Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Колко "харчат" климатиците?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:05    Заглавие: sorry Отговорете с цитат

Извинявайте момчета,но "токио" грубо ме обвини в техническа неграмотност и аз малко се запалих.Най готино е да имаш камина и пълно мазе дъбови цепеници,тогава забравяш за всякакви "фреони" и киловати особено,ако има и чаша коняк Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40, то трябва да има и някой който да я пали и чисти. Smile
Така че и тяхната не е лесна Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
YHV
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Отдавна мислех да се включа, но не исках да разобеждавам привържениците на климатиците, но аз лично имам опит с климатици, които не работеха през зимата. От направени изчисления и практически измервания се указа, че енергията необходима на климатика за утопление на единица обем е същата каквато на масления радиатор. Но усещането от топлината излъчвана от радиаторите е по-добро.
Говоря ви за служебни климатици, които заменихме с маслени радиатори. Другият ефект който се забеляза впоследствие, е че и болните колеги намаляха, това се дължи на факта че вече нямаше хора стоящи на течение породено от конвектора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:42    Заглавие: Е да де Отговорете с цитат

Е да де и аз това се опитах да кажа Smile Smile ,а камината не се оцапва толкова бърже понеже от дръвцата остава много финна пепел и 2-3 месеца само мъркаш покрай нея Laughing
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:52    Заглавие: аман от реклами Отговорете с цитат

Това, дето се тиражира по рекламите има нещичко вярно.... при идеален режим... тогава климатика може и да се окаже добра алтернатива. Говоря за случай с мой познат, през служебната му стая минава магистрална тръба на парното, та си пуска климатика на охлаждане през зимата..... тогава климатика може и да работи много икономично. Но реалните наблюдения на мой колега показват, че климатик с разход 1 кВ. навърта около 2-3 кВ през зимата, точно за размразяване на външното тяло. А специално за Стойчо- помисли си, климатика е устроен така, че да пренася енергия. Т.Е. при обърнат цикъл, той ще пренася всички загуби на енергия ВЪТРЕ в стаята. Според мен далаверата не е повече от 0,7 в полза на климатика пред стандартна печка. но за камината си НАПЪЛНО прав!
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:52    Заглавие: Re: sorry Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Извинявайте момчета,но "токио" грубо ме обвини в техническа неграмотност и аз малко се запалих.Най готино е да имаш камина и пълно мазе дъбови цепеници,тогава забравяш за всякакви "фреони" и киловати особено,ако има и чаша коняк Cool

Приятелю, извинявам се ако съм те засегнал, но не е било умишлено. Твоето мнение беше така написано, и аз си помислих, че не си много в час с принципа на работа на климатиците, за което се извинявам още веднъж. Аз лично имам 5 (пет) инверторни климатика "Panasonic" и съм много доволен както от безотказната им работа, така и от малката им консумация на електричество.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 22:01    Заглавие: Н.п Отговорете с цитат

Няма проблем Токио,"в спора се ражда истината" темата е интересна,но има много неизвестни: изолации, нужди на клиента,зиморничавост и т.н.Аз работя във фирма,която дизайнваме и произвеждаме инфрачервени термометри за автоклиматици(клиент ни е Denso corp. Japan) и ми се налага да съм наясно с топлината,температурата и emisivity-то на разни обекти,маси и вещества Smile Smile Smile
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Не бих искал да попадам в никоя категория (нито на привържениците, нито на противниците), но до голяма степен нашего брата избира първо по цена, след това (с по-малка тежест) по рекламна брошура (и съвети на търговеца Smile на който са му за продаване), климатиците втора употреба ще ги оставя без коментар (това е съвсем отделна тема), та въпроса е в това, че всичко което го пише е приведено към някакви условия на експлоатация. Когато пише, че ще работи при -10, -15*С то трябва да е ясно за каква влажност става дума???
Нашите климатични условия са особенни и когато пише 12000 BTU, трябва да се приведе тази стойност от нормирани условия към конкретните (не само обем и изолация на помещението, а по-скоро към климат).

Съвсем друг е въпроса с "течението" което се създава от един климатик въпреки, че и на това вече му намират колая.

Stoy40, добре дошъл във форума Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
sparkybg
Гост

МнениеПуснато на: Чет Ное 04, 2004 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, май всеки предпочита каквото му е кеф! Laughing

Аз се топля с конвекторни радиатори от миналата зима и съм доволен.
1kw конвектор с електронно управление сгрява 12 кв стая за около 15мин., до 23-25 градуса и започва да изключва, при положение че не е топлена цял ден. Все пак има значение и това че дограмата е сменена - пак е дървена, но е направена както трябва - със всичките му там уплътнения и т.н., а пък и в блока има парно, а външната стена е само една и е тухлена, а не панел.

Колкото до климатиците - то си има физични закони. Истината е, че ефективността на климатика (приемаме че няма реотани и няма никакви други загуби - вентилатори, загуби по тръбите и т.н.) пада с падането на външните температури, тоест колкото е по-ниска външната температура, толкова по-малко енергия можеш да "изсмучеш" отвън. Лятото е обратно, тоест изнася се енергия от вътре навън, само че колкото е по-висока температурата отвън, толкова по неефективен става радитора, защото не може да се нагрява до безкрай(или изстудява зимата), пък и енергията, която трябва да се изнесе или внесе се увеличава с разликите в температурите в помещението и отвън.

Лично според мен, продимството на климатиците е че лятото могат да охлаждат, за разлика от разните печки, радиатори, конвектори и т.н.

Колкото до маслените радиатори - наистина са ефективни, но когато поддържат някаква температура постоянно. Имам предвид че бавно тръгват, тоест бавно започват да топлят, и бавно спират съответно, и за помещения, които не се ползват цял ден са по неподходящи от конвекторните, при останалите случаи е все тая.
Например, ако си топлиш спалнята с маслен радиатор, когато го пуснеш се губят 10-15 минути за да се сгрее самият радиатор, та да почне да грее и стаята. Сутрин като излезеш и го изключиш - ще грее още 10-15 минути без да има смисъл от това - това е същата енергия, "загубена" за загряване на самия радиатор при пускането.

Но най-вече "ХАЙДЕ ВСИЧКИ ДА СИ ВЗЕМЕМ КАМИНИ!" Very Happy
Върнете се в началото
munti
Гост

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2004 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Вервай ми с камина не е чак толкоз добре!
Недостатъци: инвестицията в грамотно направена инсталация не е малка, трябва огняр, има риск от искри - пожар, необходими са СУХИ дърва (1 год. дърва престояли в мазе са почти мокри), при чистенето може да се получи изцапване на стаята от разсипана пепел, цената на дървата от това лято е с 30% по-висока и съм убеден, че ще се вдига още повече и др.
Предимства: нещо не ми се пише на фона на недостатъците...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети