Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблеми с домашно направен усилвател
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Направих схемата на крайното стъпало, но нямах образец и я правих по платката, която имам. Ще се радвам ако някой хвърли един поглед за всеки случай.
http://storage1.album.bg/40d/shema_tda7294_075d3_23961142.png Схемата
http://storage1.album.bg/a73/pechatna_platka_16a84_23961141.png
Тук печатната платка, като към нея имам допълнително въпросче - очертанията на платката в KeepOutLayer ли се правят?

Ако "моето творение" е теоритично вярно, мисля да копирам схемата и за другия канал, като прибавя тонкоректора и предусилвателя. Всякакви критики и насоки са добре дошли. По схемата на крайното стъпало, прочетох за променяне на стойността на C1 от 470n в 1u. Ако някой знае други промени за подобряване на стъпалото - отворен съм за всякакви идеи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако се понапънеш малко ,с 1-2 мостчета ще ти стане еднослойна платката. И това Out е много близо до най дясната шина -отдалечи я.
Върнете се в началото
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 18:01    Заглавие: Отговорете с цитат

http://storage1.album.bg/747/pechatna_platka2_614b0_23961826.png
Така?

Относно мостчетата, тези червените линии трябва да са мостчета. Да не съм объркал нещо ?

Вярно ли съм навързал елементите по принципната схема ?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 18:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Без да се засягаш, но е доста зле направена платка като дизайн.
Да не си ползвал и някой autorutter?
Имаш и един неопроводен "ластик" (net връзка на шината "земя" - общата точка на кондензаторите C3, C4 и 1 крак на схемата).
Като поогледаш внимателно нещата - може съвсем спокойно да се мине към едностранен вариант без никакви джъмпери от другата страна.
Когато се налага да ги има е добре те ("мостчетата") да са максимално къси - само в областта на шината/е които трябва да "прескочиш".
Не е удобно след това (при "оживяването" да речем) да ти се "мотат" на страната където са наредени елементите.
По отношение на шините също има какво да се желае.
Защо например шината свързваща Out с общата точка на R3 и C5 трябва да върви по такъв странен начин? И отделно да има още една свързваща пак кондензатора и резистора?
Добре би било присъединителните точки да са изведени на удобни места по края на платката (групирани по определени признаци), а не да са разхвърляни навсякъде - неудобно е за монтаж и става плетеница след това от кабели.
Това са детайли, но понякога дизайна е важен не само заради това - да "изглежда красиво".

Приеми поста ми като градивна критика.
Похвално е, че се опитваш да правиш нещо, па макар и не по най-добрия начин. Ще се ошлайфаш с повече практика и желание, което явно го имаш. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

http://storage1.album.bg/387/pechatna_platka3_b925b_23962375.png
Разбира се, че няма да се засягам.
Всички пътечки са прекарани на ръка, но не твърдя че съм професионалист. Открих грешка - обща точка на R5 и R4 я бях свързал към Vcc-, а трябва към Vcc+. Някакви корекции по сегашната схема?

Относно мостчетата, колкото и да се мъча все ми се налага да ползвам някое... Благодаря, че помагате!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е по-прилично, но примерно шината която свързва R5 с C4 съвсем спокойно може да "заобиколи отгоре R6" и тогава единия джъмпер става излишен.
Относно R4 и R5 - така си ги нарисувал и на принципната схема (и по нея има доста какво да се желае).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

http://storage1.album.bg/186/pechatna_platka4_95763_23962711.png
Грешката е моя, но я споделих ако случайно някой ден, някой тръгне по мойте стъпки Wink
Сега ще прегледам схемите още веднъж за такива грешки, но мисля че печатната е готова.
Все пак, ако има още нещо - казвайте.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондензаторите C3, C4 и диода могат да се поразместят и подредят по-добре при което ще се поосвободи място (не че го няма) но има как да се махне и последния мост.
C3 завъртян на 180* и поставен под C4.
Диода смъкнат надолу и приближен към резистора R6 и т.н. .....
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 20:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондензаторите ,по точно електролитите не съответстват на площта която ще заемат на платката ,ако туриш кръгли картинки ще е по реално ,да не се получи да ти закрият някой отвор или елемент наблизо . Също не можеш да отдалечаваш TDA-то от края на платката много ,че няма да можеш да я докараш до радиатора после . И последно ,в двата края на мостчето трябва да поставиш отвори , а не прободи както е в момента ,много им е малък отвора и трудно ще влезе проводник в тях .
Върнете се в началото
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 30, 2010 23:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно кондензаторите, бях сложил друг footprint, но аз имам елементите пред мен и виждам колко са големи, та прецених да използвам нов footprint специално за тях. Интегралната схема се стремя да е максимално близко до края, по разбираемите причини, но просто има писти които няма от къде другаде да минат. Има около 3мм от задния ред пинове (четните) до края на самата TDA. Относно дупките за мостчетата, ако някой може да ми покаже или да ми каже какво да направя, защото знанията ми в Протел са на скромно ниво.

Благодаря ви отново!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети