|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lio Kler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 14:08 Заглавие: |
|
|
Тури един грец - май на прав ток ( тъй съм чувал) живота се увеличава. Между другото съм чувал, че така се пести и енергия, казвали са ми го за готварските печки. Дали е вярно това?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 20:00 Заглавие: |
|
|
Ами нагревателите както и лампите имат макар и малка индуктивност и при пост.ток тя не влияе, само че след греца напрежението пулсира (има и променлива състравка)и тази теория може да не е много правилна
--------------------------------------------------------------------------------
3. В промышленном производстве используется электросварка. При начале сварки в момент контакта электрода со свариваемым предметом, когда электрическая дуга ещё не зажглась. По сварочным кабелям течёт максимальный электрический ток. Так вот в этот короткий момент кабели начинают двигаться-дёргаться. Объяснить это явление с точки зрения классической теории электрического тока также невозможно.
Возможно Доближете постоянен магнит до тях и ще видите как ще "двигаться-дёргаться" oще повече от магнитното поле което създават  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 22:28 Заглавие: |
|
|
Да slav4o. И мене този пример ме подразни. Силата на тока е голяма, и магн. поле също и неизбежно ще реагира със земното поле или др. Статията съм я дал само за пример за друг прочит по въпроса. Аз например си мисля следното: Навсякъде е написано че скороста на Тока е колкото на Светлината във вакуум(c = 2.99792458108 m/s), но тогава излиза че имаме движение на заряди( с маса различна от 0) със скороста на фотоните ( с маса равна на 0). --- масата на Е- =9.1093897.10-31 kg
Разбира се човек още може да срещне това : | Цитат: | | прехвърляне на заряд -при електрическия ток, електроните се движат с малка скорост но самият импулс-със скороста на светлината | - но това обяснение нещо не ми се вързва.. |
|
|
 |
zenek Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 02, 2004 23:22 Заглавие: |
|
|
| lio Kler написа: | Между другото съм чувал, че така се пести и енергия, казвали са ми го за готварските печки. Дали е вярно това?  |
За готварските печки е невъзможно. В случая при печките се
изисква 100% от енергията да стане на топлина, от какво ще спестим ?
Ако намалим напрежението, то това означава да имаме по-малко
отделена топлина, което не е нужно понеже искаме да имаме
достатъчно W за да може пилето да се опече (примерно).
Има някаква пряка зависимост между температурата на нажежаема
жичка и обхванатия спектър на излъчваната светлина, но на
този етап нямам много информация занея. Някой да каже нещо
по въпроса ?
Относно скоростта на светлината и електроните ...
Не съм на мнение че са еднакви. Електроните са в енергиино
положение в което са обвързани с другите тела, при излизане
от това положение енергията им от спинова минава в почти права,
където идва и момента на почти пълно необвързване с гравитацията
т.е. вече са фотони. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 03, 2004 0:52 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Да slav4o. И мене този пример ме подразни. Силата на тока е голяма, и магн. поле също и неизбежно ще реагира със земното поле или др. Статията съм я дал само за пример за друг прочит по въпроса. Аз например си мисля следното: Навсякъде е написано че скороста на Тока е колкото на Светлината във вакуум(c = 2.99792458108 m/s), но тогава излиза че имаме движение на заряди( с маса различна от 0) със скороста на фотоните ( с маса равна на 0). --- масата на Е- =9.1093897.10-31 kg
Разбира се човек още може да срещне това : | Цитат: | | прехвърляне на заряд -при електрическия ток, електроните се движат с малка скорост но самият импулс-със скороста на светлината | - но това обяснение нещо не ми се вързва.. | това означава че дрейфовата скорост на електроните е много ниска няколко cm/s но те веднага реагират и се преместват мигновено и сигнала пристига със скоростта на светлината т.е ако подадем 12 V в началото на кабел с дължина 300 000 км след една секунда ще има 12 V на другия му край(е ако можеше да няма никакво съпротивление ).Това е възможно тъй като проводниците са изградени от свободни електрони (те са метални) и е достатъчно да се избутат електроните в началото на кабела за да се задвижат(изтикат) тези в края му. Иначе докато стигнат електроните от батерията до другия край ще мине доста време(мисля, че стотици години)
------------------------------------------------------------
Това е на теория защото няма такъв дълъг и нискоомен кабел  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 03, 2004 5:26 Заглавие: скорост |
|
|
| Със светлинна скорост се движат не електроните , а полето което ги задвижва Е . Именно то кара всички електрони в даден проводник при прилагането му в единия край на същия да започнат почти едновременно движението си. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 03, 2004 8:50 Заглавие: |
|
|
| Разбира се че Електрона вътре в проводника се движи бавно, но аз пак казвам че формално(практически) имаме - пренасяне на Заряд (не елентрон)със светлинна скорост!. Поначало във физиката са познати 4 типа взаимодействия : - Силни , слаби , гравитационни , електрични и магнитни (обединени в електромагнитни). Като кванти на взаимодействието са съответно: - глюони, бозони, гравитони(хипотетични), фотони. ТОЕСТ- два електрона могат да си взаимодействат само и единственно чрез обмяна на фотони, а не могат просто да се избутат със 300 000km/S, още повече че имат маса в покой. Естествено абсолютно вярно е че електричното поле движи електроните, обаче как точно(каква роля играят фотоните,квантите на полето), не е много ясно. Самата природа на електрона е загадка . И вълна и частица ...Има място за умуване. |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 03, 2004 16:20 Заглавие: |
|
|
Таблица на фундаменталните взаимодействия . | Цитат: | | Нютоновата физика предполага директна зависимост между причина и следствие. В това отношение електричните и магнитни сили поставят под въпрос тази интерпретация, понеже при взаимодействието между заредени частици няма директен контакт - то е по-скоро взаимодействие от разстояние. За преодоляването на този проблем физиците са взели решение, че между взаимодействащите тела трябва да има обмен на енергоносители. Тези носители по-късно са идентифицирани като фотони - светлинните частици. Тези частици служат за обмен на момент (енергия) между взаимодействащите тела. |
|
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 06, 2004 1:46 Заглавие: |
|
|
| Zenek написа: | Има някаква пряка зависимост между температурата на нажежаема
жичка и обхванатия спектър на излъчваната светлина, но на
този етап нямам много информация занея. Някой да каже нещо
по въпроса ? | Понеже никой не казва нищо по въпроса, с риск да стана досаден, ще избълвам следното: От формулата E=h.v ( E-енергия на фотона, h-константа на Планк, v-честота на вълната) се вижда че най-малка енергия имат - Радиовълните, после- Инфрачервените, Видимите, Ултравиолетовите и т.н. към по-малките дължини. ИЛИ : колкото е по-горещо тялото, толкова фотоните които излъчва ще са с по-голяма енергия, сиреч с по малка дължина на вълната. ИЛИ: Колкото повече нагряваме жицата, толкова повече ще отива от червеното към синьото, докато се разпадне кристалната решетка.
още - Криви на Планк |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 10, 2004 18:32 Заглавие: |
|
|
По-голяма мощност по-висока честота(по-малка ламбда). да добре. Но ако променяме само честотата мощността ще се промени ли?  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|