| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 28, 2006 17:22 Заглавие: |
|
|
| Заземяването не се прави много лесно.Немога да дам точни данни защото мина доста време та съм позабравил но общо взето се прави така:копае се дупка в земята дълбока около метър ,лисва се един два литра вода да се навлажни най отдолу,сипва се един килограм морска сол примесена със сяра/сярата се купува от аптеката/едно две пакетчета,полага се медна плоча поне 40на40см./значи дупката трябва да е поне 50на50см/за тази плоча се закрепва /заварява,завинтва със скоби/ колкото може по дебел проводник,които отива до уредите които трябва да се заземят.Така се прави и гръмоотвод.По точни данни може да намерите ако напишете /заземяване /в мрежата.Това е последното нещо което ще напиша по този въпрос,че май ставам банален. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 28, 2006 21:04 Заглавие: |
|
|
Премери с волтметър м/у корпуса на бойлера(водопровода) и нула на контакт. После изключи всички проводници (и фаза и нула) за боилера и пак премери.
Освен изместен потенциал на нулата е възможно да има утечка от силов кабел към водопровода или по-вероятно по водопровода през корпус на друга машина - пералня, миялна и др...., вкл. и такава на съседите. Съвсем не е изключено и в самия бойлер да е утечката.
Щом си на квартира - въобще не се занимавай, ами се скарай на наемодателя да ти го оправи (да извика техници) за негова сметка. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 29, 2006 7:35 Заглавие: |
|
|
По принцип аз като се къпя винаги си изключвам бойлера. А относно другите неща явно не носиш на майтап При трифазните консуматори например на таблото или на най-близката РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА КАСЕТА се прави "повторно заземяване".Нищо не пречи да се направи и тук като начина беше посочен по-нагоре.Май темата отива към раздел "Just talking"  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Sto_Yo Нов потребител

Регистриран на: 06 Мар 2005 Мнения: 15 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Пет Сеп 29, 2006 8:48 Заглавие: |
|
|
| ОК. Благодаря на всички още веднъж! Между другото снощи се къпах на вкл блр и ток нямаше но това не значи, че съм си решил проблема. Благодаря, мненията ви ми бяха много полезни. |
|
|
 |
nebelservice Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 01, 2006 10:20 Заглавие: |
|
|
| Sto_Yo написа: | | Ок извини ме, че не ти давам да спиш във форума. Всичко вкъщи е направено точно както трябва да е по ел. стандарти и предписания. Дори и бойлера. Как мога да пострадам от това, че е включен и занулен точно както трябва? |
Много важно е освен у вас всичко да е наред и в етажното табло или в главно табло ако има такова.
Трябва много внимателно да се проверят електричеките връзки на нулата и да се затегнат навсякъде по таблата. _________________ ::: Консултации и ремонти на перални ::: Климатици.ком ::: Статии за климатизация |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Окт 01, 2006 15:42 Заглавие: |
|
|
Свържи корпуса на бойлера(който,както твърдиш е добре занулен) с водопроводните тръби(т.е.,занули ги и тях)Ако нещата са същите-заземление.Колегата по-горе описа как става.
ПС-Отнасяш се малко несериозно(дано да е само привидно),към здравето си, а и към нещо повече.Дано да си въобразявам.
Нищо лично. |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 01, 2006 23:30 Заглавие: |
|
|
| Sto_Yo написа: | | ОК. Благодаря на всички още веднъж! Между другото снощи се къпах на вкл блр и ток нямаше но това не значи, че съм си решил проблема. Благодаря, мненията ви ми бяха много полезни. |
изчетох цялата тема и не разбрах ... пробва ли като изключиш главния предпазител пак ли те бие ток ?? то е ясно че има утечка но дали при теб или твоя комшия ?
п.с. един пример, преди няколко месеца в един авто-сервиз един познат се оплака че машините му биели ток а те са заземени ... при това на изключен главен предпазител , след измерване се оказа че подземното захранване на комшията му кабела се сдухал и ефекта е леко уфазяване на заземяването  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
Sto_Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 02, 2006 7:31 Заглавие: |
|
|
СПАСЕН !!!!
Както и на съседа сметката за електричество защото случая е аналогичен с колегата sheki само дето кабела върви по метална ограда. Кабела - напукан, сухо време няма проблеми - влажно време - "леко офазена нула". Накратко: Съседа си е пуснал ток в гаража по този стар и напукан кабел - и не го включва постоянно - затова ту има проблеми ту няма и ту е голям проблема ту почти не се усеща (заради степента на влажност отвън) Но ако реши да си човърка нещо в гаража в комбинация с мокро време - миньорите излизат а се оказа че най-близката стабилна нула е на мойто бойлер. Оказа се че проблема е елементарен и решението е (засега) да си изключи кабела, а ако много му трябва да ме предупреди (докато не го смени тоя кабел).
Това е. Благодаря на всички за мненията.
А никой освен boby kafeto на коментира дали при такава ситуация харча повече или по малко електричество? Защото напоследък - юли, август - сметката ми е неестествено висока, но не прекалено - 50 - 65 лева - това е само от хладилник телевизор и оня бойлер, като съм плащал по 30-40 за същите неща?
Последната промяна е направена от Sto_Yo на Пон Окт 02, 2006 8:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 02, 2006 7:42 Заглавие: |
|
|
| Sto_Yo написа: | | ... напоследък - юли, август - сметката ми е неестествено висока, но не прекалено - 50 - 65 лева - това е само от хладилник телевизор и оня бойлер, като съм плащал по 30-40 за същите неща? |
И цените се промениха. |
|
|
 |
Sto_Yo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 02, 2006 8:09 Заглавие: |
|
|
| Да ама не с 1/3. |