|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 18:59 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | | http://www.selectronics.hit.bg/fm_transmitter.htm написа: | L4 е осцилаторната бобина, тя е с диаметър 5-6 мм . от проводник 0,5 мм. L4 представлява тръвд, дебел проводник който е запоен така че минава през вътрешната част на L4.
След изработка на платката, поставяне в екранираната кутийка може да се пристъпи към настройването. Бобината L4 се свива разтяга докато се получи необходимата честота на излъчване, аз работя на около 90 MHz. където не излъчват радиостанции.
|
Тука са объркали текста. Според мен трябва да се чете така:
| Цитат: |
L3 е осцилаторната бобина, тя е с диаметър 5-6 мм . от проводник 0,5 мм. L4 представлява твърд, дебел проводник който е запоен така че минава през вътрешната част на L3. След изработка на платката, поставяне в екранираната кутийка може да се пристъпи към настройването. Бобината L3 се свива разтяга докато се получи необходимата честота на излъчване, аз работя на около 90 MHz. където не излъчват радиостанции.
|
Също така не виждам смисъл от дросела L1 (ако беше свързан последователно на R3 бих се съгласил). |
Дам пообъркал съм го, като имам време ще го оправя. Наистина L4 т.е. минава през вътрешността на L3. А относно дросела мисля, че си е на място защото ако е в емитерната верига ще има голямо съпротивление за ВЧ а там трябва да тече ВЧ ток. Пък и така както е свързан би трябвало да спира протичането на ВЧ ток през захранващата верига (батерията) не че няма пак да работи и без него но по-добре работи така. Ако се изпълни монтажа както трябва със екран запоен за масата която обикаля платката то може спокойно да се носи в ръка предавателчето без да му се променя честотата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2007 23:05 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: |
А относно дросела мисля, че си е на място защото ако е в емитерната верига ще има голямо съпротивление за ВЧ а там трябва да тече ВЧ ток.
|
Според мен точно там не трябва да тече ВЧ ток.
Нали транзистора е свързан по схема обща база (базата е свързана към маса по променлив ток, посредством кондензатор с нищожно капацитивно съпротивление) и вход на усилвателя се явява емитера, а изход - колектора? Колектора и емитера са свързани чрез паралелно свързаните C1, монтажните капацитети (печатните проводници) и капацитета колектор-емитер на транзистора. По този начин е реализирана положителна обратна връзка. В такъв случай съпротивлението на емитерния резистор е добре да е голямо (по променлив ток) и променлив ток ако може да не протича през него, за да може малкия ток, който протича през капацитета колектор-емитер, да поражда достатъчно голям пад на напрежение върху този резистор (няма логика изхода на усилвателя да е свързан с малко съпротивление към "маса" ("плюса" и "масата" са свързани по променлив ток с филтриращия кондензатор)).
| slav4o.com написа: |
Пък и така както е свързан би трябвало да спира протичането на ВЧ ток през захранващата верига (батерията) не че няма пак да работи и без него но по-добре работи така. |
През батерията няма да тече високочестотен ток, защото има филтриращ кондензатор (токът ще протича през него, защото неговото съпротивление е нищожно спрямо вътрешното съпротивление на захранващия източник).
Ето пример на схема, където се ползва дросел в емитерната верига:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|