|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 13:55 Заглавие: |
|
|
| Не проверих типа на транзистора. Това-да. Другото не коментирам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 13:56 Заглавие: |
|
|
Вярна -невярна -плафона на колата взема маса от купето.Така че не може да се закачи в колекторната верига.Не,че е невъзможно ,но усложнява нещата -така се прекъсва само (+) към лампата. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 14:08 Заглавие: |
|
|
Точно.
A по схемата транзисторът трябва да е BDW93C.
Нека питащият каже какъв транзистор е сложил, все пак. Ако се е появил в магазина със схемата, вероятно продавачът му е дал NPN транзистор. Като гледам отметките по схемата, точно така е станало. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 15:09 Заглавие: |
|
|
| Отново пишете наизуст ,надписа на схемата е BDW94C ,или TIP147 и двата са PNP(къде видя BDW93C не знам)?Едва ли продавача се е взрял толкова в схемата та да гледа типа на транзистора ,дал му е TIP147 ,или BDW94 според надписа ! От размяната на емитера и колектора ,поради грешната схема следва и ,че плафона е вързан в колекторната верига на PNP транзистора ,както би трябвало да бъде ! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 21:05 Заглавие: |
|
|
| Явно пак не се разбрахме... При първото отваряне на схемата, не можах да разчета надписите-гледах ги на 10-инчов лаптоп. Така, че при първото преглеждане, по символа, това за мен беше NPN транзистор. Което значеше, че схемата ще проработи, доколкото е поставен такъв. Толкова ли е трудно да се сети човек, че в първия си пост имам предвид NPN транзистор?! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 23:18 Заглавие: |
|
|
| Емиле ,не знам как да го кажа ,за да ме разбереш ,дотук няма почти нищо вярно в това което си писал ,с NPN транзистор схемата няма да работи ,както се иска от нея ,трябва да е PNP и емитера да е към плюса ,а плафона към колектора ,ако смяташ ,че те лъжа обясни как ще работи с NPN транзистор ! Отделно ти написа ,че транзистора бил BDW93 ,не знам на 10 инчовия екран ли си го гледал ,но и това не е вярно ! Все тая ,вече не виждам смисъл да споря ,просто ако някой реши да повтаря тази схема да е наясно ,че е сбъркана ,и в този й вид ,ако се абстрахираме от типа транзистор ,който е указан -няма как да работи правилно. Не ме бива много в чертането на схеми с компютър ,ама ще взема да я нарисувам ,та да приключа с това веднъж завинаги ! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 12, 2009 23:30 Заглавие: |
|
|
ELP, аз пък ти предлагам да обясниш с думи прости как ще работи схемата (какво ще прави) с pnp транзистор с лампа включена в колектора му към маса при "затворен" и при "отворен" бутон и да я приключваме.
Помисли и го напиши!
Ако искаш и чертай, но не виждам смисъл - ясно е за какво става дума.
Просто и опиши действието според теб!?! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 0:08 Заглавие: |
|
|
Много просто ,при затворен бутон на вратата ( отворена врата) транзистора е отпушен през+12v -E-B- R1 и R2 ,а кондензатора е зареден почти до 12V. Лампата свети . При отваряне веригата на бутона (вратата е затворена) кондензатора започва да се разрежда през R1 и прехода B-E на транзистора ,като го поддържа отпушен и лампата продължава да свети. Времеконстантата е R1C1 и ми се вижда малко ниска ,но R1 може да се увеличи на 10К например. Eто подобна схема с реле вместо лампата ,надявам се да става ясно вече. Обозначенията на елементите (R1,R2 ...)са други ,но принципа е същия.
KT973A Power Bipolar Darlington Transistor |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 0:35 Заглавие: |
|
|
Пичове, нека все пак майстора (питащия) обясни как е направил схемата, след като не знае "това малкото, черното" какво е, или поне да каже какво пише на това черно нещо. В противен случай оставам със съмнение относно
| Цитат: | | ми направих го по схемата и проработи незнам как но си работи екстра |
_________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 13, 2009 11:39 Заглавие: |
|
|
Направих си харакири и вечерта ще си оставя другата работа за да си поиграя с тази схемичка и да видя как е тръгнала, защото все пак ELP е прав.
От друга страна предполагам, че питащият едва ли е преработил инсталацията на колата, а и подобни схеми се правят, за да работят със съществуващата инсталация. Не ми е много ясно какво се е случило, за да работи схемата, при положение, че със сигурност има поне една грешка в нея. Разполагам с много подобна и работеща схема, която не включва релета и промяна на инсталацията. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|