Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Сечение на проводниците спрямо тока
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

penkeler написа:
Не е нормално, ако постоянното натоварване е от порядъка на 20А - 25А да сложиш кабел 2.5мм^2 и предпазител 35А или повече.

Всъщност, натоварването варира между 2000-4000W(max), което като ток е между 9.1 и 18,2 ампера според мен си е напълно допустимо за 2,5мм2 мостов кабел. Въпросът беше теоретично да видя поведението при 5000W(22,7-23Ампера), т.е претоварване .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

JJJK ,чети по -внимателно наредбата ,44А дават само за "Допустим продължителен ток за проводници с медни жила с каучукова изолация и метална защитна обвивка и кабели с медни жила с каучукова изолация в оловна, PVC или каучукова обвивка, бронирани и небронирани"
Твоя случай не е от тази таблица , ако искаш спазвай каквото ти писах аз и колегите ,ако искаш слагай си и по един пожарогасител на всяка инсталация и спи спокойно ! Що се отнася до претоварване - има си предпазители за целта , или ги слагаш , или преоразмеряваш инсталацията - избора е твой .
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:38    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
JJJK ,чети по -внимателно наредбата
......

Ако прочетеш какво съм писал по-рано по-внимателно ще видиш, че говорих именно това, което ти каза, когато един съфорумник даде наредбата, а аз му казах, че PVC май не е еквивалентно на на каучук, т.е таблица 3 и 4 от нея не вършат никаква работа.
Онези, които посочи penkeler, за тях говоря. Виж на първа страница, моля те... Smile
Та, да се върнем на написаното в последният ми пост-
"Мисля, че натоварване между 2000W и 4000W(max) на 2х2,5мм2 мостови кабел е допустимо, но се интересувах какво би станало при претоварване от порядъка на 5000W" и то не защото ще се правят някога такива експерименти, а защото ме интересуваше как седи теоретично положението.
Спрямо справочника, който е дал един любезен съфорумник като прикачен файл изглежда, че кабелът ще може да издържи претоварването, което ме интересуваше. Нормално не се предвижда натоварване от над 18Ампера, като през 2/3 време то ще е не-повече от 10Ампера.
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 1:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко време ще работи проводника под претоварване зависи от ПРЕДПАЗИТЕЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ.Ти такива не ползваш ли или не ги вземаш предвид.Аййдеееееееее остана да размишляваме какво ще стане с предпазителите.
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 4:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Как ги смятате ампери на милиметър след като в таблиците се вижда, че примерно 2 кабела по 120 мм2 носят повече товар от един кабел 240 мм2.
Върнете се в началото
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 9:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Едва ли ще намериш някъде информация как се държи един ПРЕТОВАРЕН кабел.Освен това подозирам,че това претоварване ще е от време на време ,но постоянно във времето.Като се има предвид,че ВИНАГИ(задължително се случва) някой решава да включи още нещо- претоварването в един момент ще стане постоянно.Според теб какво би станало тогава?А тези връзки с клеми и те след време си "търсят майстора" дето ги е правил-при условие ,че от сега си знаеш за претоварването.Защо просто не сложиш по-дебела жица или имаш налична 2,5mm/2.
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk просто ми беше станало интересно.
k810, знаеш че подобни приближения не отговарят съвсем на действителността.
nikolai_nikolov, то ми е достатъчно да знам максималният допустим ток, нали? За мен претоварване е всичко над 18Ампера, които съм предвидил като допустими. Про все, потребление не более 4000w.
Реално е направено така, че просто няма как да включиш още нещо, освен предвиденото, няма къде. Кабела е положен и зазидан. Цялата история стана така, защото темерута с който се занимавам, реши да накичим още един товар в повече и консумацията стана от предвидените от мен 2000W на 4000W Аз какво да направя-хакнах една лустер клема, понеже не ми се сучеха жици(и изглежда по-безопасно)Реално претоварване няма, но се зачудих какви са максималните токове в действителност, които могат да протичат през 2,5мм2 кабел, за да разбера дали съм оставил достатъчно резерв, за да няма прегряване и неща от подобен род, въпреки че според мен 18,5Ампера са допустими.
Това е. Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети