиода, чертичката пред триъгълничето, на коя от двете пластинки отговаря, по-малката или по-голямата?? |
|
|
 |
гост Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:23 Заглавие: |
|
|
абе ти луд ли си или се ебаваш с нас  |
|
|
 |
Tranzistora Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:28 Заглавие: |
|
|
Гост, много се радвам, че си се родил научен и с диплома в джоба, ама аз не съм!!! Защо човек трябва да е луд или да се "ебава", ако не знае посоката на един тъп диод!!!! Ето, знам, че диодите имат посока на монтаж, знам, че тя е отбелязана на схемите с чертичка, която я има и на корпуса на диода... ама светодиодите не са така! На тях няма означение и аз искам да науча как да определя посоката им... Ако можеш, помогни със съвет, хитрите коментари определено не са ми от голяма помощ... благодаря! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:28 Заглавие: |
|
|
"Триъгълничето" е АНОД (или +), това е бил по-дългия крак.
"Чертичката" е КАТОД (или -), по-късия.
Това което е вътре по-голямото обикновенно е катода (като правило!? но може и да не е така).
Вземи един с неотрязани крака и сравни (ако има)
С мултиметър на обхват за мерене на p-n преход (диод) му определи посоката. |
|
|
 |
Tranzstor Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 14:37 Заглавие: |
|
|
Много ти благодаря, това исках да разбера! Мерси!!!  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 18:06 Заглавие: |
|
|
| Тъпако кой как сее родил не е твоя работа но при теб явно липсват елементарни тенически познания поне знаеш ли изводите на елемента чиито ник си избрал спри да пълниш форума с глупости защото от такива недоучени недораснали помияри ми се повръща |
|
|
 |
Tranzistor Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 13, 2004 19:56 Заглавие: |
|
|
Техническа култура, Гост, може би имаш, поне така твърдиш. За съжаление обаче нямаш елементарна човешка култура, култура в истинския смисъл на думата. И достойнство нямаш, след като явно си човек от форума, но за да лаеш, хапеш и бълваш помия влизаш не с ника си, а като Гост... Типична ганювщина.
Жалко, че си забравил времето, когато не си имал своите познания. А хората, които са ти дали тези пазнания, ако бяха такива като теб, какво щеше да знаеш сега и дали щеше да се дуеш??
Просто следващия път, когато не знаеш нещо в някоя област и решиш да попиташ някого, припомни си сегашните си думи и държание и проумей колко са жалки и не на място...
А пък ако е талкова класен и елитарен този форум - ами сложи му парола та ние, простосмъртните, да не разваляме божественото ти ежедневие... Никъде не видях надпис "само за дипломирани инженери" |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|