| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:36 Заглавие: |
|
|
Виждам че навлизаме в непозната за мен материя - телевизия, там съм чел отгоре-отгоре и съм извел това което ми е нужно при ремонтиране, другото ми се вижда сложна работа Ще взема да поосмисля отново написаното и да видя какво мога да доизмисля... В тоя ред на мисли по близък метод може с лека преработка да се направи измерител на ВАХ за лампи, което също ми се иска да го направя Но друг е въпроса с каква точност ще мери... _________________ Както си работеше и спря... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:40 Заглавие: |
|
|
Ето приблизително какво ще ти покаже осцилоскопа:
По X е честотата, а по Y амплитудата. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:40 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | | При моята идея гледаш на осцилоскопа амплитудно-честотната характеристика на усилвателя без да си играеш да местиш честотата стъпка по стъпка...... |
Идеята е добра ... всъщност това е начина за "сваляне" на АЧХ , но тази идея е трудно рализируема , не може да се направи за час-два .
А идеята на адаша Милен май няма как да стане ... поне и с осцилоскоп , който има само вход за синхронизация . До колкото разбрах , той иска осцилоскопът му сам да се синхронизира и автоматично да си избира и подходяща честота на развивка , е-е ами и сам да си върти копчето на сигналгенератора не искаш ли ? ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 18:50 Заглавие: |
|
|
Е, тогава за къв чеп са лепнали оная дупка "синхронизация" на предния панел  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2008 19:14 Заглавие: |
|
|
Твоя осцилограф няма ли режим единия вход да е Х ,а другия У ?
http://qrz.ru/schemes/detail/758 ,ето оттук схемата ,май има изход от ХР ,ползвай го него ,както ти даде колегата схема !
Последната промяна е направена от ELP на Сря Юли 16, 2008 19:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 17, 2008 18:16 Заглавие: |
|
|
| Milen_haskovo написа: | | Иска ми се да направя така, че да мога да меря синхронизиран сигнал подаден от генератора и минал през аудио усилвател, да се опитам да меря АЧХ. |
Защо трябва да виждаш формата на сигнала когато сваляш АЧХ? Достатъчно е да мериш амплитудата, а за това не е необходимо сигналът да е синхронизиран. Аз, например, нарочно избирам такъв обхват на развивката при изключена синхронизация, така сигналът (синусоидален, разбирасе) да се вижда като светеща хоризонтална лента. Променяш честотата и гледаш дали се променя "дебелината" на лентата - отчиташ я по вертикалната скала и толкоз! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 17, 2008 18:39 Заглавие: |
|
|
| Абе човек ,той не иска сигнала да синхронизира развивката ,а развивката да е синхронизирана с девиацията на честотата ,или обратното в случая ,за да може картината на екрана да съответства на диапазона на изменение на същата ,а какво ще се вижда -то колегата Eler го показа по горе -първото си е АЧХ ,а второто за което говориш ти е запълнена крива ,не е много удобна за отчитане ! |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 18, 2008 15:50 Заглавие: |
|
|
| Цялата тази работа отдавна е измислена - НЧ анализаторите това правят (Брюел и Кер, например), само че, тези уреди са доста скъпи и не стават за любителска изработка. Всъщност, има доста любителски вобелгенератори, но за тях стана вече дума. Честотните анализатори делят обхвата на терци, октави, четвъртдекади, или по друг начин, но изработването на филтрите с определени параметри и то 10 - 30 броя е над представите ми за домашна работа. Трябва да мериш поне 10 - 15 усилвателя на ден, за да ползваш анализатор рентабилно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 18, 2008 16:39 Заглавие: |
|
|
Точно това е, като любител едвам успях да намеря осцилоскоп на поносима за мен цена, да купувам готов анализатор е неоправдана покупка... За меренето без синхронизация - все пак е добре да гледам какво меря, че ако искам да меря сигнала на максимално ниво без клипинг - няма как да стане работата  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
|