|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 8:14 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: |
Как ще зарежда като няма никаква разлика в потенциалите(13 волта променливо и 12 волта след изправителя) |
| dobrin_67 написа: | | Като сложа кондензатор си става 18v |
Разликата между 18-те волта и 14-те волта на акумулатора трябва да се превръща в заряден ток
И никак, ама никак, не е лошо електронкаджиите до почетат малко:
http://www.referati.org/diodi-i-tokoizpraviteli/13223/ref/p12 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 9:03 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Тогава колко според теб трябва да бъде променливото напрежение на вторичната? |
Зависи от трафа и изправителя.Трябва на изхода на празен ход да има поне 18 волта , а при закачен товар (РАЗРЕДЕН акумулатор) 15,5 волта максимално. От тук вече се прави сметка за променливото напрежение на вторичната.От опит знам , че е някъде в рамките между 17 и 22 волта.За по-маломощен траф по-голямо непрежение и обратно за по- мощен траф по-малко.Някои изправители повишават напрежението след изправянето , а при други намалява.Важен е и тока , който е съществен за да се зареди батерията.Стар метод на изчисление на зарядния ток е 0,05 умножено по капацитета на батерията т.е за 62Ah батерия 0,05x62=3A заряден ток.Напоследък е прието зарядния ток да е 10 процента от капацитета на батерията т.е за същата батерия 6,2А заряда става по-бързо ,но не зарежда на 100%. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 9:18 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: | | Някои изправители повишават напрежението след изправянето , а при други намалява. |
Когато разбереш защо става така ще се сетиш за какво говорим.
А ако искаш направи си опитна постановка с траф 13V, грец и 12V акумулатор и измери с един осцилоскоп къде какви (с каква форма) напрежения има.
emoone вече ти е дал насока. |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 9:31 Заглавие: |
|
|
Започвам да измервам.
Стойности преди да включа.
акумулатор-10.1v (каталясал)
зарядно 12.0v
Включвам един уред на ток и един на напрежение. Стойности в момента на включването
3.4А 12.7V
След две минути 3.3А 12.9V
След десет минути 3.2А 13.0V
Ще допълня след час.
| Цитат: | | Молбата ми е ако някой е правил нещо такова и знае нещо да сподели. |
А тя каква стана че магарето ни изяло буквара на тоз урок.
След един час 3.4А 12.9V
След три часа 3.6А 12.8V като изключа зарядното акумулатора пада на 10.7v за три часа 0.6v добре е  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 12:52 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: | Какво значи "Зарядното си е здраво" , като питащия казва , че не зарежда акумулатора Shocked
Как ще зарежда като няма никаква разлика в потенциалите(13 волта променливо и 12 волта след изправителя)?Това все пак е зарядно , а не е лабораторен изправител.
ELP , ти ако имаш такова зарядно дали ще го ползваш или ще му дигнеш напрежението за да стане както трябва да е , а? |
Как ти звучат тези ти изцепки ,на фона на последните измерванията на питащия ? Добре ,че се престраши да направи каквото му бях писал ! И между впрочем ,акумулатора му е боклук ,не може да пада толкова бързо и трябва да стигне 14.2-14.5 ,за да е напълно зареден . Да имам точно такова зарядно ,разчетено е така ,че при 14.5 волта като се зареди акумулатора ,зарядния ток пада почти до 0 . А моя цитат дето си го дал - а сети се на кой му приляга най добре ! |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 14:51 Заглавие: |
|
|
Сакън не се карайте.
Акумулатора че е боклук боклук е спор няма ама все си мисля че трябваше да вдигне малко повече напрежението. Свалих акумулатора от колата и го включих, при 12.43v. и 4A първоначално след около десет минути данните са 14.4v и 2.1А. Акумулатора е 44ah и съм сигурен че иска дозареждане защото карам по 5-6 километра сутрин и още толкова вечер на фарове. Но ми струва че при тези данни май скоро няма да стане това дозареждане |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 16:33 Заглавие: |
|
|
Не искам да споря щото теорията не я знам както специалистите , но как ще се зареди акумулатора както трябва като трафа дава 13,3.Максималното напрежение на изхода колко ще достигне.....
Като си купиш акумулатор техника ти мери колко напрежение ти дава алтернатора и ако не е 14,2-14,6 няма гаранция.Ако зарежда с това зарядно нов акумулатор 3 4 пъти ще съсипе акумолатора щото не е зареден на необходимите 90%(най малко) няма да обяснявам защо щото става дълга и широка.Всичко това го казвам като практик с опит 10г специалност потдръжка на акумулатори.....Теорията и практиката са съвсем различни неща.Теоретика знае как да направи схемата , а практика я преправя щото не върши никаква работа.Професионалните зарядни за оловно киселите батерии не се правят с мостов изправител (това за обща култура)
ststefanov правил съм кви ли не опити и не всичко си обяснявам щото не съм учил за това.Давам съвети на питащия от практиката и което съм написал е вярно.Трябва да донавие трафа и да го догоди на волтаж както съм посочил по-горе , а не да го остави така щото само ще расипва акумулаторите които зарежда.
dobrin_67 не си налагам мойта теория , сам прецени кое е правилно
Успех
ELP тебе с кво те обидих , че иронизираш изказването ми и кое е профанското според тебе.Твойто зарядно добре си го изчислил на 14,5 що даваш акъл неговото да остане на 13,3(ако изобщо стигне до толкова).Питащия каза , че няма да слага кондензатор който му дига напрежението до 18 волта.
Аз съм до тук по темата.Успех на ВСИЧКИ  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 17:12 Заглавие: |
|
|
Уважавам опита ти, но практиката без да е подкрепена с теория не върши много работа. На теб се е наложило да използваш по-високо напрежение за твоя случай. Ние обсъждаме друг случай.
Вече няколко пъти ти го казаха, но ти май не разбираш. Повтарям:
При 13V променливо пиковото напрежение ще е 18V (което се получава и като се свърже кондензатор на изхода). След греца ще получиш пулсиращо напрежение от 0 до 18V, което не е синусоидално и ако го измерваш с обикновен уред (не с TrueRMS) няма да получиш вярна стойност.
Ако акумулатора е 14V в моментите, когато пулсиращото напрежение е по-голямо от 14V акумулаторът ще се зарежда.
В случая ти казаха, че трансформаторът е така сметнат, че да намалява зарадният ток когато напрежението на акумулатора се увеличи. Ако донавиеш вторичната, ще трябва да слагаш автоматика или да следиш заряда непрекъснато.
Аз също не смятам да обяснявам повече! Ако си разбрал - добре. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 18:28 Заглавие: |
|
|
georg77, извинявай братко, ststefanov ти написа всичко от ясно - по -ясно . Моето зарядно очевидно пиковото му напрежение е към 14,5 , писал съм с включен акумулатор. Не съм мерил с прост мултимер без включен акумулатор колко дава, би трябвало да е към 11-12 най- много, както каза и колегата ако си разбрал - разбрал, ако не -има литература по въпросите, чети!
А питащия да знае,че ако пък акумулатора вдига много бързо 14.4 V също е лош признак за него . |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2011 19:21 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | А питащия да знае ,че ако пък акумулатора вдига много бързо 14.4 V също е лош признак за него . |
Това е абсолютно вярно, но тук имаме акумулатор който преди включване към зарядното е с напрежение 12.43v, което означава, че не е разреден, а това също е важно. Той бързо достига 14.4v, но тока продължава да е 2.1А, а това показва, че продължава да се зарежда. В случая е важно да се проследи зарядния ток дали ще продължи да пада (напрежението е ограничено от зарядното), като при добър акумулатор трябва да падне под 1, а дори и под 0.5А при много добър. Ако зарядния ток продължава да е голям над 1-2А, тогава вече нещата не са добре. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|