| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 26, 2004 18:10 Заглавие: |
|
|
Графиката е такава.Има връзка.Емитера е към маса.Двете съпротивления нямат стойност но тях ще трябв ада ги подберш в зависимост от това какъв термистор намериш.като се спреш на някакъв ми се обади и ще видим някакви ориентировъчни стойности. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2004 16:41 Заглавие: |
|
|
ами значи Noel, набавих си частите(ВС109 ще дойде след ден два) и имам следните термистори - 150ома 1Ком и 2Кома. какви резистори да сложа?
Между другото целта е да дава 50% при 30С към 75%-100% при 40-45С, защото няма как да монтирам термистора над самия процесор, а ще го сложа на радиатора до него и мисля че темп. ще се различава със 7-8 до 10С.
ПП:най-удобно ми е да използвам 2К термистор(формата му е най-добра за прикрепяне), но както кажеш.
Благодаря много за схемата!!! |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 28, 2004 17:45 Заглавие: |
|
|
duni , използвай термистора със стойност 2 к. Най напред виж дали с увеличаване на температурата намалява съпротивлението.Ако е така схемата е актуална.Ако с увеличаването на температурата се увеличава съпротивлението , тогава резистора + термистора трябва да слезнат долу а самичкия резистор да отиде горе. Настройката ще направиш по следния начин: Слагаш един резистор около 2-5 к така че термистор + резистор общата стойност да стане около 4-7 к .На мястото на долния резистор слагаш тример около 1к въртейки го си нагласяш оборотите / на стайна температура / толкова колкото сметнеш че са ти достатъчни. След това загряваш термистора и трябва оборотите да се вдигнат в зависимост от температурата.Ако не са достатъчни / при условие че си стигнал нужните градуси / тогава трябва да варираш с резистора който е до термистора / сменяш му стойноста с по малка / ако оборотите прекалено бързо се вдигат / преди да е достигнала нужната температура / тогава слагаш по голяма стойност . Но не забравяй че говорим за термистор който си намалява стойноста с увеличаване на градусите Ако е обратно то стойностите ще са други. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 01, 2004 12:18 Заглавие: |
|
|
| направих всичко точно така, както си писал и термистора намалява съпротивлението с увеличаване на температурата. обаче се получи обратния ефект - не знам защо. когато допра термистора до лед и вентилатора се завърта по-бързо, когато го нагрея забавя, а даже при висока много темп. спира. и дветв съпротивления са тримери - до термистора 4.7к(на 3к) , а самото е 2.2к(на 1к). |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 01, 2004 16:05 Заглавие: |
|
|
Нямам обяснение......но направи следното: смени стойноста на тримера горе който е с термистора с голям.Не мога да ти кажа колко точно но например 1 Мом. Вентилатора би трябвало изобщо да не се завърти .Започни постепенно да сваляш стойноста докъто тръгне .След това би трябвало нагрявайки термистора да си увеличава оборотите.Ако това се получи значи всичко е ок.Просто си подбери стойноста с която работи както трябва.Ако не се получи ще я направя на моята маса и ще ти пратя точните стойности. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 01, 2004 16:28 Заглавие: |
|
|
ще пробвам както казваш, имам един голям тример 470к и ще видим. пък ако не стене, здраве да е , въобще не се пробвай да я правиш. аз си измислих и алтернативно решение - ще си направя фанбус за 5 вентилатора. и то ще ми свърши работа на 12В ще карам само като играя. иначе на 7  |
|
|
 |
|