|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 23:17 Заглавие: От сгазилия лука |
|
|
Явно съм малко тъп, пак нещо не съм разбрал. Малко ми е и неудобно, нали все пак съм сгазил лука... Много моля, ако може да ми се обясни малко по-подробно.
Нека ниската честота да е 50Hz (само за по лесни сметки), сиреч диода свети 10ms, 10ms не свети. Значи 10ms ток тече, после 10ms него ток не тече. Това го разбрах много добре. Сигурно и напрежението на C5 по време на импулса ще е около 1.5-1.7V, а по време на паузата ще да е по-малко, то понеже е малък кондензатора бързо-бързо ще падне на нула или почти нула.
Само не разбрах дали големината на тока по време на импулса ще е една и съща при затворен и отворен ключ 2?
Може ли сега същото и за тока на LED2. Тук ще ми е малко по-трудно да схвана, затова ако може поотделно и за 10-те милисекунди на импулса, и за 10-те на паузата.
Предварително благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 2:45 Заглавие: |
|
|
| gigant написа: | | Значи 10ms ток тече, после 10ms него ток не тече. Това го разбрах много добре. Сигурно и напрежението на C5 по време на импулса ще е около 1.5-1.7V, а по време на паузата ще да е по-малко, то понеже е малък кондензатора бързо-бързо ще падне на нула или почти нула. | Тва е голем напредък и смятам, че след 2-3 поста всичко ще е ясно | gigant написа: | | Само не разбрах дали големината на тока по време на импулса ще е една и съща при затворен и отворен ключ 2? | И без да е затворен, ключ2 е даден накъсо за 50-те херца от L2, така че големината на тока през LED1 няма да се промени. | gigant написа: | | Може ли сега същото и за тока на LED2. Тук ще ми е малко по-трудно да схвана, затова ако може поотделно и за 10-те милисекунди на импулса, и за 10-те на паузата. | Ако високата честота е 1MHz за 10 милисекунди през LED2 ще преминат 10 000 импулса. По време на паузата няма да премине нищо, защото следващите 10 000 импулса са предвидени за LED3. Понеже започнахме с червената и зелената верига, ето ти една цветна осцилограма на генератора. Разгледай я на спокойствие за домашно и утре може да се явиш на изпит  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 9:27 Заглавие: |
|
|
А така-а-а. Вече е по-ясно, ама пак да попитам, тия 10000 дето са през еднополярни импулса няма ли да заредят C5 за тия 10мс, все пак той нали беше малък, значи бързо ще се зарежда?
Мисля, че бъркате - във вашате схема и обяснения разглеждате реактивните елементи така както биха се държали в линейни вериги.
Това е вярно само за напрежения под прага на диодите. Примерно бобината L6 ще се държи като бобина само при напрежение с амплитуда до 0.6V, от 0.6 до 1.6V ще се държи като диод, над 1.6V - като фритер, макар и асиметричен. Cъщото се отнася и за С5 например.
Вижте vladimirstanoev, омръзна ми вече. Ако мислите да ме ограмотявате с постове, едва ли ще стане, нито пък аз Вас ще мога да ограмотя. Така ще си тракаме по клавиатурите до второ пришествие чисто теоритично.
Принципа с двете честоти работи, всичко е точно, с него може да се направи за оная схема с трите леда, макар и да не мога да разбера къде са скрили елементите. Ако се откажем от идеята да не се виждат компонентите има и други начини да се направи. Ако кажем, че интензитета на ледовете не ни интересува, важното е да светнат/гаснат - по тая схема може. Точка! |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 10:26 Заглавие: |
|
|
линк
С различната комбинация от ценери , резистори и светодиоди , няма ли да стане.Ако не може бихте ли ми казали с прости думи защо , за да се ограмотя и аз.Рисувах доста схеми по тая мойта идея ама не стигнах до никъде (обърках се от цифри и сметки)  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 13:13 Заглавие: |
|
|
По твоята схема си мислил за напрежението, но си забравил за тока Трябва да има 3 отделни вериги за тока. С ключетата правиш различни комбинации на напрежението, но тока остава един и същ през трите светодиода.
ПП. При две честоти с две полярности схемата с 4 светодиода е симетрична и ще работи не по-лошо, отколкото с три. При схемата с три светодиода просто не се използва отрицателната полярност на високата честота, което няма никаква връзка с "интензитета на ледовете"  |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 13:31 Заглавие: |
|
|
Ok благодаря |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 09, 2012 17:27 Заглавие: |
|
|
Не виждам други аргументи против схемата, което значи че посоката е вярна и може да преминем към следващия етап от решаването на задачата, а именно изчисляване стойността на компонентите По този повод днес бръкнах в торбата с диодите и с помощта на шублера и фазомера, извърших некои фундаментални академически наблюдения и констатации Научното откритие, което направих е, че откъм изводите на светодиода има предостатъчно място за поставяне на два SMD-елемента с размери 3/2/1,5мм Тва значи, че проблемът с диодите и кондензаторите е решен и остава да се открие подходящия дросел. След това в зависимост от стойността на дросела, лесно ще сметнем останалите компонети в схемата. Случайно попаднах един 390uH, който ще свърши идеална работа, но беше 4,5мм и трудно ще се натика в светодиода. Фундаменталният научен въпрос, който стои сега пред САН(филиал на ЛАН) е: има ли в Слънчевата система подходящ дросел (поне 100-200uH), който да се маскира в светодиода?  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 09, 2012 17:43 Заглавие: |
|
|
| Първо налепи схемата, за да провериш дали работи. После мисли как ще я събереш в корпусите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 1:05 Заглавие: |
|
|
Тва че схемата работи се вижда от самолет. Няма да се връщам на втора страница и да обяснявам защо топлата вода е топла. Ако имаш по-добра идея за друга схема, може да я качиш тук за да я видим. Иначе предстои смятане на схемата с 4 светодиода и ако те интересува решението на задачата, може да дадеш някакъв съвет (или линк) за дросел. Съвети да се слага каруцата пред коня (и да се лепи схема, без да е изчислена) не помагат
ПП1. Ето в тоя дросел FSLM2520-221-J е заровено кучето. Абе знаех си, че сегашните дросели, не са като тези в 714Д
ПП2. Ето и схемата с конкретни стойности, ако някой реши да я прави или да я симулира с програма Промяната на тока през светодиодите трябва да е по-малка от 1mA при различни комбинации на ключетата. С R1 се определя тока(20mA)в зависимост от амплитудата (Vp-p) на генератора. Според мен това е най-простото решение с две честоти и по-важното е, че ефекта от клипа е технически изпълним, а не какво точно е напъхал поляка в светодиодите  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|