Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Нов проблем със стабилизатора на напрежение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Чет Авг 04, 2005 23:11    Заглавие: Отговорете с цитат

И ако сложа само интегралата без допълнителен транзистор как ще ограничавам по ток ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Пет Авг 05, 2005 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

ditronix написа:
Banchev,разрови се тук-там и ще видиш най-различни цени за LM350.Да, има и такава цена-12 лв.,но PULSATOR го предлагат за2,85лв.,Петров електроник-за2,75лв.,ELECTRONINVEST-за1,75лв.Повече не търсих,защото сигурно щях да намеря някой,който да плати,ако си го поръчаш от него Laughing .Колкото до репликите на SVA-BG,ще напомня какво писах:"Аз преди 5-6 години купих няколко от китовете на НЕОМОНТАНА за моя син и накрая се принудих да разработя и направя нови платки със съответните монтажни схеми,за да може хлапакът да се справи някак си." Exclamation .Аз живея в Провадия и ако му е на път някога,да мине да му покажа колко много китове на DOBRI KIT съм натрупал у дома. Laughing SVA-BG,не съм модератор,но ще си позволя и аз да напомня-колеги,моля Ви да спазваме добрия тон помежду си!В мнного случаи не се познаваме,а сме във форума за да споделяме и да си помагаме,а не да се заяждаме за глупости.

Извинявам се ако е прозвучало толкова грубо това за добри кит беше шега просто мисля че китовете на неомонтана са достатъчно елементарни и добре обеснени за хора които са решили да се занимават с това даи пример с някои кит които не ти харесва и да отбележа че нямам нищо общо с фирмата "Неомонтана" и пак извинявам се Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 05, 2005 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

А бре стига празни приказки как да направа ограничение по-ток на LM 317 а може и на LM 350. Предполагам еднакво е ?
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 11:07    Заглавие: Отговорете с цитат

те си имат вградено ограничение по ток.

за LM317 мисля че беше 1.5А. за другия не знам (3А мисля).

имат и температурна защита май.

Аз съм си направил регулируем изправител от +-2 до +-20V с lm317 и lm337. Какви ли не гаври съм правил с него и още работи.
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 15:59    Заглавие: Отговорете с цитат

LM317 i LOM350 си имат вградена защита.........
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Banchev,LM317 има ограничение според мен на 1А,аLM350-на 3А.Интересното е, че когато се претоварят тези схеми ,те не събарят изходното напрежение веднага.Т.е. то пада постепенно, в зависимост от претоварването.Ако има пълно късо ,естествено защитата ще превключи тригерно и изхода ще е близо до 0V.При положение че има необходимост от плавно ограничение на изходния ток-аз все още разчитам на добрата стара 723,като само дублирам с външен транзистор вградения такъв за защитата.По принцип само той прави проблеми в тази инт.схема.
SVA-BG,не съм обиден,приемам извиненията.В китовете на въпросната фирма има добри попадения,както и в тези на Добри.Аз самият използвам техните регулатори на напрежение,като ги вграждам в контакти за външен монтаж,именно поради факта че са с малки размери.Въпросът беше че те са непреодолими за бегинърите.
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш ли да ми дадеш разработеми схеми със 723. Предварително благодаря!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен преди малко здаде багаже токоизправител регулируем със 723 и два 2N3055. Какво стана. Нагласям го на 12 V . Включвам за товар лампа 12 V/21 W . Лампата с включването присветва и изгаря. След това напрежението на регулатора остава неконтролируемо около 45 V. Причина - пробил единият от двата еднакви 2N3055. Те са с надпис
TOSHIBA
2N3055
1H
JAPAN

Отворих дефектния транзистор и както предположих се оказа менте :
кристала вместо 4,5х4,5mm на друг нормален 2N3055, се оказа с размери ~2,2х2,2mm струваше 1лв. Sad поне да знаем кои са менте Smile

Последната промяна е направена от slav4o.com на Пон Авг 08, 2005 22:15; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/ps3010/ps3010b.html
Пробвай да влезеш тук,страхотна страница за схемотехника.В нея потърси и отвори:Bench Top Powersupply.Статията е в четири части,всичко е написано с подробности.Ако това ти се види много сложно,прати ми пощенски адрес и ще ти изпратя схемата,която правих преди години от едно чешко списание-AMATERSKE RADIO.Тя е подобна,но доста по-олекотена.E-mail-a ми е :[email protected]
Върнете се в началото
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Адреса,който ти пратих ще отвори направо втората част на статията.С бутоните за навигация в долната част можеш да влезеш в самия сайт и от там да отвориш всичко по въпроса.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети