|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 14:12 Заглавие: |
|
|
Аз друго не мога да "вържа", каква е тази спирачка 1500W , аз очаквах нужното напрежение да е 5V, какви са тези 300 !
Освен това има ли обратен диод да "затваря" тока от самоиндукция, как е направено това чудо? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 17:44 Заглавие: Re: Въпрос относно IGBT транзистори |
|
|
| al_at написа: | | Маломощният транзистор сигурно успява да се включва и изключва достатъчно бързо, но поради голямата индуктивност на спирачката, токът не успява да нарасне достатъчно. |
Моите предположения също са такива, но не знам, кой параметър да гледам. Имам обратен диод на транзистора, както и паралелно на спирачките(всъщност са 4 на брой, но еднакви и от там идват повечкото А). Премахването му не решава проблема. Опитах вместо спирачни бобини да сложа един реотан за товар - няма проблеми загрява се. Но явно проводимостта на малкия IGBT е малка и не може да премине достатъчно голям ток, за да издърпа котвата... |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 17:57 Заглавие: |
|
|
В случая индуктивността е нулев фактор .
Трябва да има диоди.
Каква е причината честотата да е 20kHz, а не примерно 500Hz или 1kHz?
Как точно управляваш гейта, с някакъв драйвер? През какъв резистор?
Ако това IGBT, работещо на 300V и "боравещо" с ток 5А не се отпушва добре, вярвай ми отдавна щеше да забележиш по дима .
Как ограничаваш тока в тази спирачка, а и от друга страна това си е бая мощност= (5А * 300V). Има нещо съмнително .... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 20:54 Заглавие: |
|
|
| Няма нужда да ограничавам тока - спирачките са постояннотокови! Просто подавам напрежението на порции. Честотата е 20к, защото така реших. До колкото знам, за такива неща по-високата честота е по-добре. Но това е следващото ми предположение - да сваля честотата! Транзистора го управлявам с драйвер - IR2110, като използвам само долната (low) страна. |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 22:35 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: | В случая индуктивността е нулев фактор .
Трябва да има диоди.
Каква е причината честотата да е 20kHz, а не примерно 500Hz или 1kHz?
|
Доста силно твърдение. Точно заради това, че индуктивността не е нулев фактор се слагат диоди. И точно индуктивността определя голямата част от честотната зависимост. Опитът с реотана го доказва.
Но и p_stoyanoff така и не казва какви резистори е сложил. При сваляне на честотата двата транзистора ще почнат да работят еднакво.
Между другото, ако тези спирачки са постояннотокови и са за 300V номинално напрежение, то при накъсване на напрежението с запълване 50:50, те едва ли ще работят по-добре. Дори при по-ниска честота. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 22:39 Заглавие: |
|
|
| На малкия му слагам 100 ома, на големия - 50! |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 20, 2013 23:35 Заглавие: |
|
|
| p_stoyanoff написа: | | На малкия му слагам 100 ома, на големия - 50! |
Доста големи стойности. За малкия транзистор това е времеконстанта 80nS (100 ohm x 800pF), а за големия - 400nS ( 50 ohm x 8nF).
Това значи, че със толкова ще се забави включването и изключването на транзистора ( доста грубо). Но в комбинация с капацитета Колектор - Гейт (Cgc), това забавяне ще е още по-голямо. В крайна сметка ще има загуби и греене. Според мен това потвърждава първото ми предположение, че големия транзистор не се запушва или се запушва за кратко (т.е. променя се коефициента на запълване в посока към 100%).
В pdf файловете са дадени стойности 23 ома за малкия транзистор и 3 ома за големия транзистор. При тези стойности са тествани и това са оптималните. Така двата транзистора най-вероятно ще се изравнят и най-вероятно и с двата няма да работи, докато не се вдигне коефициента на запълване достатъчно. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 21, 2013 0:39 Заглавие: |
|
|
| al_at написа: |
Доста силно твърдение..... |
И има защо, говорим за връзка индуктивност/средна стойност на тока през бобина при запълване еди какво си, но съм далеко от идеята да споря. И друг път съм спорил в този форум, и то с идеята да съм полезен някому !
Авторът не темата почти не обърна внимание на това което му написах, и за честотите, и за странните токове и напрежения, но както и да е, всеки си знае положението .
За честотата: няма нужда да е толкава голяма, като се има предвид, че електромеханичната времеконстанта на такова нещо - спирачката, е от рода на 10-ки милисекунди или повече, и на 50Hz ще стане. Все пак не зная за каква спирачка си говорим, само си представям това което аз съм виждал на друго място . |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 21, 2013 11:16 Заглавие: |
|
|
Съгласявам се с milmar, че средният ток не зависи от индуктивността, а само от коефициента на запълване и активното съпротивление на товара.
От индуктивността зависи доколко ще се изглади тока (т.е пулсациите).
Мисълта ми беше друга (но лошо изказана) - че при индуктивен товар през паразитния капацитет колектор - гейт се влияе включването и изключването на транзистора по малко по-различен начин, отколкото при чисто резистивен товар. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 21, 2013 12:52 Заглавие: |
|
|
За автора на темата не зная, но колегата al_at следи мислта ми, затова ще стигна по-далече: в установен режим, имам предвид фиксирано запълване на ШИМ-а, и при запълване над определена стойност, особенно над 50% няма да има значение конкретното запълване (50%, 55% или 95%), средният ток ще зависи единствено от захранващото напрежение и активното съпротивление на бобината, т.е. I=U/R. Този ефект обаче кога ще настъпи, зависи и от честотата. При ниска честота е по-добре в тоя смисъл.
Бобината се намагнитва, но няма как да се размагнити, внася се енергия, но не се изнася (освен като загуби в обратния диод), няма аналогия с Fly, Buck и т.н.
ПП Годната за използване част (област) от характеристиката на "сила на спирачката"/"запълване на ШИМ" ще е в областта на малките числа, което предполагам колегата програмист и автор на темата също не е взел под внимание.
ПП2 Моля обяснете ми къде отива тази мощост: 300V и 5A, това въобще не мога да го схвана. Да не би тази бобина да е правена за променливо напрежение и активното съпротивление да е твърде малко, почти съм сигурен че е така, а това не е много добре .... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|