Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се пресмята изходен волтаж, ампераж и мощност на траф?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Съб Май 23, 2009 23:30    Заглавие: Отговорете с цитат

mitcd написа:
На око съм навил поне 100 трафа

Добре че не съм клиент Smile
mitcd написа:

И нещо последно-трафовете които са по различни от Ш образните като ги затегна все бръмчат.На менгеме съм ги стягал с лак съм ги заливал и все си дрънчат с 50Hz.

Колко по различни,направо ме разбиваш.Абе щом бръмчат на 50Hz що не ги пускаш на 100Hz Laughing
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Съб Май 23, 2009 23:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре че не съм клиент
Като го погледна и ми е ясен какво може да захрани и какво не.
Досега никой не се е олакал Very Happy
И повярвай виждал съм едни и същи трафове навити по различен начин(за първичната става въпрос).А за китайските са навити на границата ,греят като пушка и на някой даже вторичната е навита без изолация с първичната.Кой ги навива на око аз или онези с дръпнатите очи ?Да захрани каквото е нужно да грее допустимо(безопасно) и си питаш оная работа.Аз изчислител нема да ставам или да броя по 2 хиляди намотки на по малките трафове с жица 0.06 даречем.

radev някога навивал ли си поне 1 траф .И тая таблица дето я даваш за какъв магнитопровод е ? Каква е тая половин таблица ? Има още неща които не виждам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 3:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Както се вижда едно време пишеха и чертаеха по елементите.В твоя случай пише и броя на навивките и диаметъра на проводника с който са навити.Вземи един калкулатор и смятай /големия брой навивки са за 220в./ колко навивки са сложили на волт-по този начин ще пресметнеш и колко волта трябва да имаш на всяка друга вторична намотка.За мощноста : P=UI.Захранването ти е220в. от справочници виж какъв е допустимия ток за този диаметър на проводника и смятай мощноста.Ако нямаш справочници под ръка използвай формулата че I=07к орен квадратен от диаметъра.
Колеги вие които ми се смеете аз мисля че знанията трябва да са и електроенергонезависими.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 8:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Таблицата си е вярна и пълна,има си сечение на магнитопровода ,брой навивки на волт и дебелина в първичната.На който не му е достатъчна по тези параметри да си навие трафа,да я допълни. Wink
Относно човека който мрази да брои,то си има броячи,както механични така и електрически.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се вижда типа на магнитопровода дали е като на снимките горе или е за Ш образен.Сечението си е сечение но за даден вид магнитопровод.За мене най е важно навиването на първичната да е както трябва,другата е лесна.Не че мразя да броя .Направил съм си ръчна машинка 1:7 оборота.Пробвах да сложа рид ампула и брояч ,но при голяма скорост на въртене ампулата не може да отлепи и бърка.Така че знам за даден тип магнитопровод с каква точно жица и колко ома трябва да е първичната( за малки трафове).Разбира се че не е точно.Но какво значение имат 20 -30 намотки ако реално са да речем 1500.При по големи трафове нещата са други.Пък и зависи за какво ми трябва.Навивал съм си за мене трафче с по вече намотки щото исках за моя случай изобщо да не грее и да е студен.То ако ще издребняваме трябва да мислим за топлинните загуби токовете на Фоко и още един куп простотии.Това е за тези които ще ги произвеждат промишлено.За некакв си смотан траф ???
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

mitcd,
Какъв тип на магнитопровода те мъчи.
Трансформатора има един параметър-сечение на магнитопровода.
разликата между отделните магнитопроводи е в индукцията на желязото 1-1,2 тесла. прието е да се смята 1,2 тесла.
Таблицата на Радев е достатъчна за изчисление на траф.
А относно рид ампулата си прав- на мойта навивачка сложих магнитен датчик.
И никога при никакви обстоятелства не прави нищо на око.
Това се нарича "Черна магия".

Цитат:
....Изчисленията са хубаво нещо ,ама немам врема за това ....

Не ми остава нищо друго освен да кажа- **ах това трудолюбиво поколение! Evil or Very Mad
От такива "проектанти" ни бъзикат, че еди кое си нещо е произведено в Българистан. Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 13:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Табличката е за Ш- образен магнитопровод. /От една книжка е, с автор Г. Кузев/. Вярна си е, но при лентовия /и то О- образен/, нещата не са точно същите! Wink
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 13:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Хайде някой да кажа как са нещата при тороида и има ли разлика с "П" образния магнитопровод.
"Ш" образния магнитопровод се разглежда като два "П" образни

Код:
Формата на магнитопровода е без значение.Има само една формула:
Um=2.pi.f.Q.B.W [V]
където:
f - 50 [херца] - честота
Q - сечение на магнитопровода - [м^2]
В - индукция - [Тесли]
W - брой на навивките
Um - максимална стойност на амплитудата на напрежението [волта]
Um=1.41.Uефф [волта]
Uефф - ефективна стойност на напрежението(тази която измерваме с мултицета) [волта]

Който нема време за изчисления да не чете.

Единсвена разлика може да има в индукцията.
Наскоро например навих траф на рязан тороидален магнитопровод с индукция 1,8 тесла.
Ама това може да се направи и с Ш образен магнитопровод.
Зависи от желязото.

който разбира източни езици:

http://www.radiostation.ru/home/expexch1.html

И Ви призовавам- който има да казва нещо съществено да го направи, който разтяга само пичи масали да пише наум! Evil or Very Mad
Върнете се в началото
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 15:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм казал че съм проектант.За някакъв си скапан траф не ми е нужно да вадя калкулатора.Ако вади 24В като му развия някоя намотка няма къде да иде и ще стане по малко , а не 35В.На питащия поне това му е нужно.Пак ти казвам че имам опит и знам какво да правя и с колко дебела жица да навия вторичната за да ми извади колкото волта искам и мощност.Ако ще продавам трафове и имам цех за тях тогава ще изчисля само на един и ще навия 1000.И все пак има разлика от формата на магнитопровода.Според тебе броя на намотките и дебелината на първичната ще е една и съща ако ще и да има формата на буквата Б при едно и също сечение.И да те питам като много знаеш -Един траф трябва ли да грее на празен ход и с колко градуса според твоите изчисления???

PS.да знаеш аз съм специалист по черна магия Very Happy

Последната промяна е направена от mitcd на Нед Май 24, 2009 15:57; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

mitcd,

в линка от руския сайт се вижда, че формулата за броя на навивките е еднаква- различни са формулите за изчисляване на сечението.
Аз поне давам формули като доказателства а в много постове преди мен,ь както и ти в момента пишете, че броя на намотките за различни магниитопроводи е различен, но НИКОЙ не казва каква е разликата.
Не е различен- формулата е фундаментална.
Един траф грее на празен ход когато навивките са му малко и токът на празен ход е голям
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети