Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема за по-"особено" автомобилно запалване.
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

След като сме се нагледали на какви ли не "глезотиии" в новите модели автомобили, това значи, че конструкторите мислят доста по всякакви въпроси. Дали не им е минавало през ума да вложат и такова устройство, особено за калпавите шофьори, на които не им идва на ум кога точно да изключат стартера (поради тази причина, зъбното колело на стартера е монтирано върху муфа, която в едната посока се върти свободно)? Не вярвам да си първия стигнал до тази идея, но сигурно има причина да не се вгражда масово.
Познавам един, който си беше направил нещо подобно на жигулата преди 20-тина години и я оставил на I-предавка на паркинга.
Та седя си аз на терасата, съзерцавам бетонния пейзаж и по едно време виждам, че жигулката прескочи бордюра и лека-полека, както си е на първа предавка прекоси тревата пред блока и се "лепна" в сградата. На всичкото отгоре и не миряса, продължаи да се бута в бетона, докато не дойде собственика да изключи акумулатора. Щетите не бяха големи - бронята и единия фар.
Питах се тогава, как можа само на стартер да прескочи бордюра, но после се разбра, че акумулатора бил нов Very Happy .
Такива ми ти работи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
anttonev
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Банкя

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

До някъде осъзнавам какво може да стане... Very Happy
А относно, ако не запали, връщам ключа на 0-ва позиция и пущината спира да се мъчи.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 06, 2008 23:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако все пак си решил да опиташ, моят съвет е задължително да използваш две неща от горните постове:

1. Следиш напрежението (най-лесно чрез контролната лампа). Повишаването(изгасване на лампата) показва, че колата е запалила.
2. Ако до 5 секунди не запали, прекратява се опитът за палене.

Иначе доста проблеми можеш да си направиш.
Между другото вариант с такова палене съществува и работи по този алгоритъм. Мисля, че съм го виждал на модификация на Рено Меган, но не съм сигурен за марката и модела, казвам ги по спомен.

Като допълнение, можеш да направиш още едно следене - за напрежение под 8 волта при палене. Това би елиминирало опитите за палене при разреден акумулатор или в стартера. От пробив на ротора към маса, досега съм изхвърлил един акумулатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
elenizori
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Апр 08, 2008 21:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Има устройства кьм алармените сиситеми за автоматично палене.Доколкото сьм запознат те следят както газовите устройства,дали се подават искри на свещите.По точно има навит кабел вьрху високоволтовия на бобината.Това естествено е при бензиновите двигатели. При дизеловите мисля че се следи повишаване на напрежението около14.00 волта .Трябва да има следене на колата дали е на рьчна спирачка ,само тогава да може да се пали и така сьщо да е на свободна скорост.
Върнете се в началото
veskobx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Usa

МнениеПуснато на: Сря Апр 09, 2008 17:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Алармите с дистанционно палене следят пулсациите в захранването, ако не стане по този начин, тогава се връзват към алтернатора или към високото.
edit: Тази схемичка съм я рисувал преди време, но не е пробвана. Сега като я гледам трябва да се пооправи малко и ще върши работа. Коментари от рода- "ами това може да стане и с един PIC" се приемат само с последващо атачване на файл от типа *.ASM
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети