| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hristo_kolev Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 18:41 Заглавие: |
|
|
| А има ли опасност със тая защита със LM на jivko да се повреди нещто във моята схема напр.мощния транзистор или нещо друго |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
jivko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:01 Заглавие: |
|
|
| Няма страшно да изгори транзистора, направи схемата, сложи различни товари и виж дали се регулира тока през товара. Като дадеш на късо ще тече ток който си задал от потенциометъра. Естествено не може тока да е 0. И пак казвам, че това не е защита , а ограничаване на максималния ток върху товара. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:04 Заглавие: |
|
|
| Все пак ще я пробвам обаче на друг изправител.Схемата му е подобна без защита от късо |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:24 Заглавие: |
|
|
| jivko написа: | | ...И знам какво е генератор на ток, не е нужно да се обяснявам. |
Запази си знанията и не ги споделяй в никакъв случай.
Мислех да не пиша повече, но ти продължаваш със съветите:
| jivko написа: | | ....Като дадеш на късо ще тече ток който си задал от потенциометъра. Естествено не може тока да е 0. И пак казвам, че това не е защита , а ограничаване на максималния ток върху товара. |
При положение, че има "проходен" транзистор, тока в товара ще се определя от:
-зададеното изходно напрежение и приложения товар (неговото съпротивление)
-вътрешната защита на LM-та в изхода.
Това недоразумение (генератора на ток ) поставено на входа на изходната LM-ка по никакъв начин не може да влияе на тока в изхода и напрежението на изхода да е това което е зададено.
Даваш ли си сметка какъв е диапазона на регулиране на входния ток (друг е въпроса какъв е смисъла!?!) при така показани стойности?
Какъв е смисъла от резистора от 20 Ohm след генератора на ток на входа на изходния стабилизатор? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 20:01 Заглавие: |
|
|
| Така като поразсъждавах по тази "защита" със LM по какъв начин ще повлияе на двата тратзистора във схемата и не мисля че ще ги предпази а от там и цялата схема |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 14, 2010 21:46 Заглавие: |
|
|
hristo_kolev Пробвай тази схема с правия транзистор . Тя има поне две предимства:
1. Има точен коефицент на умножение на тока на защита на интегралния стабилизатор. Коефицент, който можеш да сметнеш с молив на едно листче, а не да си правиш експерименти на око Схемата съм я чел в една книга още в 1990 година. Тогава един LM317 или 7805 не струваше 40 стотинки, обаче една истинска бира струваше толкова ... За това повече четяхме и смятахме тогава . Трябваше повече да се смята и по-малко да се гори скъпа материална част
2. Изхода на LM317 се явява и корпус на стабилизатора. Както виждаш този изход се връзва с колектора (корпуса) на правия транзистор. Това е много удобно за охлаждането . Може да ги сложиш на общ радиатор. Още по-хубаво става като разбереш че LM317 има перфектна термозащита . Като почнат да греят транзисторите пропорционално на тока ще се загрява и LM317 . Няма да ти се наложи да правиш и термозащита . Писах по-горе транзистори защото спокойно може да вържеш в паралел няколко прави транзистора с емитерно съпротивление.
Колкото до R1 и R2 ,те са в порядъка от 0,2 ома до 1 ом пада на напрежение в тях не е много голям, но все пак си ги сложи по-мощнички. Също така може да сложиш диод за по-голям ток . 1N5404 е добре за 78XX стабилизатори но защитата по ток на LM317 е по-голяма . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 0:33 Заглавие: |
|
|
Аз пък предлагам да се направи така наречена "тригерна защита".Това съм си го направил чрез тиристор свързан между средня извод на 317-тката и маса който да се отпушва при претоварване.Като се отпуши тиристора дава резисторите определящи изходното напрежение на къъсо а изходното напрежение става по малко от 1,2волта.При повече желение може да се сложи и светодиод за индикация че е станало претоварване.По този начин веднага се разбира че е станало претоварване и трябва да се вземат мерки за отстраняването му _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 8:48 Заглавие: |
|
|
Да ще пробвам тази схема със правия транзистор.Обаче тази защита със която съм сега беще със реле и тиристор замених релето със както аз му казвам симисторен ключ който се продава готов.Подаващ напрежение на управляващите клеми и той се отпушва(моят е за 400V-40A) аз съм ги виждал във фурните в хлебозавод(работил съм във такъв) там те управляват нагреватели.Незнам как точно си наричат тези готови устройста знам че са доста скъпи а пък са доста бързопревключващи отколкото е релето.Ето я схемата към точки А и В свързваме клеми 1 и 2 на симистора към точки C и D свързваме към управляващите клеми 3 и 4.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/B7mha6cVOLf00wMtlf600w?feat=directlink
Със релето имаше искри при късо и транзистора загряваше а сега със този ключ(той си е направо реле самоче електронно и мн.по-надежно от обикновенно реле) няма никакви искри тринзистора не загрява и входа към схемата се прекъсва за части от секундата.Посаветвайте ме дали да ползвам тази защита която съм направил или със правия транзистор.
Тази схема със правия транзистор е перфекна браво. |
|
|
 |
|