| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 23:02 Заглавие: Помогнете да слушам турското радио Power fm на 100мхц чм |
|
|
Преди около седмица започнаха да излизат турските станций на чм.До сега ползвах за антена обикновен проводник около 1,5метра (стандартната антена от производителя) и забелязах че на 100,00 мхц излиза нещо удължих проводника и успях да хвана що годе приличен сигнал и rds -а излезе (значи сигнала силничък) но на стерео понашумява .По радиото пускат много готини песни и това което ми скри шапката е че по РДС-а върви заглавието на всяка песен която звучи в момента
Значи предполагам че ми трябва някъква елементарна антена с вибратор за входа е 75 ома вход .Проблема е ,че не знам дължината на вълната и какви да са точните размери на вибратора да има ли директори , рефлектори може ли да ми кажете някъкви размери за не много голяма по възможност не много насочена антена за 100 мхц
чувствителноста на приемнока е :"useable sensitivity 11.2 dBf,1uv/75 ohms) което е много добре ако това е реална чувствителност мисля че е така защото с никоя уредба не можах да го уловя единствено с автомобилен приемник блаупункт 0,7uV
живея на 2-ри етаж и нямам видима линия с хоризонта евентуално от покрива може да се получи _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 23:34 Заглавие: |
|
|
kd 503, като знаеш честотата на вълната КАК да не знаеш дължината и
Докъде ли ще я докараме  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 23:44 Заглавие: |
|
|
Това е интересно, чак от турция да се хваща
| RC написа: | kd 503, като знаеш честотата на вълната КАК да не знаеш дължината и
Докъде ли ще я докараме  |
жокер:
по-скоро половината на дължината и |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 10:29 Заглавие: |
|
|
Уау найстина не съм в час, по мге не са ни дали как се изчислява ламбда еи сега рових в тетрадката само знам че е м/ду 100 и 10 м.
все пак няма ли да ми дадете размери на вибратора 0,5 ламбда е дължината а разстоянието м/ду двете части е изразено с D>>ламбда
не се притеснявайте ще я избутаме докрая |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 10:33 Заглавие: |
|
|
Не мога да разбера сайта ли е бъгав Вече 3 път като се логвам отмятам ,че искам да влизам автоматично  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 15:24 Заглавие: |
|
|
| kd 503 написа: | Не мога да разбера сайта ли е бъгав Вече 3 път като се логвам отмятам ,че искам да влизам автоматично  |
Не изтривай "History" и "all offline content" или по-скоро "cookies".
А иначе ламбда (метри) = 300 / МHz например 300 МХз = 1 метър трябва антена 50 см. За 100 МХз ламба е 3 метра и антена метър и половина ти трябва.  |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 15:34 Заглавие: |
|
|
Значи сгънат дипол ли да ползвам или обикновен симетричен вибратор за по - добро приемане?
Което и да е от двете общата му дължина трябва да е 1,5 метра значи по 0,75 на рамо нали и за сгънатия какво трябва да е разстоянието между двата паралелни вибратора ?
Аиде ,ако можеш ми дай примерни размери за антена за укв с добро усилване подходяща за далечно приемане.
Доколкото разбрах входното съпротивление на сгънатия дипол е 300 ома и няма да ми свърши работа.
п.с Ако някой разбира турски може ли да хвърли едно око http://www.powerfm.com.tr дали евнтуално пише мощноста на предавателя че ми странно как хвърля чак дотука все си мисля че се проявява явлението Тропосверна рефракция т.е. няколкократно отразяване на вълната от морето към йоносверата и обратно другото което не ми е ясно , има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам. _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 0:33 Заглавие: |
|
|
Ама този вибратор дето не е сгънат е 75 ома, само че е симетричен, а входа на уредбата ти е несиметричен, затова най-добре направи сгънат, като "разтоянието между двата паралелни вибратора" е 10тина сантиметра някъде, но това няма голямо значение. Следващото което е необходимо е съгласуващо устройство 300 -> 75 ома, има готови но може и да се направи така нареченото U коляно. То има дължина 1 метър. Представлява коаксиялен кабел, на чиито два края жилата са запоени за двата края на вибратора, а жилото на коаксиалния кабел до радиото е запоено на единия край на вибратора заедно с жилото на кабела от U коляното. Всичките 3 оплетки са запоени в обща точка във въздуха.  |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 8:45 Заглавие: |
|
|
| kd 503 написа: |
има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам. | имаме си Рила,Пирин и Родопи  _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 17:07 Заглавие: |
|
|
| IGBT написа: | | kd 503 написа: |
има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам. | имаме си Рила,Пирин и Родопи  |
Е 300/400 км. отгоре как не се сетих .
slav4o.com Това за несиметрията замалко да го подмина значи зада насуча сгънатия ми трябва 4 метра парче нали не бъркам в размерите? Иначе си намерих материали и в най-скоро време започват експерименти.
П.с съгласуването голяма загуба ли ще даде  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
|