Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Монитор AXIO не иска да работи на повече от 800x600
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
преди да стигне ТХО минава през едно флайбакче (индуктивност , диод и мосфет) , който го вдига до не знам колко

Може ли да попитам:
Тази верига я има в повечето монитори дето съм отварял.
Но съм останал с впечатлението че тя е за корекция на хоризонталния растер.Направо ме шашна.Много съм назад.
Код:
Оказа се че управлението на този мосфет (идва от процесора) е ШИМ с честотата на хор. развивка и когато мосфета е откачен е със запълване близко до 100% , явно си търси ООВ по ток

Пак нещо съм пропуснал явно.Това при моя скоп излиза много коси трионообразни , повече км вълнообразно модулирана амплитуда (Кадрова) с редова честота....
Какво означава флайбак(кое лети назад).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 18:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Комбинатор написа:
Какво означава флайбак(кое лети назад).

Laughing
Флайбак е понятие в сферата на импулсните захранвания . Означава обратен преобразувател . Грубо и набързо обяснено : за разлика от правия , където енергията се "прехвърля" директно без натрупване на енергия (подобно на мрежов траф) , т.е. в момента на отпушен ключ (мосфет) става и прехвърлянето на енергия към вторичната страна , то при обратния преобразувател - през времето на отпушен мосфет се натрупва енергия в индуктивност ( бобина , трансформатор) , а натрупаната енергията се прехвърля след момента на запушване . Работи на два такта : натрупване и отдаване . Темата ми е любима защото импулсните захранвания са 70% от професионалните ми задължения Laughing , но да не се отплесваме .

Прав си тази схема ( обратен , повишаващ преобразувател ; или повиш. флайбак Wink ) повишава напрежението ( в моя случай 54V) до не знам колко Laughing , като по този начин явно коригира размера на растъра при различните режими . Тази схемичка нещо не ми работи добре , товари захранването .Миналата нощ си поиграх - откачих тази верига и монитора тръгна с малък растър . Взех да променям шунтовия резистор от голямо 24Ом Wink към по-малко (оригиналния е 0,7Ом) , Стигнах до 1Ом и растъра стана почти като оригиналния . Защо на 0.7Ом изключва - загадката остана за друг път Laughing , може тази вечер да си се позанимавам . Хрумна ми да не би резистора да е пробил и да окъсява под товар ( на омметър си е 0.7Ом) . Не се смейте и аз не съм виждал резистор 0.7Ом /3W - пробил Laughing Laughing , те като пробият стават добри изолатори , а не късо съединение Laughing .

Цитат:
Направо ме шашна.Много съм назад.

Laughing Laughing Ако ти си назад , аз къде съм Laughing , това е първия монитор който ремонтирам , ремонтирал съм TV , но монитори не!
Върнете се в началото
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 18:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи от около 2000 година не се занимавам с ремонт на
монитори Тв-та и други, Ама кризата в моя сектор ще ме принуди
пак да започна.
Обърни внимание на следното:
1. Захранването ти при определена редова честота отива в SAFE.
2.Елементите които учавствуват ( на децата май са им казали че сега се пише учавстват) само в тази ситуация са единствено
кондензаторите.....
Цитат:
По принцип се променя и честотата и захранването на крайния и корекциите в отклонителната система е с ключове.

значи там има едни полеваци които певключват кондензатори към маса, точно при различни честоти.
По смътни спомени тези кондензатори участват в един трептящ кръг с отклонителната система за да се получи оптимална работа на краиния транзистор. (баси глупоста дето казах ама нещо подобно е)
значи имаме честота индуктивност и капацитет.
вестотата не може да я пипнеш
тогава остават индуктивноста и капацитета
отпада индуктивноста защото тя е еднаква в всичките редови честоти
остава капацитета.
Върнете се в началото
borko 30
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 22:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата с полевака я имаше и в моя случай с LG-то дето писах обаче не е там ключа за бараката .Това е волтодобавъчна схема и даже при отсъствието на полевака монитора трябва да работи по всичките му възможни режими но с некоректен размер на картината!Сигналите за полевака не идваха от главния процесор ами от нещо като синхропроцесор при монитора!Не търси отговора в тази верига -не е там проблема ,тя само вдига напрежението на крайния на хоризонтала при различните режими мисля че от 50 до към 120 волта в зависимост от режима!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

borko 30 написа:
Схемата с полевака я имаше и в моя случай с LG-то дето писах обаче не е там ключа за бараката .Това е волтодобавъчна схема и даже при отсъствието на полевака монитора трябва да работи по всичките му възможни режими но с некоректен размер на картината!Сигналите за полевака не идваха от главния процесор ами от нещо като синхропроцесор при монитора!Не търси отговора в тази верига -не е там проблема ,тя само вдига напрежението на крайния на хоризонтала при различните режими мисля че от 50 до към 120 волта в зависимост от режима!

Да-а-а абсолютно си прав и аз го разбрах снощи , доста си играх - работи си схемичката , проблема не е в нея Crying or Very sad . Подкарах го до положение в което беше преди да изгори окончателно - 800x600 .
Имам проблем с превключването на кондензаторите във веригите около бобината за хор. развивка . Има два IGBT и едно реле . Транзисторите бяха окъсили , сложих някакви IGBT, каквито имах , но без резултат , освен че единия здраво грее Very Happy . Рових в архивите си със схеми на монитори , но не намерих подобна на тази . Не можах да разгадая как точно се управляват . При по голяма разд. способност се получава товарене , напрежението "кляка" , крайния транзистор излиза от режим и подгъва растъра , грее много (BU508 вече изгоря Laughing ) и в добрия случай изключва защитата в захранването .

А за тази схемичка - упрвлява се от чипа , към който е включена паметта (24C08) .
Върнете се в началото
borko 30
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 13:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де ти нали пишеш че не показва нищо при по голяма резолюция .Полеваците дето го играят ключове за превключване на кондензаторите са пак за размера на картината-те не влияят дали ще я има или не ,нещо друго има.При моя случай преди време дето писах и така и не разреших при по-голяма резолюция спираха всякакви импулси за управление -вертикални хоризонтални и т.н Защо не пробваш като вариант презапис и нова памет?
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Да на по-голяма резолюция изключва веднага , или изгаря крайния за хориз развивка Laughing ( така изгорих BU-то ) . Затова , когато пробвам на по-голяма резолюция във сорсовата верига на мосфета , който вдига напрежението и го праща на ТХО-то слагам по-голяма стойност резистор ( вместо 0.7Ом -> 2Ом ) . Този шунтов резистор се явява ООВ по ток и сигнала от него постъпва също директно в процесора . В този случай показва синхронизирана картина , но "подгъва" растъра отдясно , освен това растъра е малък разбира се . Когато намалявам размера по хоризонт. от настройките "подгъвката" лека-полека се оправя , а ако го увеличавам - става още по-фрапираща и в даден момент (явно бере душа Laughing крайния ) растъра започва да "диша" и тогава намалявам че 8 лв. ще изпушат Wink .
За паметта - бих могъл да я презапиша , но нямам с какво Confused . Освен това снощи "изпуших" махнах я и пуснах без нея . Тръгна - само че естествено не си помни настройките , никаква друга разлика .
Върнете се в началото
borko 30
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Обърнал ли си внимание дали при голяма резолюция но с ниска честота -примерно 50 или 60 херца дали работи и обратното с ниска резолюция но с голяма честота как се държи
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Разравям схеми и най-накрая намерих нещо мисля много близко до моята схема -> SAMSUNG LE17KSBBH , транзисторите са други , няма реле , но конфигурацията е същата .
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 2:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-накрая светлина в тунела Laughing Laughing Laughing , схемата на Самсунга много ми помогна , както и вие , благодаря . Още не съм го затворил ....
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети