|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 16:06 Заглавие: |
|
|
Най-добре да използваш оптика от стар прожектор.
Лъчът се получава с непрозрачна преграда (диафрагма) с процеп или отвор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 16:39 Заглавие: |
|
|
| Това за диафрагмата го мисля, но ме притеснява да не се получат допълнителни ефекти. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 10, 2009 18:57 Заглавие: |
|
|
Искам да ти подаря едни неща. Имам 4 ще си ги поделим. Пиши на ЛС, но е точно това, което ти трябва. Готово направено е. В момента е с 50 вата лампа на 12 волта (нажежаема жичка), но може да сложиш каквото искаш във видимия спектър. Мога и всичките да ти ги дам, но тогава ще се предположи да довършиш един проект от миналата година Става въпрос за центриращи маркери от томограф.
Ако все пак се върнеш на лазери:
http://cgi.ebay.com/5mW-Class-IIIA-532nm-Green-laser-module-tube-DIY-diode_W0QQitemZ320363890390QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a972d06d6
Клас III са позволени за ползване в масовата практика без специални защитини средства.
Ако ти трябват много и евтини и по-мощни, може да се намерят. Имам и верни авери в ибей (верни да се чете като: пазарувал съм от тях, всичко е точно), които продават лазерна техника и може да се договорим.
Извинявай, че пиша в темата, а трябваше да е на ЛС, но има и информация, която би била полезна и за други.
Да добавя ... лазер без оптика си е гола крушка...
Рефлекторите правят паралелен сноп. Лещата има фокус. Демек, точка е само във фокуса. След това ти трябва огледало за да водиш лъча тънък и ред други такива. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 1:26 Заглавие: |
|
|
| Проблем със стандартите тук... Не се допуска използване на лазери при атракции... Глупава работа(а може и да не е-случаят в Русия май дълго ще държи влага)... За единия проект мина, понеже гарантираме, че поради техническите специфики не е възможно попадане в очите... ама за другия-мъка. За лещата се сетих, че няма да стане и вече няколко часа се тероризирам с лещи и огледалца. Добре, че имам подръка фолио за специални ефекти, с него може и да успея да направя лазероподобно устройство. Проблем е, че ми трябват 18-24 снопа. С един истински лазер и огледала става, но без надежден източник на успореден сноп е почти невъзможна работа. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 8:33 Заглавие: |
|
|
Пробвай първо на хартия де. И с използване на интернет. Кодови думички:
concave lens
convex lens
collimator
spherical mirror
Представи си следната картинка. Имаш огледало зад источника на светлина. Фар за кола примерно. Получаваш някакъв сноп светлина който в определена точка е приемливо паралелен за твоите нужди. Раздуваш го с вдлъбната леща. На подходящо място слагаш изпъкнала леща и той става паралелен почти в безкрайността. Ако използваш широкоспектърна светлина получаваш дъга заради хроматичните аберации и т.н.
Има софтуери с които всичко това може да се проектира. Примерно LightTools. Има и глезотийски софтуери като OptisWorks, ама последният се оказа, че е ревниво пазен от производителите и даже демо версия или само дистрибутив трудно се намира...
Ако предпочиташ хартията пред живия експеримент в начален стадий на проектиране ... сподели си мъката по някакъв начин  _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 9:11 Заглавие: |
|
|
| В момента експериментите са в лабораторни условия-статив с мерна линия, стеги, екран и оптика... Засега съм добре само с постигане на малка сходимост и фокусиране в точка. Базата ми е обънат телескоп. Заради предположението, че е предназначен да "улови" почти паралелен сноп и да го фокусира в точка. Наопаки, би трябвало да направи от точка успореден сноп. Освен всичко друго, е оригинално проектиран да елиминира процесите на разлагане на светлината. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 9:19 Заглавие: |
|
|
Наопаки, ама ако иска. Лещите се "просветляват". Това, колкото и странно да звучи на фотографите, е нанасяне на антирефлексно покритие. Обичайно е от едната страна.
Малък жокер. Вземи една лупа която да движиш между окуляра на телескопа и източника на светлина. Може да получиш учудващо добър експеримент. Ама пък да ползваш телескоп май ще дойде скъпо... _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 9:23 Заглавие: |
|
|
| Скъпо е. Трябват ми много точки... Затова си играя с екрана. Опитвам с някакви по тривиални лещи, за да се включа в цена. Направих и наивен опит да ползвам оптичната система на лазерче, но веднага схванах, че нищо няма да се получи. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 11, 2009 9:47 Заглавие: |
|
|
Отивам до Еконт. Задръж експериментите до утре сутрин. Междувременно, още един жокер. Потърси по магазините плетачна лупа. Това е една дъска с дифракционна решетка с размери приемрно 20 на 20 сантиметра. Слага се с въженце на врата и ти седи перпендикулярно на гърдите. Тъпа пластмаса. Да е десетина лева. На място с фенерче пробвай да не би да се закваси морето.
Има и едно друго евтино решение за твоя проблем. Топка от елха. Малка. Единствено, трябва с нещо да и пробиеш тънка дупчица. На ход ми идва на акъл с волфрама от аргонов апарат след като е разгрят от дъгата. Температурата ще е предостатъчна за топене на стъкло. Отзад вкарваш светодиод. Следва да получиш лъч с достатъчна интензивност и разумни размери. Пробата ще ти струва левче, а си заслужава.
Нещата са изпратени. Ако за този проект намериш алтернативно решение, ползвай ги за друг. Щом са при теб, броиш ги за лични и се разпореждаш с тях по целесъобразност. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|