|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 23:19 Заглавие: Mnogo prosto |
|
|
| Desert Leo написа: | Какво ще ми даде датчика на Хол в делкото?
Представи си, че съм определил (е, не аз, а професора ), че искрата трябва да се подаде при, например 18 градуса преди ГМТ. Как да определя, кога коляновия вал е в това положение. |
Нали ти споменах по нагоре , правиш си по голямо предварение от нужното и просто с ПИК-а си добавяш за да стане колкото ти трябва и го правиш към текущото предварение на принципа на фазов детектор, като предварително си си замерил честотата (обороти) пак от делкото , просто правиш замерването на честотата (обороти)за по дълъг период от време за по голяма точност
Има и още по елементарен вариант всяко замерване (на обороти и други данни от замервания ако са необходими) направено в предната 4тина от делкото ще важи за текущата.
Пик-а е достатъчно бърз и смятам че ще се справи с скороста а пък ако не ти достига има и 18Ф... работят на 40mHz/4 т.е 100нс инструкция, все пак оборотите са в рамките от 20-200Hz |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 31, 2005 7:45 Заглавие: |
|
|
Съгласен съм с вас. С Пик ще стане. Става и със сигнала от делкото.
Въпросът е, че с увеличаване на броя на импулсите от Хол-датчика (например, ако е разположен до зъбния венец на маховика) се увеличава точността при определяне на ъгловото положение, защото се интерполира в по-малък ъглов интервал.
Ако се добави "предсказване" на времето след което би трябвало да се появи сигнала от следващия зъб, ще може да се определи и коригира и грешката при интерполацията.
Ще трябва да сложа един контролер и да проверя доколко се различават дължините на импулсите на Хол-датчика за неколко последователни оборота на вала на делкото. |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 22:27 Заглавие: Въпрос |
|
|
| Desert Leo написа: | Съгласен съм с вас. С Пик ще стане. Става и със сигнала от делкото.
Въпросът е, че с увеличаване на броя на импулсите от Хол-датчика (например, ако е разположен до зъбния венец на маховика) се увеличава точността при определяне на ъгловото положение, защото се интерполира в по-малък ъглов интервал.
Ако се добави "предсказване" на времето след което би трябвало да се появи сигнала от следващия зъб, ще може да се определи и коригира и грешката при интерполацията.
Ще трябва да сложа един контролер и да проверя доколко се различават дължините на импулсите на Хол-датчика за неколко последователни оборота на вала на делкото. |
Някой правил ли е нещо по тази идея да каже че ми е интересно все пак  |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 7:16 Заглавие: |
|
|
Чакам да се повишат температурите, че ми замръзва контролера в гаража  |
|
|
 |
ariel Гост
|
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 19:44 Заглавие: avans |
|
|
| В момента разработваме идеята с ПИК-а и подготвяме данните.Идеята е импулсите да се свалят от делкото. Когато има резултат, па бил и отрицателен ,ще дам нишан. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|