|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 13:39 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: | | ...електронен ли е или е с глимка |
С глимка, най-простичък.
| ELP написа: | | контролна лампа, да провериш твърдението си... |
Имам. Пробната ламБа с 220V крушка не свети Но преди да направя глупавият тест, където аз съм тестващият уред, реших да пусна мултимер между върха на поялника и нула на инсталацията, както и между върха и една тръба.
Слагам го на обхват 200V, черна клема земя към нула и червена клема на върха на поялника-има някакво колебание, но да го кажем 0V, обръщам клемите-черна връх на поялника, червена нула и се появяват 6-9V при 200V oбхват. Слагам на 750V обхват и стават 60-90V, което е съмнително и определено ако беше така, щеше да ме плесне тока отдавна.
Предполага че върхът е офазен, а нулата на инсталацията е с по-малък потенциал...Уреда ли е изфирясал?
| lz1wvm написа: | | ..земляк,ела да ти подаря един поялник. |
То хубаво, но все пак 30лв съм дал за тоя, та ако има проблем, да го нося гаранционно.
| gigant написа: |
...
Затова са измислени поялниците на 24V. И разделителните трансформатори. |
Всъщност, вече не знам какво измервам, тъй като мултимерът ми май е отишъл по дяволите. Интересно е, че диодният тест работи, отчита мрежово напрежение от 22хV, на DC напрежение работи, но прави "грешки"(??) при измерването по-горе...
А за поялниците за 24V..Ами, да, така е..Но 150+лв трябва да ръсна за кадърен, наясно съм... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 14:44 Заглавие: За парите |
|
|
| За тия пари толко кюфрета! Не ти е прецакан уреда, виж какво съм написал по-горе. Провери си връзката между върха на човката и шукото на щепсела (трябва да има), занули си контакта и проблема ще изчезне. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:06 Заглавие: |
|
|
Забравих да спомена, че моите с изрязаните заземители са 24V.
Поради липсата на заземяване режа смело и на 230V поялниците, тъй като те са или офазени или занулени, но не и заземени. Поне да са нищо.
Избил нагревател.... може, но не ми е попадал. От години се целя в керамичните нагреватели, може би за това.
Нагревателя, който е предмет на обсъждане не е с керамичен, може и да пробие.
При пускане на нагревателя през разделителен трансформатор риска не е по-малък от премахване на земното.
Ако пък пуснете земното от контакта се губи идеята на разделянето.
Ако техниката е разделената е друго.
Няма схеми без ESD защита и проблема със статичното е решен още при появяването му преди години, но продължават да горят от галванични връзки. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:14 Заглавие: Re: За парите |
|
|
То хубаво, ама защо при едно положение на клемите-нищо, при друго 9V на 200V обхват, а при 750V обхват ми отчита 90V!?
Ако уреда не е прецакан, какви са тия феномени. И да, шукото е вързано с металната част на поялника, съпротивлението е под 1 ом според уреда.
Лошото на зануляването е, че може да се появи и някакъв потенциал, различен от 0 на нулата на инсталацията  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:17 Заглавие: За поялника |
|
|
| На 24V извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика. Буксата ползвам за гривна и за работното килимче, защото все още попадат прибори без защита, макар и много рядко. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 16:27 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | То хубаво, ама защо при едно положение на клемите-нищо, при друго 9V на 200V обхват, а при 750V обхват ми отчита 90V!?
Ако уреда не е прецакан, какви са тия феномени |
Защо феномени ??? Имаш някакъв потенциал (разглеждаи го като ЕДН с много голямо вътрешно съпротивление, окъсяваш го на различни обхвати с уреда ... натам знаеш. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 17:35 Заглавие: Re: За поялника |
|
|
| gigant написа: | | извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика |
Това е много добра идея! Не съм се сещал. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 18:26 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: |
С глимка, най-простичък.
|
Това се подразбираше още в началото.
| k810 написа: |
Някой някъде да е споменавал да свети глимка? Да сте чували за безконтактни фазомери със светодиоди? ) Наистина ли ще си хвърлите дипломите ако свети след след вторичната намотка? Да покажа ли снимки ? |
Сорри бейби, ама няма да си хвърля дипломите- ако ще показваш покажи ИСТИНСКИ фазомер, а не някой китайски боклук, който примигва дори когато си допреш езика до пробката- пробвал съм подобни шедьоври!
| fonev_tv написа: | | Това твърдение не е вярно. Фазомера може да свети от други неша и без да има фаза. |
не е фазомер ами индикатор на някакво поле!
Изобщо вие двамцата наясно ли сте що е фаза?
| gigant написа: | | На 24V извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика. |
от всички писания това е най- позитивното!
 _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 19:41 Заглавие: |
|
|
Да де, но странното е, че едно при черен кабел-земя на нула и червен кабел на върха на поялника, индикацията е 0V, а при черен кабел на върха на поялника и червен на нула на инсталацията ми дава някакви стойности, уж това не би трябвало да е пречка пред цифров уред.
Някакви съвети как да се предпазя от възможността при зануляване потенциала по някаква причина да се "повиши" или е най-добре за по-фини неща да си набавя друг поялник? |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2012 19:47 Заглавие: |
|
|
| Има уред и уред. Твоя какъв е? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|