Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Външен акумулатор към Smart UPS APC420
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 11:39    Заглавие: Re: Hehe Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Noel написа:
Shtur написа:
но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен Confused

Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са SmileSmileSmile Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , т рионообразен и всичко това с леко заобляне Smile SmileSmile
Що не хвърлите едно око тук http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=10297&start=20&postdays=0&postorder=asc&highlight=&topicshow=%D1%E8%ED%F3%F1%EE%E8%E4%E0%EB%E5%ED%20DC-AC%2012-220%C2%20%EA%EE%ED%E2%E5%F0%F2%EE%F0%20???

Само не разбрах какво трябва да гледам Smile Ако е относно формата....предпочитам да гледам екрана на осицилоскопа пред мен Smile
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

ToНи написа:
А ти Влади не го приемай като обида, но не си нясно никак с акумулаторите, съществуват 10-на най малко различни типа, и всеки си има особенности при заряд и разряд..
.
Вече се отклонихме от темата, ала въпроса ми е.
Как точно успя да определиш, това твое твърдение, само от двата мои поста до тук, по темата.
ToНи написа:
Аз затова съм сложил и онова за различните типове но .. народа като не иска да чете никой не може да му помогне.
За свдение, най-обикновенните GSM батерии са NiCd, отдавна не с еизпозлват заради ефекта на памет при непълен разряд. След това са NiMH, те са много по добри, нямат този ефект и позволяват значително по бърз заряд. След това са LiOn докато при MH ефекта на памен почти отсъства и може да с епренебрегне при LiOn изобщо го няма, освен това позволяват още по високи зарядни токове, буквалн се зареждат за минути. LiPolimer, със всички предимства на LiOn технологията е друга, което дава по малк оотноситлено тегло, освен това не са много вързани към правилни форми.
Обикновенно споменатите по горе 4 типа ббатерии се зареждат с постоянен ток, но реално това вече зависи от зарядното, там има няколк метода за определяне момента на заряд ..... за домашно да си прочетете линка, да си намерите още инфо и да разберете как се определя момента когато са заредени спменатитте батерии..

До тук е ясно, че си чел доста, но успя ли да отговориш на мен, и на себе си: Защо тези елементи имат толкова кратък "живот"?
ToНи написа:
... не ми казвайте че знаете повее от хората които произвеждат акумулаторите.
.
Никои мисля, че не е твърдял до тук, че знае повече от тях, но каква е степента на вярност в информацията, която се подава от тях за потребителя.
Разбира се, специалистите ако удължат живота на акумулатора, то продажбите на такива елементи ще спадне а от там и печалбата.
Ако повече се поглежда на това с какъв заряден ток дадено устроиство(разработено от специалистите) зарежда, респективно напрежението подаващо се на клемите на акумулатора, и този ток е съобразен с капацитета на батерията, не е по-голям, със сигурност ще удължи времето му на експлоатация. Никъде не съм срещал акумулатор, на който да му се съкрати експлоатационния срок от това, че се зарежда с по-малък ток. А на колко съм попадал където зарядния ток, е доста голям и това е довело до съкратяването на експлоатацията, няма да ви казвам. Затова не се доверявам прекалено на теории от специалисти, които са подадени към потребителя.
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 23:37    Заглавие: Re: Външен акумулатор към Smart UPS APC420 Отговорете с цитат

burzaka написа:
здравейте!
понеже има разнопосочни мнения относно това дали зарядния ток
на горепосочния UPS ще е достатъчен да поддържа сухозареден
акумулатор 44 А/h реших да пусна тази тема.
Споделете какво мислите по въпроса.

http://apcfix.narod.ru/about.htm
след подмяна на батерии АПЦ искат настройка ... руснаците са си направили една програмка с която се решава проблема с погрешното отчитане на капацитета АПЦфикс , в офиса слагахме на АПЦ1400 по здрави батерии и нямаше проблме с зареждането става по бавно само :)прочетете сайта полезен е Smile

Върнете се в началото
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 23:40    Заглавие: Re: Външен акумулатор към Smart UPS APC420 Отговорете с цитат

Anonymous написа:
burzaka написа:
здравейте!
понеже има разнопосочни мнения относно това дали зарядния ток
на горепосочния UPS ще е достатъчен да поддържа сухозареден
акумулатор 44 А/h реших да пусна тази тема.
Споделете какво мислите по въпроса.

http://apcfix.narod.ru/about.htm
след подмяна на батерии АПЦ искат настройка ... руснаците са си направили една програмка с която се решава проблема с погрешното отчитане на капацитета АПЦфикс , в офиса слагахме на АПЦ1400 по здрави батерии и нямаше проблме с зареждането става по бавно само :)прочетете сайта полезен е Smile

това бях аз ... Very Happy
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 26, 2005 3:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladi написа:
ToНи написа:
А ти Влади не го приемай като обида, но не си нясно никак с акумулаторите, съществуват 10-на най малко различни типа, и всеки си има особенности при заряд и разряд..
.
Вече се отклонихме от темата, ала въпроса ми е.
Как точно успя да определиш, това твое твърдение, само от двата мои поста до тук, по темата.
[Никои мисля, че не е твърдял до тук, че знае повече от тях, но каква е степента на вярност в информацията, която се подава от тях за потребителя.
Разбира се, специалистите ако удължат живота на акумулатора, то продажбите на такива елементи ще спадне а от там и печалбата.
Ако повече се поглежда на това с какъв заряден ток дадено устроиство(разработено от специалистите) зарежда, респективно напрежението подаващо се на клемите на акумулатора, и този ток е съобразен с капацитета на батерията, не е по-голям, със сигурност ще удължи времето му на експлоатация. Никъде не съм срещал акумулатор, на който да му се съкрати експлоатационния срок от това, че се зарежда с по-малък ток. А на колко съм попадал където зарядния ток, е доста голям и това е довело до съкратяването на експлоатацията, няма да ви казвам. Затова не се доверявам прекалено на теории от специалисти, които са подадени към потребителя.

Няма смисъл да се оспорва твърдениетоим тъй като то произлиза от елементарната химия и физико-химични процеси при заряд на акумулатора, които естествено не са измислили те, а химиците няма защо да лъжат.
"A charging voltage set too high will increase the corrosion of the positive plates and shorten the battery life. A charging voltage set too low will lead to sulphation of the plates causing loss of capacity and ultimately shortening the life of the battery"
В това няма какво да лъжат.
Значи ако бяхте прочели документите щяхте да видите че съществува метод при който токът се поддържа постоянен в една от фазите на заряда, но при определени условия, и това не става със сленов изправител или прост генератор на ток.
"Constant Current Charging
This method of charging is generally not recommended for SLA batteries. It is necessary to understand that if the batteries are not removed from the charger as soon as possible after reaching a state of full charge, considerable damage will occur to the batteries due to overcharging."
Не искам да споря с никого, правил съм грешката да зареждам акумулатор с постоянен ток, и то при условие че е напълно разреден, освен това съм правил и експерименти с различните методи на заряд, и определено фиксирано напрежение е най-добрия вариант за необслужваеми акумулатори, тук правя че тези с които съм пробвал са били до 12 Ач.
Но принципно това се отнася за всички оловни акумулатори, с тази разлика че автомобилните обслужвеми отделят повече газове, и таме желателно да се зарежда с импулси с промеждутъчен разряд което спомага за отделяне на газовете от плочите.
За всик останали батерии не мога да твърдя на 100% защото не съм експериментирал толкова клкото с оловни, но с тях съм се занимавал почти година и какво ли не съм пробвал.

п.с. Държа да подчертая че не искам ничии знания да оспорвам, но ми е неприятно когато се говори точно обратното на това което пишат производителите, да оставим на страна това което аз съм експериментирал. Без да поучавам никого, но на Българи и Руснаци това им е един от основните проблеми, почти никога не спазват указанията на производителя, повярвайте това са указания за инжинери, аконие сме глупави и не знаем други хора по света не са, никой не си позволява да пише подвеждаща документация за да си увеличи продажбите, големите компании не биха си уронили авторитета за някакви нищожни проценти увеличение, които в последствие ще им донесът големи загуби.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 26, 2005 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Я си представи или експериментирай един 45 амперчасов добре разреден оловнокиселинен акумолатор 9.5 волта.И му подай 14.4 волта фиксирано напрежение без ограничение.Гарантирам ти поне 150 ампера ток и грандиозен взрив след секунда.Може да са написани тонове неща и грам от тях да не са полезни.В тези статии дето си дал са проведени изследвания за удължаване живота на тия батерии като се цитират по 35000 цикъла заряд-разряд.Кому е нужно това?Човека пита как да си реши проблема с помпата и UPS- а като му спре тока,а не как да си запази акумолатора след 40000 цикъла заряд-разряд.Ние му даваме практически полезни съвети това е целта на това място.Всеки мърляв UPS си зарежда акумолатора по елементарен начин и дали ще му увеличиш или намалиш капацитета си е все тая....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bazz_kikk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 26, 2005 11:54    Заглавие: re Отговорете с цитат

без да претендирам за каквото и да било:
http://www.panasonic.com/industrial/battery/oem/images/pdf/Panasonic_VRLA_ChargingMethods.pdf
там са обяснени най-често използваните методи за зареждане на оловни батерии...
бтв за да не протича толкова голям ток през незаредена батерия, освен стабилизатор на напрежение се ползва и генератор на ток Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2005 1:34    Заглавие: Отговорете с цитат

А прочете ли точно как е реализиран метода, без никакви претенции но съм дал линк към същите документи, и в по горния пост споменах че има наин с генератор на ток но не да го включиш и да го оставиш до края на заряда ...май не четет много. Има и таблица ако не ме лъжи паметта, там пише и за къде какъв режим се ползва.
За сведение 45 Ah акумулатор 150 А не са му проблем никакъв, всички оловни акумулатори могат да дават доста голям ток без да с еповреждат.
Аз съм склон да направя тоя опит но нямам нито разредн такъв акумулатор, нито пък подходящ източник за съжаление. С оглед на цената готов съм да платя на някой който има подходящия източник цената на един акумулатор 42 Ah за да направи експеримента и съм почти убеден в резултата.
При заряд с фиксиран ток с епрепоръчва 0.4С ..Wink но не постоянно Wink
Относно дадената литература на кому са нужни, ами на всеки който иска да прави оборудване а не да си играе игрички.
А относно за нуждите на човека, нека да си кара с тоя акумулатор, много пъти писах стига да успее да се зарежда ще стане, само дето живота му ще е кратък. Отделн акумулатора на самия UPS ще се скапе, това е. Там в APC-то съм ама почти убеден че заряда не е с генератор на ток, точно APC не съм му вадил схемата но на доста по немаркови съм вадил и не е имало генератор на ток.ю, и те определено нямаше да рабтят със 42 Ah в паралел.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети